Sommar – mer än bara väder

Usch, vilken usel sommar. Kallt. Blåsigt. Om man ändå haft råd med en akutresa till värmen… Låter det bekant?  Många beklagar sig över det opålitliga sommarvädret, det blir liksom ingen sommar när inte solen värmer oss mer än tio minuter i taget. Säger de. Tycker de. Men jag håller faktiskt inte med. Så tänker jag att det kanske beror hur man definierar sin sommar och vad man förväntar sig av den?

Missförstå mig inte nu, jag är verkligen en soldyrkare av stora mått och min komforttemperatur ligger mellan 22 och 27 grader. Men sommar för mig är något annat också, något mycket mer. För mig handlar det om tid för umgänge. Om att inte passa tider. Om att sitta på en stubbe och tänka inga tankar. Om smultron på strå och barfotagång på grus och gräs.

Jag tänker att det kanske är dags att vi var och en definierar vad vi vill ha ut av sommaren istället för att lägga vårt öde i vädergudarnas händer? Inte ens den mest inbitna soldyrkare tycker väl ändå att det är givande att ligga platt på stranden varje dag i fyra veckor? Vi vill något mer med sommaren, eller hur? Varför låta vädret, som du ändå inte kan påverka, vara din enda värdemätare på om sommaren varit bra eller dålig? Om vi istället lyfter fram och medvetandegör för oss själva alla de andra värden som vi OCKSÅ förknippar med sommaren, lägger dem alla i samma vågskål. Då kanske skålen blir ganska full trots allt och vi kanske kan se på sommaren med lite andra ögon?

Oavsett om du är en så´n som vill vara ute i skog och mark eller helst vill sitta på en uteservering i en storstad och titta på folk – ta vara på sommaren. Gör den till din. Min stubbe står där i skogen och väntar på mig, den bryr sig inte om sol eller regn. Faktum är att regn också är underbart skönt, om vi slutar akta oss för det! Kommer du ihåg det, hur skönt ett sommarregn faktiskt kan vara? Inte? Ett tips nästa gång det regnar, bestäm dig för att bli blöt! Jo, jag menar det. Gå ut, vänd ditt ansikte mot regnet och tillåt dig att bli blöt. Du är människa, du tål vatten. Känn hur skönt det egentligen är, istället för att småhukande springa in och söka skydd. Du kan gå in och torka dig, byta kläder, sedan.

Kommer du ihåg den där översvallande känslan av frihet som du kände när ”Den blomstertid” klingat ut och du lämnat skolan bakom dig för ett långt, långt sommarlov? Då när somrarna alltid var soliga, vattnet alltid varmt och det inte fanns ett enda ”måste”? Den där känslan av stor, men helt opreciserad förväntan? Inte mycket planerat, men alla möjligheter… Återkalla den känslan! Lev i samma ”Nu”, ta vara på samma möjligheter, njut när tillfälle ges, och bli kanske lite aningens uttråkad också.

Njut helt enkelt din sommar på ett barns vis. Med lust och färgring stor. Oavsett väder.

Print Friendly, PDF & Email

Postad i Reflektioner den av .
Therese Renåker

Om Therese Renåker

Therese är den kloka kostrådgivaren som i sin dagliga verksamhet specialiserat sig på kvinnor och kvinnors hormoner. Med ett stort intresse för människans livsbetingelser i allmänhet och hälsa i synnerhet ger Therese oss perspektiv på vad som händer och sker i och runt omkring oss. Therese är verksam som rådgivare, utbildare, skribent och föreläsare med hemmabas i Norrköping. Egen blogg

16 thoughts on “Sommar – mer än bara väder

 1. Profilbild

  Jag brukar säga att min kropp mår bäst vid 18-20 grader men hädanefter ska jag prata om min komforttemperatur - ett sånt underbart ord! Och min trädgård mår bäst om det kommer nån liten skur om dan. Så vädermässigt är åtminstone jag nöjd.

  Men vad som är så oerhört lätt är att dras med i det negativa gnället om vädret utan att man ens känner efter själv. Och plötsligt tror man att det varit en dålig sommar för att alla gnällt och media kommit med klass2-varningar för nån översvämning i Småland där jag inte ens satt min fot.

  Som vanligt gäller det att ta eget ansvar för vad man vill ha och vad man tycker.

  1. Therese

   Precis, eget ansvar gillar jag, i alla lägen 🙂 Varför ska du känna all eländes elände för sånt som inte drabbat dig? Din sommar blir ju inte varken bättre eller sämre för att någon annan, någon annanstans, haft en "dålig" sommar - vad nu "dålig" sommar betyder... Skönt att du och trädgården haft en komfortabel sommar, fortsätt med det :).

 2. Profilbild

  kit ljung

  Jag gillar att idka strandliv, njuta av härliga bad, borra ner rumpan i vit, solvarm sand, men jisses vad urless jag blir på det efter några dagar.

  Jag kan inte heller ta åt mig gnället om dåligt sommarväder, för jag uppfattar molniga eller regniga dagar, som härliga pauser, då jag har möjlighet att göra annat intressant, gå på museum, köra ut på landet, hälsa på gamla Moster, etc, allt sånt som jag inte vill göra när solen lyser från klarblå himmel.

  Komforttemperatur är taget! Den kan ju vara max +23 eller max -5, beroende på väldigt mycket.

 3. Profilbild

  Kan inte instämma mer i vad du skriver! Jag har så många kompisar och vänner som gnäller över vädret och så fort det kommer några stänk från himlen så haglar statusuppdateringarna av negativ klang på Facebook. Vill man ha det negativt så gör man det negativt. Gnäller man över vädret så blir humöret i samma anda. Sommaren är mer än bara sol! Sommaren är ledighet och vara med familjen, nära och kära och som sagt: inte göra ett skvatt, inte behöva bry sig om klockan (mer än i undantagsfall) och göra sånt som bara faller en in. Oavsett väder så är man ledig att förbruka sin tid som man vill. Inga måsten. Bara ledighet. Det är väl det som är skönt med sommaren?

  Visst, jag kan förstå att det inte är kul om det regnar varje dag men skulle det slå till med en varm dag, ja då haglar statusuppdateringarna igen. Aldrig är man nöjd. För mig är ledighet att bara vara och kunna göra det vi vill helt spontant varje dag i veckan. Göra sånt som man annars får pressa in på helgen under arbetsveckorna.
  Och den som inte gått ut i regnet och fått känna det i ansiktet: den har missat en underbar upplevelse 🙂

 4. Profilbild

  Jag är en liten väder-klagis...fast i sommar har jag tränat på att försöka acceptera vädret som det är. Gått sådär. Regn gör mig deppig. Kyla ännu mer. Sedan när solen kommer, då finns jag!
  Men jag vet, jag vet, att det inte går att göra någonting åt vädret. Inget. Bara min inställning!

  1. Therese

   Aha, du är som trollsländan alltså, kommer bara fram när solen skiner 🙂 Det är ju bara det att livet blir så intensivt och....kort, om man bara "lever" när solen skiner. Framför allt på våra breddgrader. Kan man finna glädjen oavsett alla möjliga och omöjliga lägen så blir livet så mycket MER. Har du provat mitt lilla regntips? Att gå ut och bestämma sig för att bli blöt, att verkligen ta emot regnet, istället för att gömma sig för det? Om inte, gör det! Du kanske rentav kan upptäcka en annan sida av regnet, och dig själv! 🙂

 5. Profilbild

  ÅsaS

  Själv försöker jag njuta mesta möjliga av alla dagar, oavsett väder. De dagar det regnar ser jag det som att jag slipper vattna. Inte behöver man bekymra sig över smutsiga fönster heller. Vill man inte gå utanför dörren en regnig dag kan man med gott samvete ligga i soffan och läsa de där böckerna man samlat på sig. Eller varför inte rensa garderoben och förrådet? Baka ett gäng bullar och kakor som du sen kan njuta en vacker dag på stranden eller i trädgården/balkongen. Vem vill egentligen vara inne och baka en dag då solen skiner och termometern visar 28 grader?! För mig har alla dagar sin njutning, oavsett väder och vind. Carpe Diem!
  ÅsaS - som har en rensad garderob och ett relativt städat förråd, bara bullar och kakor som saknas

Kommentera