Små förändringar kan göra stor skillnad

Att det är hälsosamt att röra på sig är knappast en nyhet, men kanske krävs det inte så stor ansträngning som du tror för att skapa en positiv effekt. Precis som med kosten så är det våra vanor, det vi gör varje dag som spelar roll, inte det vi gör någon gång ibland eller väldigt oregelbundet. Så om du är en klassisk ”periodare” när det gäller träning, prova något nytt. Tänk aktiv vardag istället för träning.

Att ha en aktiv vardag kan handla om att inte alltid välja det bekvämaste alternativet, utan att tänka precis tvärt om. Ställ bilen längst bort på parkeringen istället för närmast ingången nästa gång du ska till affären eller jobbet. Cykla eller gå istället för att åka bil när du har möjlighet. Lek aktiva lekar med barnen. Gräv i trädgården. Plocka bär och svamp. Testa att faktiskt höja ditt höj- och sänkbara skrivbord på kontoret, och hitta ditt sätt att göra det till en vana. Kanske behöver du lägga in en påminnelse i kalendern på datorn eller telefonen om att variera mellan att stå och sitta? När du står upp är både ben- och bålmuskler mycket mer aktiva än när du sitter ner, även om du bara står stilla.

För hälsans skull är det jätteviktigt just att bryta stillasittandet om än bara för en kort stund. Fundera därför över vilka som är dina fysiskt mest inaktiva stunder i vardagen och bestäm dig för hur du ska bryta inaktiviteten regelbundet. Gör det oavsett om du har tänkt träna senare på dagen eller inte. På så sätt gör du dig själv och din hälsa en stor tjänst.

Image courtesy of imagerymajestic at FreeDigitalPhotos.net

Print Friendly, PDF & Email

2 thoughts on “Små förändringar kan göra stor skillnad

  1. Profilbild

    Det där med att parkera bilen är helt galet...man kämpar för att få en parkeringsplats så nära ingången som möjligt och sen traskar man runt i mataffären/ikea/varuhuset i en timme. Ska börja parkera längst bort. Ingen risk nån skrapar ens lack där inte!

    Aktiv vardag låter perfekt tycker jag. Alla friska människor borde genast sluta åka hiss och rulltrappa. Förse dem med skyltar "Endast för rörelsehindrade"!

Kommentera