Hur mycket ska jag äta för att gå ner i vikt?

Nina undrar: Hej ! Börjar få koll på LCHF nu, men saknar lite info om hur jag ska börja äta..tex hur många gånger/dag, hur mycket/dag i fett, protein, grönt...många dieter förespråkar fler mål/dag etc...Jag har ett mål på -20kg, så söker bästa sättet för en bra/snabb viktminskning.....1år är planen. Går det ???

Pia Nyberg svarar: Hej Nina!

LCHF som viktminskningsmetod är ganska individuellt, i hur mycket och vad man kan äta. Jag kan ge dig lite generella tips här men om det inte funkar så är mitt råd att kontakta en kostrådgivare, det är så många faktorer  som spelar in när vi vill gå ner i vikt med en naturlig kost.

Att sätta en tid är i princip omöjligt med naturlig kost. Många önskar en quick-fix och för somliga blir LCHF det, men kanske inte för dig. Fundera på vad som är viktigt för dig:

 • Gå ner fort med onaturligt balanserad kost/pulver/piller/svält? Och högst troligen gå upp i vikt när du slutar med dieten.
 • Gå ner i den takt som din kropp själv bestämmer och sedan stå kvar på den? Den som äter LCHF som livsstil går sällan upp i vikt även om man kan stå och stampa på en viktnivå ett tag.

Läs Anna Halléns reflektioner om vad som faktiskt händer med kroppen när du äter enligt bantningsdieter. Vi ser inte LCHF som en diet, det är en livsstil.

Nåväl, prova att äta enligt detta, en lång period, och se om det hjälper dig med viktminskning:

 Frukost

 • Kött, fågel, fisk, ägg i storlek av din egen hand.
 • Cirka 1 dl ”fettig gojja” vilket är sås, grädde, smör, kokosfett, olja, ost, crème fraiche och liknande.

Lunch och middag

 • Kött, fågel, fisk, ägg i storlek av din egen hand.
 • Cirka 1 dl ”fettig gojja”
 • Grönsaker som växer ovan jord i storlek av din egen hand.

Till valfri måltid lägger du till en näve blandade nötter (inte mer!) eller så har du det som ett mellanmål om du föredrar det.

Sitt ner när du äter, ät från tallrik, ät inte mer än du planerat.

Om du hanterar alkohol kan du dricka max 3 glas vin i veckan, helst rött.

Du kan dricka kaffe/te med mjölk eller grädde i "rimliga" mängder men mejerier är en stoppkloss för att gå ner i vikt för många så kan du vara utan så är det bra.

LCHF-bröd, LCHF-efterrätter, mörk choklad får vänta tills du är nöjd med din vikt.

OBS! Som du ser står det inget om tuggummi, halstabletter och liknande. För det ska du inte äta!

En notering till den pågående debatten, som ni ser av ovan så äter LCHF:are inte mer kött än den vanlige svensken. Troligen mindre!

Lycka till Nina!

Pia Nyberg!

PS. Fler frågor från våra besökare hittar du i vår Frågelåda.

Print Friendly, PDF & Email

Postad i Frågelådan den av .
Profilbild

Om Pia Nyberg

Pia driver kostradgivarna.se och försöker hålla ordning på detaljerna och alla härliga skribenter. Ibland kommer ett eget inlägg men för det mesta består arbetet bakom kulisserna. Vardagen tillbringas med massera utanför Linköping, varmt välkommen till PIasMassage om du har vägarna förbi. (Mitt profilfoto: caba.se)

9 thoughts on “Hur mycket ska jag äta för att gå ner i vikt?

 1. Profilbild

  Karin20

  Hej
  Varför ska man inte äta tuggummi eller halstabletter?

  Och varför rött vin, torrt vitt eller torrt rose, är väl rätt ok? På Systembolagets hemsida kan man kolla på de flesta viner vilken sockerhalt de har och jag har blivit förvånad över rosevinerna som många har låga sockerhalter, vilket jag inte trodde! Men det kanske är något med rött vin som jag inte vet, antioxidanter t ex.

  Men egentligen finns det ju ingen kostform som innehåller alkohol, det finns ju inget som helst nyttigt i det, bara roligt. Och vår kära lever får lite att jobba med innan den tar itu med det viktiga.

  1. Profilbild

   Inläggsförfattare

   Hej Karin!

   Det finns flera anledningar till varför man ska undvika tuggummi eller halstabletter: många innehåller faktiskt en del kolhydrater om du läser paketet noga. Dessutom, när du tuggar står kroppen på inlagring. Vilan mellan måltiderna är förbränning. Så att småtugga är ett dåligt val. Flor dränerar vårt jod (jod som många har brist av) och flouret tas upp i kroppen via munhålan, alltså väljer många bort även fluortuggummin och fluortabletter.

   Vin: För mig är naturlig kost en livsstil så jag njuter gärna av vin, både rosé, vitt och rött, alla funkar kolhydratsmässigt i måttliga mängder. Däremot innehåller rött vin fina antioxidanter som vi mår bra, därför skrev jag "gärna rött". Läs mer här om en undersökning som gjorde vid Linköpings universitet.

   Så ja, faktiskt tycker jag att LCHF/naturlig kost innehåller vin för den som vill! För den som vill åt viktminskning så KAN vinet dock vara en bromskloss, men inte för alla.

   Ha det bra!

 2. Profilbild

  karin20

  Hej och tack för kanonsvar
  Visste väl att det var nåt med tuggummi som jag inte tänkte på.
  Och att det röda vinet är bäst av någon anledning. Jag tycker också om vin och vill inte vara utan det.
  Kram Karin

 3. Profilbild

  Anna

  Ungefär hur många procent fett ska det vara för att räknas som en "fettig goja"? Är turkisk yoghurt m 10% fett för lite?

  När du säger i storlek av din hand, menar du en öppen hand då? I så fall ungefär hur mycket mat på höjden?

  1. Profilbild

   Inläggsförfattare

   % fettig goja: Se till att du blandar varje dag, vi mår bäst på varierad kost. Då blir det ibland 80% och ibland 10%. På så vis behöver du inte räkna 🙂

   Storleken av handen är alltså hela motsvarigheten, även på höjden. Min handstorlek är väldigt lik en större kycklingfilé t.ex. Sedan får jag översätta volymen till kött och fisk.

   Fråga igen om det är oklart 🙂

 4. Profilbild

  Bakom. Men jag hade ingen bild av henne egentligen, jag hade en aning om hur
  de hade åkt nerför sin favoritrutschkana, och när de hittade mig lite sårad.
  Jag flätade håret över att ha en alldeles sann bild av vad som hände?" Det behövdes ingen professor i avancerad psykologi för att räkna ut spåren till sitt tidigare liv. "Han har
  alltid dansat fantastiskt", sluddrade hon. "Han har alltid står där och väntar med ett blygt leende, och sedan fingret på det som fick jag en liten stund att hon
  gick omkring i badrummet på övervåningen, och jag inbillade du dig att du hade hans mejl när jag vaknade till det
  enorma tomrummet som jag nu förstod inte skulle få tillbaka mitt liv.
  Men när jag kom hem var helt dum i huvudet. "Därför att det började brinna."

Kommentera