Grönsaksröror

Hej i regnet! fördelen med den här sommaren är att jag får mer lust att stå i köket och fixa. Grönsaksdisken i affären är något helt fantastisk nu med all prisvärd färgprakt. Tänk om vi hade sånt här fräscht utbud året om eller åtminstone fler månader än vi har i Sverige.

Jag kan omöjligt tänka mig en rätt utan grönsaker så det finns året runt på tallriken i riktlig mängd. Jag har dessutom lyckan att inte få sötsug av varken  rotfrukter, bär eller någon frukt ibland, så på sommaren då passar jag på att njuta av allt vad naturen har att erbjuda. Färsk vitkål, nyskördade morötter med blasten kvar, färsk knipplök, jordgubbar, hallon, melon och t o m någon nektarin slinker ner. Det kan resultera i något extra kg innan semestern är slut, men för min del tycker jag att det är värt det, för min kropp och jag känner varann efter många år på liberal LCHF. Jag vet vad jag behöver göra i augusti för att återställa balansen utan extra kolhydrater från sötare källor.

Nu passar jag på att göra grönsaksröror när utbudet på råvaror är så stort. Då väljer jag Ratatouille som serveras varm och Coleslaw som serveras kall. Praktiskt att göra mycket så man har i kylen till lunch, middag eller varför inte frukost.

Ratatouille är som en grönsakspytt. Man kan nästan ta vad man hittar, men det finns även en bra grund att utgå ifrån. Så här gör jag:

4 stora gula lökar
4 paprikor i olika färger
2 små zucchini
1 liten aubergine (om du tycker om det)
4 färska tomater i klyftor eller 2 burkar krossade tomater
5-6 hackade vitlöksklyftor
1 lagerblad
färsk eller torkad timjan eller basilika efter behag
koriander - knappt 1 tsk frön eller pulvriserad
1 1/2 dl vin (går bra med rött eller vitt, kan ev ersättas med saften av 1/2 citron)
flingsalt och svartpeppar
1/2 tsk sambal oelek om du vill ha lite sting i smaken
kan vara gott med 1 hönsbuljongtärning också
smör eller kokosfett + en skvätt olivolja

Skölj alla grönsaker, grovhacka löken. Kärna ur och grovstrimla paprikorna. Skär zucchin på längden och sen i skivor, skär auberginen i bitar.
Fräs löken i en stor kastrull och sen i med resten av grönsakerna. Häll över vin, vitlök, ev burktomater, kryddor. Låt puttra c a 15 minuter. Smaka av med salt, peppar ev mer vitlök, lite sambal oelek. Serveras varm som den är eller till kött, fisk, fågel, skinka och gärna med en klick god majonnäs (eller creme fraiche) för fettets och mättnadens skull. Det som blir kvar förvaras i kylen max någon vecka eller i frysen.

Min dotter bara älskar Coleslaw . Hon kan äta det morgon, middag kväll så fort hon blir lite hungrig. Så här års behöver man inte "slaka" vitkålen innan man blandar ihop allt, den är så färsk och härlig. Gör en rejäl sats och spara i kylen. Detta recept är inte alls så sött som de färdiga man kan köpa i butik.

c a 1/2 vitkålshuvud som strimlas ganska smått
2-3 skalade och rivna morötter (kan förstås uteslutas om du får sug av morötter eller bara vill ha kålen men det blir ett vackert färginslag)
1/2 finhackad rödlök
3-4 rejäla msk god majonnäs
1 burk creme fraiche eller gräddfil (om du utesluter mjölkprodukter, ökar du på majonnäsen och blandar i lite vatten)
några rejäla tsk fransk senap (absolut inte söt svensk)
1/2 pressd citron
nymalen svartpeppar
flingsalt

Börja med såsen i en stor skål. Blanda majonnäs, creme fraiche, senap, citron, hackad rödlök  Krydda med några drag på  svartpepparkvarnen och flingsalt.  Verkar såsen tjock, späd med lite vatten. Sen häller du över strimlad vitkål och rivna morötter , blandar runt alltsammans och låter gärna stå några timmar, då är Coleslawn som godast. Kan förvaras i kylen 3-4 dagar. Servera med kött, fisk, fågel, som grilltillbehöver. Det finns egentligen inga begränsningar vad det är gott till.

Ber om ursäkt att ni får nöja er med text utan bild i inlägget, min uppkoppling fick problem efter åskväder och orkade inte med nedladdningen av bilder !

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Kommentera