Är morötter, rödbetor, lök ok om man äter LCHF?

Madeleine undrar: Vad jag kunnat läsa mig till så ska man inte äta grönsaker som växer i jord om man ska äta enligt LCHF. Min undran är varför finns det då LCHF-recept som innehåller både morötter, rödbetor, lök etc. Vad jag vet om trädgårdslandet så har jag aldrig sett någon av dessa grönsaker utsatta för solljus innan de tagits UR jord. Detta gör mig ganska förvirrad, som nybörjare. Med Vänlig Hälsning Madeleine

Klara Desser svarar: Hej Madeleine!

Det stämmer att morötter, rödbetor och andra rotfrukter inte räknas som det bästa ur LCHF-synpunkt utan man får rådet att hålla sig till sådant som växer ovan jord. Detta för att rotfrukter innehåller lite mer kolhydrater, ofta kring 8 %, och dessutom är lite sötare i smaken och därför kan trigga en sockerberoende. Så vid viktminskning eller om man lider av diabetes är det klokt att undvika dessa eller i alla fall begränsa intaget. Lök skulle jag säga är helt ok då man ofta inte har det i så stor mängd.

MEN, eftersom vi gärna vill påpeka att LCHF är ett sätt att äta för resten av livet och även för människor utan övervikt och andra välfärdsproblem, ser i alla fall jag rotfrukter som ett komplement till en varierad kost när du nått din målvikt och till exempel för barn och människor som tränar mycket. Gluten vill vi undvika även om vi är friska och normalviktiga så fokusera på att skippa pasta, bröd, bulgur och allt som innehåller spannmål. Rotfrukter har försvinnande liten kolhydratmängd om du jämför med dessa mjölprodukter. Dessutom är det ett livsmedel som kommer direkt från jorden, det är för oss i norden väldigt klimatsmart och sist men inte minst väldigt gott!

Lycka till!

Kram,
Klara

PS. Fler frågor från våra besökare hittar du i vår Frågelåda.

Print Friendly, PDF & Email

Postad i Frågelådan den av .
Profilbild

Om Klara Desser

Kostrådgivare men också välkänd och omtyckt kokboksförfattare med nu hela 13 titlar bakom sig. Från början grafisk formgivare, en utbildning som tillsammans med ett stort intresse för matlagning och hälsa resulterade i en karriär som kokboksförfattare. Äkta maken Hans Desser tar de aptitretande fotografierna och det mesta av jobbet med kokböckerna försiggår i parets kök i Svedala utanför Malmö. Gör regelbundet recept till Expressens LCHF-bilaga och planerar för kommande böcker.

One thought on “Är morötter, rödbetor, lök ok om man äter LCHF?

 1. Profilbild

  Tillsammans med Annika Dahlqvist tillhör jag dem inom LCHF som aldrig har gillat generaliseringen ovan jord respektive under jord. Dels för att den i många fall är missvisande/felaktig och dels för att den för tankarna till religiösa tabun om mat.

  Det som avgör o en grönsak är OK i en LCHF kost är hur mycket kolhydrater den innehåller, inte om den växer ovan eller under jord. Det vore enklare att lista de rotfrukter/rotknölar som faktisk är ett problem. Den listan är kort. Det är framförallt potatis men även palsternacka som kan vara ett problem (och kassava om man nu äter det).

  Morötter, rödbetor ligger i ett mellanläge med ca 8 g KH men är i allmänhet inga problem i små mängder t ex i en coleslaw (notera dock att kokta morötter faktiskt är sötare en råa då en del fibrer omvandlats till fruktos). I denna grupp finns också jordärtskockan vars kolhydratsinnehåll dock är något överdrivet eftersom en del av det är inulin som inte bryts ned till kolhydrater i kroppen.

  Rotfrukter som kålrot, majrova och sellerirot ligger strax under 5 g KH och är för de allra flesta OK att äta i portioner på ca 100-150 g.

  Rädisa och rättika är helt perfekta LCHF-grönsaker och ligger med få undantag lägre i kolhydratsmängd än de flesta ovanjordsgrönsaker.

Kommentera