REPRIS: Värt att veta om KOKOSFETT

Kokosfett är fantastiskt och för att ALLA verkligen ska veta det vill jag här köra en repris av Lena Larssons fina text om dess egenskaper. Ha en härlig sommardag!

Pia


Här kommer lite nyttigt vetande om Kokosfett.

KALLPRESSAT KOKOSFETT

Inom Ayurvedan kallas kokospalmen ”livets träd” och används både som mat och medicin.

Kokosfett smälter om det är över 24 grader varmt och blir då olja. Den består till största delen av mättat fett, korta och medellånga fettkedjor.

Kokosfett påverkar oss både inifrån och utifrån, det hjälper oss att hålla vikten, den höjer energiförbrukningen och är nog det enda fettet som inte sätter sig på rumpan direkt.

Om du ger din kropp bra fett så behöver den inte spara på det dåliga. Kokosfett sänker dessutom kolesterolet och påverkar inte blodsockret utan håller det stabilt.

Kokosoljan stimulerar sköldkörtelfunktionen och ökar på så sätt ämnesomsättningen.

Massor av bra egenskaper, kan det bli bättre?

LAURINSYRA

Laurinsyran är en stor del av kokosfettet, nästan 50 %. Den förbränns i levern och ger direkt värme och energi. Det hjälper till att hålla våra tänder fria från karies. Laurinsyran räknas som den största orsaken till att kokosfettets påverkar hälsan positivt.

KAPRYLSYRA

Kaprylsyra är en kort fettsyra som också finns i bröstmjölk och den är bra för de goda bakterierna (mjölksyrabakterierna) i tarmen. Vi har över ett kilo goda bakterier i tarmsystemet och vi ska vara rädda om dem. De hjälper och skyddar oss mot infektioner och stärker upp vårt immunsystem. Kaprylsyra är inte populär hos svamp som Candida och kokosfett kan därför förbättra tarmens status.

UTIFRÅN

Jag använder kokosfett ibland när jag masserar för det har många bra egenskaper. Det smälter snabbt (vid ca 24 grader) i kontakt med huden och är värmande och återfuktande.

Ofta rekommenderar jag att använda kokosfett vid eksem och det har även lindrat psoriasis. Klåda från små hudutslag lindras snabbt med kokosfett.

Prova den gärna mot fotsvamp, det sägs ha bra effekt även där.

Smörj flera gånger om dagen och då kanske man använder den luktfria varianten. Den luktfria varianten är dessutom billigare.

Kokosfett gör huden mjuk och len och minskar rynkor och fläckar. Riktigt bra på vår torra hud under vintertiden. Huden blir silkeslen och fungerar på hela kroppen även ansiktet. Smörj även under ögonen för att minska svullnad, påsar och rynkor.

Använd den som en inpackning i håret som blir mjukt och fint. Ja, det finns hur många användningsområden som helst, bara fantasin som begränsar.

INIFRÅN

Jag använder ofta kokosfett när jag lagar mat för det tål uppvärmning utan att oxidera, den tål upp till 200 grader. Ofta använder jag smaklöst kokosfett som oftast är ångat i hög temperatur för att få bort smak och lukt.

Men jag tycker ju om kokossmaken så favoriten blir ändå den kokosoljan som kallas Virgin och som har smak och lukt. Jag har den i smoothies och till efterrätter eller när jag bakar. Kan också ha den i kaffet -  jättegott.

Ischokladen blev supergod med 2/3 delar Kokosfett Virgin och 1/3 del 85%-ig mörk choklad.

Kokosfett kan jag äta med sked och då 1 msk eller 2 i taget.

Kokosfett kan hjälpa mot förstoppning men då måste du äta 2-4 msk och då mellan måltiderna och inte tillsammans med något annat.

Jag förvarar kokosfettet i rumstemperatur. Kokosoljan ska inte komma i kontakt med vatten.

För den som vill fördjupa sig kan börja med att läsa från mina källor:

Skrivet av Lena Larsson
Print Friendly, PDF & Email

Postad i Reflektioner den av .
Profilbild

Om Pia Nyberg

Pia driver kostradgivarna.se och försöker hålla ordning på detaljerna och alla härliga skribenter. Ibland kommer ett eget inlägg men för det mesta består arbetet bakom kulisserna. Vardagen tillbringas med massera utanför Linköping, varmt välkommen till PIasMassage om du har vägarna förbi. (Mitt profilfoto: caba.se)

14 thoughts on “REPRIS: Värt att veta om KOKOSFETT

 1. Profilbild

  Anette

  Bra läsning! Men hur gör man bäst hårinpackningen..? Smörjer in i torrt hår, men kan man sedan tillsätta vatten, eller schamponera i det oljiga håret? / Anette

  1. Profilbild

   Hej!
   Du kan fördela kokosfett i torra toppar, håret absorberar det som det vill ha,resterna får du sedan enkelt bort genom att ta balsam i håret och sedan skölja INNAN du tvättar håret och sedan balsamerar o sköljer igen.....Ja, det låter konstigt men "fett löser fett" 🙂

 2. Profilbild

  christina stenlund

  Hur är det med kokosmjölk? Jag brukar köpa den ekologiska. Har den istället för grädde då jag har märkt att jag inte går ner så mkt i vikt när jag äter mjölkmat. Är det för mkt kolhydrater i den? Och hur nyttig är den?

  1. Profilbild

   Hej Anette!
   Kokosmjölk är hälsosamt, precis som kokosflingor o kokoschips! Du får läsa på förpackningarna hur mycket kolhydrater kokosmjölk innehåller, det är nämligen olika mellan olika märken beroende på hur koncentrerad den är. En del producenter tillsätter också förtjockningsmedel och emulgeringsmedel för att mjölken ska bli homogen och gå o vispa - då ökar kolhydrats innehållet, tyvärr görs detta även på en del ekologiska kokosmjölk så man får ta fram glasögonen o läsa den finstilta på burken. 😉

 3. Profilbild

  Länken till Näringsterapeuten Anna Jensen Hjälm är ju helt underbar.
  Älskar hennes jämförelse av att göra ett oljebyte till oljor som inte härsknar (kokosolja) till fördel för alla kroppens celler, likt som man gör i bilen.
  Självklart att vi måste drivas på rätt olja!

 4. Pingback:

 5. Pingback:

 6. Pingback:

 7. Profilbild

  mynlen

  Jag anvander ocksa kokosolja till mycket. Invandigt och utvandigt. Min dotters eczem blev inte batter av doktorns kortisonsalva och vaselin som rekommenderas "laser in" kladan tycker vi. Men nu borjade vi med kokosoljan och det blir bara battre och battre. Hittade ett "recept" i hur man kan gora kokosfettet mjukare till att smorja med. Vispa fettet (hetta ej upp det, det ska vara fast) i 5-8 minuter tills det ar fluffigt och mjukt. Om man vill kan man tillsatta nagra droppar eterisk olja (citron ar jattegott pa morgonen och lavendel sover man gott pa), forvara i burk, om sommaren i kylen det blir INTE hart som vanligt kokosfett! Underbart!

 8. Pingback:

Kommentera