Midsommarsallader

Sallad som tillbehör eller ensamrätt

På sommaren äter jag väldigt mycket sallad. Ofta som tillbehör till en kött eller fiskbit eller som en egen rätt med lite matigare innehåll.

Bilden här ovan är en somrig sallad med ost, ölkorv, oliver och ägg, gott att ta med ut i det fria eller att njuta av på balkongen i sommarvärmen.

Det är aldrig isbergssallad på min tallrik utan jag väljer fräscha, gröna blad eller någon krispig salladssort som t.ex romansallad eller lollo rosso.

Isbergssalladen är tyvärr lika näringsfattig som smaklös, men väljer du rucola, maché, mangold, babyspenat får Du massor av smak och en hel del näring på köpet.

En sallad på rucola, avocado, fint tärnat äpple, gurka och pumpakärnor med kallpressad olivolja och pressad citron passar fint till en grillad köttbit.

Oftast köper jag  de späda blad som säljs på lösvikt i många större butiker. De håller mycket bättre kvalitet än bladen i plastpåsarna och så kan jag köpa så lite eller mycket jag vill.

Jag blandar ofta ut salladen med de örter jag har på balkongen, eller så tar jag bara dem och blandar med grönsaker. Örtsallad är verkligen gott och innehåller mycket nyttigheter.

Till salladen nedan gick jag ut i skogen och plockade  harsyra, som smakar riktigt syrligt och fräscht. Den smaken passar fint till det rökta fläsket.

Mozzarellasallad till grillat, varmrökt sidfläsk 1 port

 • 3 skivor Varmrökt Sidfläsk
 • En näve späd Mangold och Maché
 • En knippe Harsyra
 • En bit Mozzarella
 • 2 Rädisor
 • 2-3 Cocktailtomater
 • Kallpressad Olivolja
 • Vit Balsamvinäger
 • Flingsalt och nymald Vitpeppar

Lägg sallad och harsyra på en tallrik. Skär rädisor och tomater i bitar och stör runtom. Bryt mozzarellan i mindre bitar och lägg på salladen.

Grilla fläsket hastigt på ena sidan, vänd ett kvarts varv och grilla en liten stund till. Då får Du ett fint rutmönster.

Vänd och grilla bara en liten stund på andra sidan. Lägg upp på salladen, häll på olja och vinäger och krydda.

Jag önskar alla Läsare en riktigt GLAD MIDSOMMAR!

Print Friendly, PDF & Email

6 thoughts on “Midsommarsallader

 1. Profilbild

  Så underbart och vackert.
  Jag vill gärna lägga till en sallad som inte är lika vacker och finns inte heller på bild, men den är god. MIN Floridasallad. I original 4 x 1, dvs
  1 litet blomkålshuvud, hackas fint
  1 salladshuvud, strimlas fint
  1 pkt bacon, steks i lagom stora bitar
  1 tub majonnäs, att blandas med
  Blanda ihop allt. Passar att äta till grillat som tillbehör eller som ensamrätt, en lunch en varm sommardag.
  Hur kan jag kalla denna sallad för min? Jo, min mamma, numera bortgången, åkte till USA och Florida för att träffa sin emigrerade kusin som bor där. Varje morgon serverades hon denna sallad nyplockad från trädgården. Detta var långt före LCHF-tiden. Faktiskt i början av 80-talet. Varje sommar därefter har jag gjort denna sallad flera gånger. Först när jag börjat med LCHF kom jag på att den var ju alldeles utmärkt som sådan och publicerade den på Kolhydrater.ifokus. Numera kan man få över 3000 träffar på den på olika ställen.

  Jag är jätteglad för att den blivit så populär och egentligen t o m gjort min mamma odödlig. Men jag vill gärna berätta om ursprunget, eftersom det är enda anledningen till just namnet Floridasallad, som man annars kanske förknippar mera med frukter av olika smak. Sen kan den förstås modifieras utifrån smak, men då kanske man borde byta namn på salladen.

  Själv tänker jag se om det finns någon harsyra på landet till midsommar och göra en av Birgittas sallader.

  Glad Midsommar!

  1. Profilbild

   Inläggsförfattare

   Tack för beröm och ett underbart recept, Karin. Fint att vi fick höra historien runt också, då blir den extra fin. Ska absolut testas, låter mycket gott 🙂
   Kan tillägga att jag när jag var 18år åt LCHF en hel sommar utan att veta om det. Var rejält överviktig (bullar och pasta var favoriten..) och ville gå ner 10 kilo inför en Tysklandsresa. Var hemma hos Mamma den sommaren och vi levde på grillat, sallader, smör och dressing och vatten till. Jag gick ner mina 10 kg på två månader och njöt hela tiden. Sen tog det 30 år innan jag upptäckte hur bra man kan må av att äta LCHF som en livsstil, inte bara för att gå ner i vikt 😉

  2. Profilbild

   KARIN! Vad roligt att du hittat hit OCH påmint oss om denna HELT FANTASTISKA sallad! Jag hittade den på KiF i början av min LCHF-tid och den blev snabbt en favorit. Det är kul att bjuda på den och inte säga till gästerna vad den innehåller, och sedan låta dem gissa - det är jättesvårt!

   Denna tycker jag gör sig bäst om den får stå sig över natten så den är super att ha om man vill förbereda. Vi brukar äta den till grillad kyckling och fläskfilé.

   GLAD MIDSOMMAR!

 2. Profilbild

  Sallad har fått betydligt större plats på mitt bord sedan jag började med LCHF - har aldrig varit nämnvärt intresserad av sallad innan, hmm och jag tror det varit för den tråkiga isbergssalladen som alla envisas med att använda! Skönt höra att den inte ens är särskilt nyttig, haha!
  Roman, ruccola, mache och röd mangold är mina personliga favoriter nu!
  Floridasalladen verkade vara en häftig sak! Och historier bakom maträtter är alltid kul!
  Trevlig midsommar!

Kommentera