Men om jag sparkar, slår, svälter och motarbetar…blir jag smal då?

Kroppen, detta underverk, är konstigt nog något som ska bekämpas, plågas och svältas. Beter den sig inte som vi vill direkt så gör vi inte rätt. Då kör vi inte tillräckligt hårt. DÅ MÅSTE VI GÖRA NÅGOT FEL!
Vi jagar kalorier, ökar träningsmängden och de livsfarliga kolhydraterna. Allting som blir extremt är ju så klart något bra, för om det inte är jobbigt då kan man ju inte göra rätt, eller?

Glöm aldrig att just du är fantastisk...
Glöm aldrig att just du är fantastisk...

Läste precis en gammal artikel i Aftonbladet om att hormoner kan sabba din viktminskning. Jag tycker att det är något härligt tragikomiskt över formuleringen. Hormonerna är i det fallet här något elände som kan ställa till det när vi gör något så onaturligt som att svälta oss själva. Den korrekta rubriken borde så klart vara "Din diet förstör din hormonella balans" Där har vi slagit huvudet på spiken. I undersökningen hade överviktiga personer fått gå på 500-550 kcal  under 10 veckor. Efter ett år var den hormonella balansen fortfarande inte återställd.

Jävla kropp vi har va? Hur vågar den?

.....eller vad ska vi lära oss av det här? Kan det vara så att vi borde ha mer respekt för det mirakel som en fungerande kropp faktiskt innebär. Alla dessa funktioner som finns till av en anledning, så sinnrikt konstruerat att ingen riktigt fått kläm på hur det egentligen ligger till. Kroppen och själens samspel och den ständiga strävan efter jämvikt. Ja halleluja att det bara kan fungera.

Fortsätt att sträva mot din målvikt men gör det av rätt anledning och på rätt sätt i rätt takt. Gör det för att du älskar dig själv så mycket att du förtjänar det bästa. Om du sprakar, slår, svälter och motarbetar är det ju ändå du som får betala.

Var rädd om dig! Du är fantastiskt!

// Johanna

http://www.aftonbladet.se/halsa/article13844808.ab

Print Friendly, PDF & Email

Postad i Reflektioner den av .
Johanna Lanner

Om Johanna Lanner

Johanna är kostrådgivaren med författartalang och fyller sina inlägg med finurligheter, ironi och allvar. Johanna är utbildad massör, hudterapeut och kostrådgivare samt har läst ledarskap, humanekologi, filosofi, idrottspsykologi och friskvård. Målet för Johanna är att ingen tjockis någonsin ska behöva känna sig lika misslyckad som hon gjorde. Blogg.

2 thoughts on “Men om jag sparkar, slår, svälter och motarbetar…blir jag smal då?

Kommentera