Köttdebatten

Såg ni TV-debatten mellan Claude Marcus och Ralf Sundberg på TV4 i morse? Det blev ju tyvärr mest prat om siffror och inte vad LCHF innebär. Se inslaget genom att klicka på bilden:

Att LCHF för de flesta betyder att man äter en för sin vikt normal mängd proteiner 1-2 gr/kg men betydligt mer naturligt fett än för en medelsvensson som äter enligt tallriksmodellen.

Vi äter dessutom mycket grönsaker istället för pasta, potatis och ris, ja åtminstone de flesta av oss.

En sak som jag funderat på efter programmet är de unga kvinnornas matvanor. Att en stor grupp unga kvinnor skulle ha ätit stora mängder proteiner från kött år 1991, det går liksom inte riktigt ihop för mig.

Jag var någorlunda ung på den tiden, 30 år. Jag var nästan den enda i min omgivning som faktiskt åt mycket kött. Men också mycket fisk, grönsaker, bearnaise och kryddsmör. Jobbade då som kock och åt restaurangmat nästan varje dag.

Men mina vänner hade varken råd eller lust att äta mycket kött, det var mycket pasta, mackor, pulversoppa och bönor som de hade på sitt matbord.

Vad har Du för erfarenheter från den tiden? Var det verkligen ett frossande i kött bland Dina vänner?

Tilläggas kan att i början på 90-talet var jag slank, vägde kring 70 kilo. Det var efter min ryggskada som jag gick upp till 96+, då jag var stillasittande hemma och tröståt pasta, mackor och bullar. Det blev en hel del smör men väldigt lite proteiner till.

Idag äter jag som på restaurangtiden mest varje dag och har gått ner till en normalvikt på 75 kilo. Jag kommer att fortsätta äta naturlig mat under resten av mitt liv och njuta av det, hela tiden 🙂

Vill Du ha receptet på örtsmörsåsen på bilden, så finns det Här.

Birgitta Höglund


Värt att veta om Claude Marcus och Ralf Sundberg:

Claude Marcus är barnläkare men han sitter också i SNF:s styrelse. SNF (Swedish Nutrition Foundations) består av 44 medlemsföretag och omfattar hela livsmedelsbranschen. Det senaste forskningsprojektet handlade om socker. Slutsatsen var att socker inte har några unika fetmabildande egensaper, att sockerberoende är en myt och att det är fett som orsakar hjärt- kärlsjukdomar. Sockerproducenten danisco var ett av företagen som hade betalat för studien!

Claude Marcus är dessutom med som redaktionsråd i Wasabröd, som ägs av Barilla, en av världens största tillverkare av kolhydratlik mat.

Ralf Sundberg är kirurg, forskare, debattör och författare. Han intresserar sig för frågor kring kost och hälsa ur ett samhälleligt såväl som naturvetenskapligt perspektiv. Ralf Sundberg har skrivit boken Forskningsfusket – så blir du lurad av kost- och läkemedelsindustrin.

Print Friendly, PDF & Email

32 thoughts on “Köttdebatten

 1. Profilbild

  Kajsa S

  Jag åt nudlar på påse med en sån här kryddpåse som man blandade i vattnet. Full av glutamat. Pasta kokad i buljon och faktiskt broccoli till. Varma koppen med en macka. Yoghurt eller ingen frukost alls. Kött hemma hos mamma, troligtvis kotletter som jag inte kan äta idag... Jag var 20 år 1991 och hade precis flyttat hemifrån.

 2. Profilbild

  Katharina

  1991 var jag 21 år. Jag åt snabbmakaroner med ketchup till lunch jämt. På kvällarna åt jag knäckebröd med margarin och ost. På helgerna åt jag på sibylla efter att varit ute och festat. Kött visste jag inte hur man tillagade och köttfärssås gjorde vi ibland till makaronerna om jag och någon vän handlade tillsammans. Men det hörde inte till vanligheterna.

 3. Profilbild

  Inläggsförfattare

  Nudlar, ja de förekom rätt ofta hos mig med, det var ju sååå gott med den salta buljongen. Tyckte jag då, nu klarar jag inte smaken av glutamat längre.
  Lightprodukter var aldrig del av min kost som tur var, älskade majonnäs, smör och annat fett redan då. Hade turen att jobba på finkrogar, så det var äkta råvaror där med 🙂

 4. Profilbild

  Elena

  1991? 26 år då. Inga barn.
  Pasta rosso (pasta med tomatketchup). Nudlar. Risrätter. Bakade potatisar med röror. Baguetter, chiabatta och panini. Kött var dyrt för en fattig student. Det var väldigt lite protein på den tiden och inte så himla mycket fett för det blev man ju tjock av...
  Noteras bör att jag redan då hade börjat lägga på mig och hade avverkat 2 omgångar med ViktVäktarna helt utan varaktig framgång.

 5. Profilbild

  Hehe, i början på 80-talet när jag var singel så laddade jag skafferiet varje lön med pasta,ris och burksvamp. Då hade jag mat när lönen var uppfestad!
  I början på 90-talet när jag var tvåbarnsmamma och lagade mat till familjen? Ja, pasta, ris, potatis...pastasåser, köttfärs och korv, en och annan gryta med kött. Nyttigt tyckte man ju pastasåser var då! Och det är klart en och annan snabbmakaronportion fick nog även barnen i sig...

  1. Profilbild

   Inläggsförfattare

   Blev mycket pastasåser hos mig när jag var ledig. Men med minimalt med kött, för det var ju för dyrt, när pengarna skulle räcka till så mycket annat, roligare... Nu är det roligare att lägga pengarna på nyttig mat. Tänk så man kan ändra sig med åren 😉

 6. Profilbild

  1991 gick jag i högstadiet och levde på mammas mat. Vällagad husmanskost men med väldigt mycket kolhydrater. Spaghetti och köttfärssås, makaroner och korv, kassler och ris, bogfläskgryta och ris osv.
  1994 flyttade jag hemifrån för att gå gymnasiet på annan ort, och jag kan inte ens komma ihåg att jag någonsin köpte helt kött, eller ens köttfärs. Mackor, pasta med allehanda såser (eller i värsta fall med ketchup), ris och fiskpinnar, pulversoppor, vansinniga mängder bröd, yoghurt, kräm, fruktsoppa etc. Visst lagade jag mat, har alltid älskat att laga mat, men hjälp vad kolhydrater det blev! Räddningen var väl mammas matlådor, men även de innehöll på den tiden stora mängder potatis, ris och pasta.
  Under de år jag har pluggat, vilket är... eh... många, så kan jag knappt minnas att jag någonsin har köpt kött. Så för mig känns referensgruppen minst sagt märkligt.

  1. Profilbild

   Inläggsförfattare

   Börjar nästan tro att de har skrivit på fel rad, de som deltog i undersökningen. Att de menade kolhydrater, men det blev proteiner av misstag. Så många kan det ju absolut inte ha varit som levde på bara kött.. Hoppas det tas upp till mer granskning.

 7. Profilbild

  Viveca

  Fråga är väl också: Vad har dessa utvalda kvinnor ätit under de 20 åren sen studien gjordes. Anser inte att man kas dra slutsater om man inte kan ser hur de åt de övriga åren. Om jag bara går till mej själv har jag nog ätit efter de flesta konstiga dieter under mina senaste 20 år. Och det tror jag inte jag varit ensam om 😉 Tack och lov att jag hittade LCHF!!!

 8. Profilbild

  På 90-talet hade jag inga problem med vikten, men inte åt jag en massa kött inte.Det var väl mest när man grillade på sommaren.
  Carbonara, Risotto, Klyftpotatis och herre jösses...Pizza!
  Efter rökstopp så gick vikten upp och då blev det Wv i många år.

 9. Profilbild

  Urszula

  Jag mins att jag har varit överlycklig när man har sagt att det inte är brödet och bullarna som gör oss feta, det är det som ligger på, och då åt jag bröd utan smör (margarin) och med tunt med pålägg för att inte bli fet men det blev jag ändå ha ha. Det var mycket pasta, för jag älskade det och pizza och lasagne och nudlar etc. Vi åt kött med men inga stora mängder. Mycket köttfärs och kassler, det var billigt och barnen tyckte om det. Som tur är har inte mina barn blivit överviktiga men jag, det är en annan historia.

  1. Profilbild

   Inläggsförfattare

   Själv har jag alltid varit förtjust i smör, så det blev ett tjockt lager på de många mackor jag åt. Pastan åt jag med massor av ketchup och lite korv till det en stor klick smör. Lasagne med massor av ost var en höjdare... Allt fett i kombination med den höga halten kolhydrater, bäddade ju för en rätt rejäl övervikt...
   Nu njuter jag av pålägg med smör, utan bröd. Så gott 🙂

 10. Profilbild

  Åsa

  1990 var jag 40 år och hade många hemmavarande barn. Jag försökte äta som viktväktare och barnen fick korv, köttbullar och fiskpinnar. Spagetti och köttfärssås blev det ofta. Men rent kött hade jag inte råd med och ingen jag känner hade det heller. Dessutom tror jag att man "friserar" sanningen när man fyller i frågor på det sättet. Skriver vad man tycker verkar nyttigt. När jag skulle uppge hur mycket jag rökte sa jag alltid mycket mindre än jag gjorde. Undrar om frågan om rökning fanns i enkäten 1990.

 11. Profilbild

  Inläggsförfattare

  Tror du har en poäng där, Åsa. Att man gärna skriver lite bättre än vad det egentligen är. Därför är ju långsiktiga enkäter betydligt bättre, där man svarar kanske en gång per år på samma frågor under en längre period. Då kanske det blir annorlunda. Rökning och stress kanske inte alls togs upp?

 12. Profilbild

  Annicka Olofsson

  Gick i gymnasiet så jag slogs med skolans otroligt dåliga mat. Minns att vi mest satt och lekte med maten för den smakade så illa och så gick vi till en OK- mack som låg i närheten och köpte godis istället för att äta mat.
  För det mesta var i alla fall jag hungrig eftersom smörgåsarna i kafeterian var för dyra och maten i skolbespisningen smakade skräp.
  Min skola lyckades till och med förstöra pizzan så den inte gick att äta, överfullt med tomatpuré på hönekaka och så pytt-i-panna "kött" (mest korvtärningar) och så lite riven ost.
  Gick inte att äta...

  Hemma fick jag dock bra mat då i var bönder så vi slaktade hemma. Har alltid haft tillgång till kött och ätit söndagsstek i hela livet. Ända tills jag flyttade hemifrån typ.
  Mamma bakade själv allt bröd och köpebröd var lyx. Det var dock Lätt & Lagom och margarin som gällde.

  Började gå upp i vikt när jag flyttade hemifrån och bara lagade sådan mat som jag tyckte om. Mycket pasta och bröd...

  idag väger jag dock lika mycket som när jag gick i gymnasiet och det är väl helt ok tycker jag.
  Inte mycket pasta och ris hemma utan mest potatis. Kanske inte så mycket grönsaker alla gånger, men i alla fall mat lagad ifrån grunden!

 13. Profilbild

  Anneli

  Då var jag 20 år gammal och mitt drömjag åt helst inte alls. Köpte fiberkapslar på hälsokosten som svällde i magen så man inte skulle känna sig hungrig. Då vägde jag 60 kilo!!! :/
  När jag åt så åt jag pasta med ketchup (kände jag mig lite lyxig blandade jag ner en klick Lätt och lagom i pastan) nudlar, pizza, chips, godis, pulvermos med köttbullar och brunsås på pulverpåse, mackor, ris med kyckling och uncle bens sötsura sås. köttfärssås på burk, fiskpinnar, lättyoghurt, lättmjölk (kommer inte ihåg om minimjölk fanns då för det gick jag över till sedan) etc etc etc......

 14. Profilbild

  Inger

  1991 hade jag flyttat hemifrån, bodde i en tvåa i en förort med min pojkvän och åt mycket kinesiska snabbnudlar, mycket pasta rosso och pasta pesto men även rätt mycket kött eftersom min far stack åt oss en halv gris då och då. 😉

  Vet inte om det var då eller senare som jag började använda mycket Kelda-produkter, matlagningsgrädde etc. Margarin har jag iaf aldrig ätit.

 15. Profilbild

  Jennifer

  1991 var året då jag spenderade en sommar i Frankrike för första gången.
  Från
  det svenska köket då: fiskpinnar och köttbullar (och andra halvfabrikat) ris, pasta, potatis och mackor med lättmargarin. Ibland köttfärs, fisk eller kyckling.
  ALLTING indränkt i ketchup. Samt minimjölk till.

  till
  fransk landsbygdsmat: sallad, kött, kyckling, ägg, majonnäs, aubergine, ostbricka, frukt, bär, kex.

  Min vikt rasade. Dock åt jag väldigt mycket frukt den sommaren, men inget godis. Drack väldigt mycket vatten i värmen, jobbade hela dagarna, och tänkte inte så mycket på mat. Kom hem till Sverige. Började gå upp i vikt igen. Tillbaka till halvfabrikaten. 🙁

 16. Profilbild

  Ethel Loberg

  Jag jobbade i kök och kallskänk fram till 1980 så det blev gratis lyxmat hela tiden men mackor var förstås med. Efter restaurangtiden blev mättnad på billigast möjliga sätt viktigast, yogert och flingor, makaroner med smörklick och glutamatkryddor men också havregrynsvälling med hembakta frallor blev en närmast stående rätt. Nu är det bara LCHF som gäller.

 17. Profilbild

  Jag åt makaroner med ketchup, nån enstaka pizza med mycket lite fyllning, mackor med Lätt & Lagom med ost på ibland, och då en mager sådan. Ibland var vi ett par kompisar som lade ihop och gjorde en tonfisksallad gjord på ris, burkgrönsaker och tonfisk i vatten. Det i köttväg som slank ner, var lördag eller söndag då det bjöds på fläskkotlett eller spagetti o köttfärssås... Jag drack alltid mjölk till det jag åt, i många år den vanliga tills mellanmjölken blev poppis, då gick jag över till den..
  Så inte intogs det några stora mängder med kött och näring på den tiden inte..

  Såklart har jag i hela min barn- och ungdom haft magbesvär med att den svullnade och blev gasig och fick gå på toa minst 5 ggr/dag.
  När jag slutade äta potatis och smörgås för 4-5 år sen så började magen att lugna ner sej och jag upptäckte då sambandet med mjöl och min onda mage. För snart två år sen så läste jag på om LCHF och polletten föll ner ;.)

 18. Profilbild

  Inläggsförfattare

  Tack för alla Era kommentare, intressant att vi så många har liknande erfarenhet om vad som åts mest i början på 90-talet. Är på semesester i Sörmland nu, så jag har inte följt debatten senaste dagarna.
  Men hoppas att en mer nyancerad bild av LCHF kommer fram i media igen, efter krigsrubrikerna om att det är skadligt. Hört flera LCHFare som fått många oroliga kommentarer från sina anhöriga, att de äter en livsfarlig kost. Men tänk alla som äter enligt Tallriksmodellen och blir sjuka, på alla möjliga sätt. Dem skriver tidningarna inget om..

 19. Profilbild

  40-talist

  I början på 90-talet var jag ca 40 år. Hade hemmavarande skolbarn i början av tonåren.

  De första maträtterna jag kommer att tänka på är allt möjligt med köttfärs: Lasange, Köttfärssås, all möjlig Pasta, Fiskbullar, Fiskpinnar, egengjord fiskgratäng, korv stroganoff och korvrätter på längden och bredden, ugnstekt korv med ost o tomat. Färdiga köttbullar blev det ju en hel del och skamligt pulvermos.

  Massor av mackor med Lätta och mager ost. Köttsoppa på högrev och då blev det ju några andra maträtter typ pepparrotskött.

  Inte åt vi mycket kött alls. Kycklingrätter då och då. Fläskkotletter då och då. I mitt eget hushåll blev det inte heller särskilt mycket fisk. Torskblock då och då. Inte särskilt mycket grönsaker förutom tomater, gurka, sallad.

  Åt man vispgrädde hos mormor hade man ju dåligt samvete kommande vecka.

Kommentera