Jag är en tjuv!

Jag har utan att tveka stulit från Uffe.

Jag har gjort det med berått mod. Och är tillråga på allt stolt över det. Japp, och generös är jag också så jag tänker dela med mig av ”tjuvgodset”. Vem Uffe är? Ja, han kanske är mer känd som Docent Ravnskov.

Alla tjatar om Kolesterol. Vad är det? Är det farligt? Här kommer några fakta taget direkt från docent Ravnskov hemsida

Fett och kolesterol är hälsosamt! - Om gamla och nya kolesterolmyterLäs, begrunda och tappa hakan. Skratt, ja det är jag ganska så säker på att flera av er kommer att göra. Kanske blir du både arg, ledsen och känner dig lurad. Jag hoppas i alla fall att raderna skapar nyfikenhet. På Uffe Ravnskovs sida finns mycket mer att läsa (jag stal inte allt nämligen) för dig som vill veta mer. Det finns också en underbar bok som alla borde läsa: Fett och kolesterol är hälsosamt.

Här kommer några fakta:

1. Kolesterol är inte ett dödligt gift, utan ett ämne som är vitalt för alla cellers konstruktion och funktion. Kolesterol är vare sig "gott" eller "ont"; däremot påverkas blodets innehåll av många faktorer, till exempel stress, fysisk aktivitet, ändringar av kroppsvikten, rökning och mycket mer.

2. Ett högt kolesterol påstås förorsaka åderförkalkning och hjärtinfart. Talrika studier har emellertid visat att människor med ett lågt kolesterol blir lika åderförkalkade som människor med ett högt.

3. Vi producerar själva 3-4 gånger mer kolesterol än vi äter. Produktionen ökar när vi äter för lite kolesterol och minskar när maten redan är rik på kolesterol. Detta förklarar varför det är så svårt att ändra sitt kolesterol genom att ändra sin kost.

4. Matens innehåll av kolesterol och animaliskt fett har inget med åderförkalkning eller hjärtinfarkt att göra. Till exempel har mer än 30 vetenskapliga studier visat att den mängd fett som infarktpatienter ätit innan sjukdomen inte var större än den mängd som friska människor äter.

5. Att sänka kolesterolet med de mediciner som användes innan statinerna introducerades kan inte påverka risken att dö i hjärtinfarkt; de är dessutom hälsovådliga och kan förkorta ditt liv.

6. Den nya sortens kolesterolsänkare, statinerna förebygger hjärtinfarkt, men effekten är mycket svag och har inget med kolesterolsänkningen att göra. Tyvärr är de även cancerframkallande, åtminstone hos försöksdjur. Om det även gäller hos människor vet vi ännu inte med säkerhet, därför att vi endast använt statinerna i tio år. Man får till exempel inte lungcancer redan efter tio års rökning.

7. Ett högt kolesterol är en riskfaktor för mindre än 10 % av dem som dör i hjärtinfarkt. Dessutom skyddar det mot infektioner och äldre människor med högt kolesterol lever längre än äldre människor med ett lågt.

8. Många av dessa fakta har presenterats i vetenskapliga tidskrifter och böcker de senaste decennierna, men få känner till dom.

9. Orsaken till att lekmän, läkare och de flesta forskare aldrig hört talas om detta är, att alla resultat, som talar emot kolesterolkampanjens budskap, ignoreras eller felciteras i den vetenskaplig litteraturen.

Ja, vad ska man säga. Becel låter nu än mindre lockande än tidigare. Äggen tänker jag fortsätta att proppa i mig och statiner låter i mina öron som rena bluffen. Jag undrar hur många som äter statiner i Sverige idag?

Print Friendly, PDF & Email

One thought on “Jag är en tjuv!

  1. Profilbild

    Ti

    Jag läste nyligen "Stoppa Alzheimer nu!" och där nämns att statiner inverkar på leverns funktion. En av många uppgifter som levern har är att upprätthålla den kolesternivå som uppfattas av levern som "optimal" för vårt välbefinnande, baserat p[ genetiska förutsättningar.

    Så att äta statiner innebär nedsatt leverfunktion - men eftersom hjärnan har sin egen kolesterolproduktion så borde rimiligen statiner även innebära nedsatt hjärnfunktion vilket, enligt författaren, leder till sjukdomar såsom ALS, Alzheimer, demens...

Kommentera