Historieboken 2060…here I come

Jag är en sann vän av visualiseringens starka kraft. Ja så vad gör man då när vansinnet breder ut sig runt omkring en. Magar stympas, piller käkas och nya helt galna experiment görs på den mänskliga kroppen. Spontant vill man skrika så att alla hör...MEN KOM IGEN NU... men ibland är jag så chockad att jag istället blir stum ja nästan inåtvänd. Min favorit att fly till när nya idiotsätt för att bli smal kastas i ansiktet på mig, är den framtida historieboken... så historieboken 2060 here i come..

När jag var liten förfasade jag mig över vilka läskiga saker de hittade på förr, ni vet det där med blodiglar, borra hål i huvudet och åderlåtning men nu ska jag bjuda er på en tillbakablick till nuet med ett framtida perspektiv. Håll i hatten...

Galenskapens tid
Under 1900-talet ändrades synen på kroppen och själen till ett mer mekaniskt synsätt. Människan trodde sig kunna bemästra naturen och den mänskliga kroppen. Allt kunde mätas och undersökas.  Det vetenskapliga fick ett allt större utrymme och allt högre status.

Under mitten av 1900-talet inleds det som kallas Galenskapens tid och man frångår drastiskt människan naturliga kost. På kemisk väg börjar man tillverka, för kroppen helt okända substanser och genom politiska beslut färgade av  ekonomiska intressen förändrades en hel värld.

Skräcken för fettet
1989 infördes den Gröna nyckelhålsmärkningen på den svenska marknaden och det fick ett stort genomslag. Gröna nyckelhålet skulle underlätta för konsumenten att välja fettsnåla och fiberrika livsmedel. Denna statliga åtgärd grundade sig på undermålig forskning. De som vågade ifrågasätta riktigheten i dessa antagande blev ofta både utfrysta och hånade.

Fetmaepedemin
Allt eftersom de fettsnåla kostråden tog allt större landvinning spred sig en fetmaepedemi över jordklotet. I fetman spår följde en explosionsartad ökning av det metabola syndromet. Sjudomar som tidigare varit sällsynta var nu så vanligt förekommande att de räknades in i det naturliga förloppet. Sjukvårdsapparaten gick på knäna av den hårda belastningen och det mänskliga lidandet var ofattbart.

Kampen mot fetman
De felaktiga kostråden ledde till fetma för många människor. Galenskapens tid präglades av ett skönshetsideal som förespråkade att vara smal. Denna önskan kombinerat med dåtidens kostråd tog sig märkliga uttryck. Människor åt lågkaloridieter som gick ut på att endast en typ av livsmedel intogs. Exempel på detta är ananasdiet och banandiet. Det fanns ett flertal olika piller som tog bort aptiten eller hindrade upptag av både fett och kolhydrater. Pulverdieter och träningshysteri var andra metoder. Många särskilt yngre människor utvecklade olika typer av ätstörningar som anorexi och bulemi. På 2000-talet ökade operation av överviktiga med metoden Gastric bypass det vill säga att magsäcken minskades ner på kirurgisk väg för att minska matintaget. Försök med att göra ett hål i patientens mage för att kunna tappa ut överflödigt matintag den vägen förekom. Galenskapen verkade inte ha några gränser.

Typ nått sånt! 

Jag älskar att backa och få perspektiv. Att kika på de felaktiga kostråden och dess följder är inte bara svindlande för inom ett spann på 20-50 år kommer det betecknas som vår tids största skandaler.

Sköt om er! Snart blir det sommar!

// Johanna Lanner

Print Friendly, PDF & Email

Postad i Reflektioner den av .
Johanna Lanner

Om Johanna Lanner

Johanna är kostrådgivaren med författartalang och fyller sina inlägg med finurligheter, ironi och allvar. Johanna är utbildad massör, hudterapeut och kostrådgivare samt har läst ledarskap, humanekologi, filosofi, idrottspsykologi och friskvård. Målet för Johanna är att ingen tjockis någonsin ska behöva känna sig lika misslyckad som hon gjorde. Blogg.

Kommentera