Hur har du det med självkänslan?

Klart jag har bra självkänsla, jag kan ju göra allt som jag engagerar mig i.... Nja, där pratar vi snarare om självförtroende, det är sånt som du vet att du är duktig på. Självkänsla är något annat, det handlar om hur du värderar dig själv även om du t ex skulle få kritik eller lyckas mindre bra med något du gör.  God självkänsla är att älska sig själv, se till sina behov och faktiskt sätta sig själv i första rummet.

Det krävs god självkänsla för att byta yrkesliv, bestämma sig för att lägga om kosten för att leva ett friskare liv, för att börja gyma eller jogga fast du har passerat 50 (vi är ju så åldersfixerade i det här landet). Det krävs god självkänsla för att kliva ut från en kostrådgivarutbildning och bestämma sig för att nu kör jag, nu gör jag det jag vill och brinner för, nu tänker jag släppa mitt gamla yrkesliv och starta eget inom kost och näring. Det är tur att det finns människor med god självkänsla, annars hade ni inte kunnat ta del av så mycket klokt på den här webbplatsen.

Har du någon gång tackat nej till en spännande utmaning för att du känt dig för tjock, för smal, för otränad, för blek, för vad-som-helst? Eller låtit bli att unna dig den där viktiga egentiden som du så väl behöver varje dag, för att du nog inte var värd den eller andra var viktigare. Ja då har du nog glömt att jobba med din självkänsla. För självkänsla är färskvara som du behöver fylla på hela tiden. Det är inte så att vissa föds med god självkänsla och andra inte.

Så varför inte börja vänja hjärnan vid att du är fantastisk precis som du är, att du inte behöver vara på ett visst sätt för att bli älskad. Affirmationer kan vara en stor hjälp. Det är som mantran du upprepar flera gånger dagligen högt eller tyst för dig själv. Många skriver upp sina affirmationer på fina små kort som de har i handväskan, fickan eller sätter upp på spegeln. Hjärnan ifrågasätter inte vad du stoppar in, den bara registrerar. Det är därför det är så viktigt att ha koll på hur du tänker om dig själv, vad som pågår därinne i hjärnkontoret. Tror du på att du duger, då gör du det, tror du på att du inte duger, då gör du inte det. Svårare än så är det inte.

Så här kan en affirmation låta: Jag duger som jag är och jag uppskattar mig själv, Jag känner mig betydelsefull, Jag gör någonting varje dag som gör mig glad, Jag känner inget sug efter skräpmat, Jag äter bara mat som stärker min kropp.
I love me!

Print Friendly, PDF & Email

Kommentera