Glad Midsommar !

Veckan som gått har vi haft en oerhört intressant debatt om sjukvården och bemötandet av patienterna. Therese Renåkers inlägg spred jag vidare ända till USA och Mia Lundin - svenskfödd sjuksköterska, barnmorska, författare till den översatta boken "Kaos i kvinnohjärnan" som i över 20 år arbetat i USA för kvinnohälsa med naturliga bioidentiska hormoner på tusentals patienter . En kvinna "mitt-i-livet" idag har helt andra krav på sig (och tankar om framtiden) än för bara 50 år sedan med många friska produktiva år framför sig och det torde vara självklart att hon - och förstås alla andra som söker vård - blir bemötta med respekt och rätt åtgärder när kroppen kommer i obalans.  Mia Lundin reagerade direkt med ett långt inlägg och nu är debatten igång vilket vi alla välkomnar.Kvinnohormoner, sköldkörtelproblem tillika obalanser i binjurarna intresserar mig väldigt mycket både som kostrådgivare och som kvinna eftersom jag även har personliga erfarenheter. Jag bytte själv yrkesliv när jag var drygt 45 - gjorde en totalvändning och utbildade mig till kostrådgivare och coach och startade eget företag och delägare i hälsocenter i Stockholm - och ser fram emot många produktiva år inom hälsobranschen tillsammans med mina kollegor. Och för den framtiden krävs en frisk och välmående tjej. Så i sommar sitter jag förresten på skolbänken och läser till Lic Styrketräningsinstruktör för att det är kul och intressant, äldst i gruppen 52 år gammal. Kunskap gör aldrig ont!

Men idag lägger jag studierna åt sidan och vi ska njuta av Midsommarafton och ni ska få ett recept av mig på min goda grillmarinad som passar bäst till kött eller kyckling.

Låt köttet ligga i kylen några timmar eller upp till 1 dygn. Gärna i dubbla plastpåsar som du packar ihop till ett ”köttpaket” så det kommer åt överallt. Lägg på en djup tallrik så det inte råkar läcka i kylen.
Välj kycklingfilé, fläskfilé, karré eller nötkött – marinaden passar allt kött. Dock inte fisk och skaldjur. Mängderna är anpassade för c a 1 kg kycklingfilé eller motsv. Ska du marinera mer kött, ökar du bara på av allt. Det är inte så exakt hur du blandar, men viktigt att du har med alla ingredienser.

2 dl Olivolja
1 dl kranvatten
½ dl soya
¼ citron färskpressad
1 msk flytande honung
c a 3 cm grovriven färsk ingefära
2 vitlöksklyftor – pressade
chilipulver
grillkrydda – KRAV Santa Maria
rejält med nymalen svartpeppar

Blanda ihop alla ingredienser och smaka av att det känns som en bra balans.
Lägg ner köttet skuret i bitar. Blanda ordentligt så allt blir blött av marinad. Gott med småbitar som du sedan trär upp på grillspett i trä. Tänk bara på att trä-grillspett behöver ligga i blöt i vatten 30 minuter innan så de inte brinner upp på grillen. Lyft upp det marinerade köttet ur plastpåsen och lägg det i ett durkslag att rinna av lite. Trä sedan upp på spett. Har du större bitar lägger du direkt på
grillen.

Gott med grillad halumni till, grillade grönsaksspett, en härlig matig sallad med
fetaost, tomat, oliver, rädisor etc och gärna ett hemmagjort vitlökssmör att lägga på hett nygrillat kött så det smälter frestande och underbart gott.

Grillsåser som passar till kött och fågel och som kan ersätta vitlöksmör. 
Basen till varje sås variant är hälften creme fraiche och hälften gräddfil. Om man är 4 till maten kan det vara lagom med 1 ½ dl av varje. Gör någon av såserna eller alla!! men gör du flera gör du förstås mindre av varje sort.

1) Blanda basen. Mosa i 1 ½ msk grönmögelost t ex GräddDanablu som är lite krämig. Älskar du grönmögelost, tar du i lite mer.

2) Blanda basen. Pressa i 1-2 vitlöksklyftor, några drag på svartpepparkvarnen och lite flingsalt.

3) Blanda basen. För dig som tål lite sött: blanda ner 2 msk Mango Chutney och krydda med en god curry, lite peppar och salt.

Bon appetit!!

Print Friendly, PDF & Email

Kommentera