Det franska lantköket – på riktigt!

Vi håller på att renovera vårt hus och nu har vi fått kök på nedre botten. Istället för det pentry som vi använt sedan vi flyttade in för 1,5 år sedan. En stor förbättring alltså. Men tyvärr är köket vi nu har bara temporärt renoverat. Min man och min svärfar har lagt golv, spikat lister, målat och burit ned vitvarorna från vinden där de stått oanvända sedan de köptes.

Det enda som är lite så som man tänker sig Det Franska Lantköket är bjälkarna i taket. Voilà!

I framtiden kommer detta kök att höra till det café vi planerar att inrätta ytterligare en våning ner. Då ska det banne mig bli snygga skåp och hyllor! Och vitlökskransar på väggarna och hela fadderullan. Då kommer det bli det snyggaste köket i byn. Jag kan säga att så som kök ser ut i den stil vi kallar French Country eller Fransk lantstil, så ser köken inte ut där vi bor. Här har man ruggigt fult renoverat med plastlaminat och grilliga färger. Eller så är det sunkigt och orenoverat sedan -77. Myten om det franska lantköket har dock även slagit sig på min hjärna...

Nåväl, från det franska lantkök vi nu har kommer idag några tips på vanlig mat! Jag har varit lite ambitiös i köket nu i veckan. Mitt måltidstips är detta:

entré: tomat, mozzarella och basilika i skivor, olivolja droppad över, samt lite flingsalt.  (Jaja en klassiker, jag vet.)

 

Varmrätt: revbensspjäll

1-2 stora bitar per person

fräs bitarna med en rejäl klick smör i stekpanna

krydda med nymalen vitpeppar, salt och lite ingefära.

lägg bitarna i långpanna. Stek i ugn på 200 grader 20 min, sedan i 170 grader i 20-30 min.

Servera med t ex haricots verts, färska champinjoner, och lökringar som du sprider ut i långpannan och låter ta smak av köttet.

 

Dessert: LCHF-glass med nötmaränger (4-5 port)

Kruxet är att här måste du ha framförhållning!

2 dl vispgrädde som du vispar fluffig

4 ägg. Separera gulorna från vitorna. Rör ner gulorna i grädden. Hårdvispa vitorna tills de sitter fast i skålen. Vänd ner hälften av vitorna i gräddsmeten.

Tillsätt 1 ½ msk sötrix flor, samt 3 dl bär.

Häll smeten i portionsglas eller nåt. Ställ in i frysen. Vänta … länge. Minst 6 h. Om du kan...

Resten av äggvitan blandas med en näve hackade hasselnötter och 1 dl nötmjöl samt 2 tsk sötrix flor (eller något annat sötningsmedel som du gillar!). Klicka ut i en form. Grädda på max 100 grader i 1 ½ h, och låt stå torrt en bra stund efter du tagit ut dem, tills de är krispiga.

Servera gärna marängerna och glassen tillsammans med några blad av mynta.

Bon appetit!

Print Friendly, PDF & Email

Kommentera