Är du inte perfekt? Då är du perfekt!

Är du en sån som strävar efter att göra allting rätt? En sån som tror att ju mer rätt du gör, ju bättre du följer regelboken, desto bättre blir resultatet och desto bättre är du? Jag säger som Brasse med Lattjolajbanlådan (för er som kommer ihåg den – ni andra får leva utan denna kulturella erfarenhet) – Fel, fel fel!

Ingenting kunde nämligen vara mera fel. Du kanske har bantat hela livet och gjort ”allt rätt” och nu försöker du med LCHF och gör ”allt rätt”. Resultaten uteblir och du drar åt skruvarna ännu hårdare – tror att det blir bättre om du äter ännu färre kolisar, att nolla är nog allra bäst. Kanske liiite mindre fett ändå är bra, eller liiite mindre portioner? Hjälpte det ändå inte? Nähä.

Nej, vår bild av perfektion är inte kroppens uppfattning om perfektion. Du ÄR perfekt, utan nämnvärd ansträngning! Din strävan efter perfektion, denna krampaktiga strävan, går tvärs emot din kropps naturligt avslappnade läge. Kan man sträva efter det avslappnade? Är det lämpligt att springa fortare om det är lugnet man söker? Är det klokt att ställa sig på vågen om man vill undvika stress…? Funkar det att äta mindre om kroppen redan svälter?

Kampen är ett gissel, den är kontraproduktiv, den låser fast dig i ett gammalt invant mönster. Din kropp försöker säga dig något – spänn av! Slappna av, lägg ner duktighetsbojan. Du behöver inte sträva efter perfektion, du ÄR perfekt. Försök inte vara någon annan, dessa andra finns ju redan. Bara genom att vara just du tar du din plats i den helhet som är vi – tillsammans är vi perfekta.

Så gör, ät och lev på ett sätt som känns bra i hela kroppen. I din kropp. Det är det enda som betyder något OCH det enda som fungerar!

Jag möter dagligen dessa människor (oftast kvinnor) som strävar, kämpar, hårt och länge. Som lusläser näringstabeller och kaloriberäknar varenda måltid. Som frågar om de ”får” eller ”inte får” äta vissa livsmedel. Som stressar till gymmet för att hinna träna, tränar så svetten lackar och skyndar sedan hem till familjen. Gör denna träning verkligen nytta, undrar jag? Jo, musklerna får jobba, hjärtat och lungorna, men om man nätt och jämt hinner andas…?

Vi lever våra liv i ett tempo och kamp som sätter våra kroppar under konstant press och stress. Ingen kropp mår bra utan motsatsen, det avslappnade läget. Balans är vårt naturliga tillstånd. Balans är en förutsättning för hälsa, kampen skapar obalans och därmed ohälsa. Och en kropp som inte mår bra, tror du den hittar sin viktbalans, sin hormonbalans, sin mentala balans ändå? Det tror inte jag.

Och nu vet jag att många därute automatiskt tänker ”hur ska jag få till det där med avslappningen också, så det blir perfekt…”Ja, du inser säkert själv det absurda. För all del, ta en spa-helg med bästa väninnan och hitta lugnet, det kan vara guld värt. Som avstamp. Men det är i vardagen din hälsa formas. Det är i vardagen du äter, tränar, sover, älskar. Förstå att du redan ÄR perfekt, jag ber dig! Lägg ner kampen, krampen, och lev ditt liv. Du behöver inte jaga efter livet, det kommer till dig, varje dag, varje minut, varje sekund – ta emot det. Du kan inte jaga efter perfektionen, då springer du ifrån den – förstå att du ÄR perfekt.

Näringstabellerna är inte facit. Inte kolhydrattabellerna heller. Inga tabeller, mått eller enheter i världen är facit. För det finns inget facit! Visst finns det verktyg, visst finns det kunskap, men för att kunna använda dem måste du förstå att du själv är svaret. Försätt inte hela tiden din kropp i träldom, försök inte ”prata den tillrätta”, anklaga den inte för att den inte reagerar som du vill. Lyssna på den. Den har nämligen svaret. Ditt svar.

Print Friendly, PDF & Email

Postad i Reflektioner den av .
Therese Renåker

Om Therese Renåker

Therese är den kloka kostrådgivaren som i sin dagliga verksamhet specialiserat sig på kvinnor och kvinnors hormoner. Med ett stort intresse för människans livsbetingelser i allmänhet och hälsa i synnerhet ger Therese oss perspektiv på vad som händer och sker i och runt omkring oss. Therese är verksam som rådgivare, utbildare, skribent och föreläsare med hemmabas i Norrköping. Egen blogg

13 thoughts on “Är du inte perfekt? Då är du perfekt!

 1. Profilbild

  Caritha

  Vad bra skrivet och jag känner igen mig på pricken, skall verkligen försöka ha en mer avslappnad inställning till maten och "jakten" på kolhydraterna så kanske de sista 5-6 kilona släpper taget med.

 2. Profilbild

  Ann

  Tack... precis vad jag behövde läsa när det dåliga samvetet sätter klorna i en. Jag struntar i att träna, idag ska jag bara VARA...ta en promenad för att det är skönt, njuta av en kopp kaffe MED grädde, vara tacksam för att min kropp fungerar så bra efter 3 år med LCHF...vad är väl några kilo för mkt mot att ha hälsan.
  🙂

 3. Johanna Lanner

  Jag har under nästan hela mitt liv satt det på vänt. När jag har gått ner tre kilo då ska jag göra det där, då ska jag börja leva, då ska jag gör allt det där jag drömt om, då ska jag börja mitt riktiga liv. Men jag blev aldrig nöjd, spelade ingen roll vad jag vägde, spelade ingen roll att jag tidvis var obehagligt smal. Idag är jag mycket tjockare än då och ändå så mycket lyckligare. Jag inser att jag är alldeles förträfflig person värd att leva ett fantastiskt liv:) och det det bästa är att jag LYSSNAR på min kropp inte kväver, motarbetar, plågar och hatar den.
  Mycket bra skrivet!!

 4. Profilbild

  Underbart skrivet! 🙂

  Det här har jag insett nu, sen jag började träna. Jag har letat alla ursäkter som finns för att INTE hinna med att träna. Nu, delvis tack vare endorfinerna, har jag insett hur tacksam jag är över småsaker i vardagen, lyckan över familj och vänner, glädjen i att se andra lyckas. Ja hela alltet är bara en enda stor glädje numera. Visst, ungarna kan reta gallfeber på en, man kan störa sig på något och irritationen kan komma men så kommer det där lilla som lättar molnen och allt tråk är bortblåst.

  Alla är vi unika på vårt sätt, det var faktiskt du och jag som vann kampen till ägget och fick bli en människa. Vad jag har förstått är det en jäkla kamp! Redan där i livmodern är vi vinnare och då kan det inte bli annat än perfekt 🙂

 5. Therese Renåker

  Alla är vi unika, och det är ju just DET som är grejen! Perfektion handlar oftast om att sträva efter att var så lika som möjligt...det är lika tokigt som att säga att rött är den enda fina färgen, eller att bara tonen A är den rätta i tonskalan. Det är ju våra olikheter, vår unicitet som skapar helheten! Utan dig och mig och alla andra individer blir helheten mindre hel...

Kommentera