Älskar fest!

När ni läser detta på söndagen så är det faktiskt min födelsedag. Jag är född på midsommarafton men i år är det alltså annandag midsommar min födelsedag infaller. Emellanåt har det varit besvärande att behöva samsas med dans kring midsommarstången och allmän yra, men som tur är blir det ju inte mer än ca var sjunde år. Har tittat efter att jag 2016 fyller 50 på självaste midsommarafton. Då är det JAG som ska firas och inget annat!

Jag gillar att ha stora fester, och min familj håller med. Vi har ett stort uterum (f.d. bilverkstad med stora fönster) där vi lätt kan ha 60-70 personer sittande. Finfint med tanke på det svenska sommarvädret som ju kan bli lite hur som helst. I år blir vi en mindre skara på söndag och en något större nästa helg när mannen fyller "halvt". Men faktum är att jag efter vårens intensiva matlagning, både till Expressens LCHF-bilagor och ny bok som kommer i juldagarna, inte är så sugen på att spendera för mycket tid i köket. Så det får bli något lättfixat. Vi börjar med söndagens meny.

Citruslax

8 portioner

 • 1 stor laxsida eller
 • 2 mindre (sammanlagt 1,6–2 kg)
 • 2 citroner
 • 3 lime
 • 2 tsk salt
 • svartpeppar
 • 1 kruka färsk mynta

Sätt ugnen på 200°. Lägg upp laxen på en ugnsplåt, gärna på ett bakplåtspapper så är det lättare att rengöra plåten efteråt. Skär citronerna och limen i skivor. Salta och peppra laxen. Lägg citrusskivorna på laxen och låt den stå i ugnen ca 30 minuter. Dekorera laxen med färsk mynta.

 

Kall grön sås

8 portioner

 • 300 g hackad fryst spenat
 • 5 dl crème fraiche
 • 2 dl kesella, 10 %
 • 1 tsk malen muskotnöt
 • salt och peppar

Tina spenaten och krama ur vätskan ordentligt. Blanda med crème fraiche, kesella och malen muskotnöt. Smaka av med salt och peppar.

Rucolasallad med avokado och ärtor

8 portioner

 • 500 g små fina ärtor
 • 1 påse rucola
 • 1 rödlök
 • 4 avokador
 • 4 msk oliv- eller rapsolja
 • 2 msk vinäger, t. ex. vit balsamvinäger
 • salt och peppar
 • örtkrydda

Lägg ärtorna i en skål och häll kokande vatten över dem. Låt dem stå 5 minuter och häll sedan av vattnet. Skölj salladen och skär rödlöken i skivor. Skala och dela avokadon och skär den i bitar. Blanda allt i en salladsskål och häll över olja och vinäger. Smaka av med salt, peppar och örtkrydda.

Eventuellt blir det någon mer grönsaksrätt! Och så får vi koka lite färskpotatis som vi ju odlar på vår koloni. Jag äter några som delikatess.

Sedan en lite chokladig avslutning. Kanske mousse som är lätt att fixa.

8 portioner

 • 200 g mörk choklad, 70 %
 • 4 ägg
 • 2 tsk vaniljpulver
 • lite nötter till dekoration

Smält chokladen i en tallrik ovanpå en kastrull med sjudande vatten. Dela äggen. Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Ta av kastrullen med den smälta chokladen och låt den svalna lite. Rör sedan ner vaniljpulver och äggulor. Vänd därefter försiktigt ner chokladsmeten i äggvitorna. Rör lugnt men grundligt så att allt blir blandat. Fördela i små glas eller skålar. Låt moussen stå i kylen cirka 1 timme, eller längre, före servering. Toppa med lite hackade nötter och russin.

Print Friendly, PDF & Email

Postad i Efterrätter, Fisk, Sallad som huvudrätt, Såser, röror, kryddsmör den av .
Profilbild

Om Klara Desser

Kostrådgivare men också välkänd och omtyckt kokboksförfattare med nu hela 13 titlar bakom sig. Från början grafisk formgivare, en utbildning som tillsammans med ett stort intresse för matlagning och hälsa resulterade i en karriär som kokboksförfattare. Äkta maken Hans Desser tar de aptitretande fotografierna och det mesta av jobbet med kokböckerna försiggår i parets kök i Svedala utanför Malmö. Gör regelbundet recept till Expressens LCHF-bilaga och planerar för kommande böcker.

Kommentera