Vitt begär

Glad över att få gästblogga på kostrådgivarna! Begreppet sockerberoende var helt obekant för mig fram till våren 2007, då jag genom en radiointervju för första gången hörde ordet, och samtidigt fick tips om Bitten Jonssons bok Sockerbomben. Att läsa den var början på en fundamental förändring i mitt liv. Nu, med möjlighet att titta i backspegeln, ser jag att hanteringen av själva maten endast utgör 10 % av själva sjukdomen. Sjukdomen – ja. Beroendesjukdomen med flera utlopp. Mina dagliga inlägg här denna veckan kommer hängas upp på tio av de principer som jag landat i, och som jag delar med mig av i min bok. Varmt välkommen att kommentera och vara aktiv – glad och förväntansfull på din respons.

Min förhoppning är att du, liksom jag, ska hitta verktyg att lägga i din verktygslåda genom dessa principer.

Första principen är – Bara för idag. Jag vet att Bitten också påpekat detta under sin gästbloggvecka – och repetition är all kunskaps moder . =) Bara för idag. Att tänka ”jag kommer aldrig någonsin mer i hela mitt liv kunna äta sötsaker” är för stort och för svårt. Lösningen: Jag kan och får äta och dricka precis vad jag vill, men inte idag. Jag väljer att inte göra det idag. Jag behöver inte göra det idag. Ibland är det timme för timme som gäller. Jag behöver inte göra det just nu.

Print Friendly, PDF & Email

4 thoughts on “Vitt begär

 1. Profilbild

  Anna

  Läser boken som kvällslektyr. Intressant läsning! Några aha upplevelser, samtidigt som det finns saker som jag inte känner igen. Tror mer att jag är i gränslandet mellan skadligt bruk och missbruk. Känner inte igen mig i att äta tills man somnar. Känner inte heller att jag kickar igång på sötsakerna utan mer som om sötsuget slår till och om jag faller för det, så vill "suget" ha så mkt mer än vad kroppen egentligen vill ha. Men sedan jag gick över till LCHF kan jag ta en fet briebit för att stilla suget. Inser att det är ngt galet med min biokemi och jag behöver ngt mer än LCHF (kloka tankar och kunskap/verktyg) .Skulle gärna gå Bittens kurs....men den är ju så dyr. Förstår att det är en investering för livet, men prio här hemma är mat, kläder m.m för tillfället.

  1. Profilbild

   Hej Anna! Varmt tack för din kommentar. Beroendesjukdomen ser olika ut för olika personer. Det finns ingen mall/inget exakt beteendemönster som man ska stämma in 100% på för att veta att man är beroende. Däremot finns det en diagnostisering (ADDIS) som visar om man är beroendesjuk eller inte. Gällande kursen så kan det ju vara ett långsiktigt mål att kunna gå på sikt? Även en sparad 100-lapp i månaden är en bit på vägen. Håller tummarna för dig. Vh,
   Gunilla

 2. Profilbild

  Hej Gunilla, så roligt att du gästbloggar hos oss. Jag har hunnit hälften av din bok. Köpte den av Bitten på vårt mfHälsokonvent i slutet av mars. Jag blir alldeles tagen över hur ett sockerberoende kan gripa tag i en människas hela vardag, läs din vardag. Vilka krafter!! jag är själv en s k "normee" som Bitten döpt oss :-), har möjligen haft en del brödsug tidigare särskilt efter nybakat härligt surdegsbörd.(i Vallentuna där jag bor finns ett fantastiskt surdegsbageri med de mest underbara bröd) Men nu får jag direkt ont i magen även av det (var mer känslig för gluten än jag insett). Förr kunde jag unna mig en surdegsmacka som "godis" någon gång ibland med massor med ekologiskt Bregott och något härligt pålägg. Är förresten LCHFare sen 2005, har aldrig varit överviktig, bara problem med ett hoppande blodsocker som nu är betydligt stabilare. Men efter att jag klivit in mer och mer i "Bittens värld" vill jag bara lära mer. Har för närvarande 2 sockerberoende klienter som gör framsteg hela tiden och jag lär mig massor av vårt samarbete. Får tacksamma mail för att jag finns där för dem och det gör mig så glad. Bittens 4-dagars kurs står på önskelistan.
  Hälsningar från Louise Edlund - kostrådgivare, coach och delägare på mfHälsocenter och lärare mfHälsoutbildningar

Kommentera