Vad har jag i mitt skafferi?

Snickerskulor

När man bakar LCHF-riktiga recept så använder man ju inte samma ingredienser som i traditionell bakning. Ut åker vetemjöl, socker och margarin och in åker mandelmjöl, sötningsmedel (erythritol och stevia) och smör. Jag tänkte berätta lite mer om ingredienserna.

Mandelmjöl -  Mald sötmandel. Det mjölet är den största beståndsdelen i allt jag bakar. Jag gillar just mandelmjöl för det har en väldigt neutral smak och tar inte över i ett bakverk. Antingen så maler jag sötmandlarna till mjöl i min hushållsmaskin alterntivt mandelkvarn eller så köper jag färdigt mjöl från LCHF-butiken. De har ett riktigt fint mjöl. Jag väljer alltid mandelmjöl med mycket fett i.  När jag väljer att mala mandeln själv så brukar jag skålla mandeln när jag ska baka ljusa bakverk men när jag använder t ex kakao så behövs inte skållningen.

Erythritol och Stevia (Sukrin/Sötrix/Sötin, Swetex, Sukrin Melis, Sukrin+ och ICA Stevia Strö)   Jag använder sötningsmedel men inte vilka som helst utan de som består av sockeralkoholen Erythritol eller av Stevia (gärna en mix av de två). Erythritol är en sockeralkohol som bl.a. finns helt naturligt i päron och svamp och som kroppen inte tar upp, vilket betyder att ditt insulin inte påverkas av sötningsmedlet. Dessutom är det inte en kemisk produkt som andra sötningsmedel. Detta sötningsmedel är alltså bra för diabetiker och för alla oss som inte vill få någon blodsockerhöjning.

Det finns också steviolglykosider som utvinns från örten Stevia. För att extrahera steviolglykosider ur stevian så blötlägges bladen från växten i dricksvatten. Vid extraktionen frigörs då de naturliga och mycket söta ämnena i de så kallade steviolglykosiderna. Inga tillsatser av några kemiska ämnen, bara en naturlig process med bladens söta ämnen.

Jag bakar uteslutande med sukrin, swetex, sukrin melis, sukrin+ och nya favoriten ICA stevia strö. Jag har svårt med de något sötare steviablandningar som säljs då jag inte blir kompis med bismaken som stevia har. Men smaken är olika så man får prova sig fram.

Fiberhusk - Fiberhusk är en riktig välanvänd ingrediens när jag bakar och lagar mat (pannkakor, våfflor). En sann trotjänare. Fiberhusk innehåller 100 % pulveriserat psylliumfröskal och innehåller inga kolhydrater alls. Fiberhusk har förmågan att svälla och suga upp degvätska vilket gör att den binder samman degen eller smeten. Jag använder den istället för mjöl i bakning, antingen tillsammans med mandelmjöl eller som ensam mjölingrediens. I affären hittar du fiberhusk vid glutenfria produkter.

Kokosfett - Kokosfett är verkligen underbar att laga mat med, baka med eller ha i t.ex. frukostsmoothien. Välgörande fett som läker tarmen. Min mage älskar kokosfett och därför älskar jag fettet :-). Jag köper antingen Cocosa, AmanPranas eller från LCHF-butiken. De innehåller bra kokosfett. Använd inte Unilevers silvriga paket som är processat och härdat.

BAKEPRO - Är ett protein som är utvecklat för att kunna baka med. Jag använder det både för att lägga till lite protein i bakverken men även för att jag tycker att vissa bakverk blir luftigare med det (inte så tunga och blöta). BAKEPRO tål värme upp till 200C. Det innehåller lite kolhydrater (7g/100 g) och fungerar bra att baka med. Jag och min man tillsätter även en skvätt BAKEPRO i vår smoothie ifall vi ska och träna.

Andra nyttiga saker att ha i sitt skafferi är ekologiska kokosflingor, ekologisk kakao, ekologisk kokosmjölk och vaniljpulver (inte att förväxlas med vaniljsocker), smör, grädde, turkisk youghurt, bär (hallon, blåbär, björnbär och jordgubbar) och citrusfrukter.

När du bakar med kolhydratfattiga produkter så kan smet/deg bete sig lite annorlunda gentemot mer traditionell bakning. Ett tips för att få ett lyckat bak är att använda sig av silikonformar istället för vanliga sockerkaksformar. Silikonformar gör att kakor och muffins mycket lättare släpper från botten på kakformen och kakan håller ihop bättre. Så att investera i en sockerkaksform och muffinsformar i silikon är en god sak att göra. Om du inte har silikonformar så lägg en bit bakplåtspapper i botten på en springform (smöra fast det, både på och under) så kan du lättare få loss kakan utan att den går sönder.

Avslutningsvis så vill jag ge er ett riktigt gott recept som passar fint som lördagsgodis - snickerskulor. Enkla och snabba att slänga ihop om man är sugen på något. De innehåller jordnötssmör och jordnötter vilket har ett ganska högt kolhydratsvärde så de är nog mer low carb.

Snickerskulor

Antal
ca 25 stycken

Ingredienser
0,5 msk smör
2 msk (lite drygt) jordnötssmör
1 dl salta jordnötter
0,5 dl sukrin melis
50 g mörk choklad

Garnera ev. med sesamfrön

Beskrivning
1. Finhacka jordnötterna. Lägg jordnötssmör och sukrin melis i en kastrull.
2. Smält samman ingredienserna på låg värme. Tillsätt smöret och rör samman allt till en fast smet.
3. Vänd ner jordnötterna och blanda samman allt. Dra av från värmen och låt kallna litegrann.
4. Rulla massan till små kulor (ej för stora).
5. Smält chokladen och doppa kulorna i chokladen. Använd gärna en gaffel och låt chokladen rinna av.
6. Lägg kulorna på bakplåtspapper och förvara dem kallt. Om du vill kan du toppa kulorna med sesamfrön.

Imorgon får ni testa baklyckan då jag bjuder på frallor från min bok "Bakglädje till vardags och fest - Baka med LCHF utan socker och mjöl". Jag tänkte även lotta ut ett signerat exemplar av boken så håll utkik imorgon! Tävling på gång 🙂

Print Friendly, PDF & Email

Postad i FAKTA OM DET VI ÄTER, Godis, RECEPT * LIVETS LYX * den av .
Profilbild

Om Annika Rogneby

För 10 år sedan började Annika äta lågkolhydratskost och eftersom hon alltid älskat att baka blev det ett experimenterande som 2010 resulterade i boken ”Bakglädje med LCHF – baka utan socker och mjöl” ut. Den är unik då det är den första boken som innehåller LCHF-riktiga recept utan socker och mjöl. I dagarna kommer Annikas tredje bok, på temat Bakglädje, ut. I boken "Bakglädje och LCHF - Njutning utan socker och mjöl" bjuder hon på bakat men även en hel del fredagsmys med snacks, tilltugg och aptitretare. Hon fortsätter med lchf-riktiga, gluten- och sockerfria recept.

3 thoughts on “Vad har jag i mitt skafferi?

 1. Profilbild

  Margreth Olsson

  Jag läser i många recept att man skall använda Fiberhusk. Jag kan inte bli god vän med den. När jag t.ex. gör sås blir det som slemmiga strimmor och i köttfärsen känner jag också denna konsistens. Jag vill så gärna kunna få lite konsistens på såsen. Naturligtvis gör jag något fel, men vad?
  Tacksam för hjälp!

  1. Profilbild

   Andra kan svara mer detaljerat på detta men jag själv har aldrig använt fiberhusk i såser, däremot i frökex och pannkakor. Det blir lätt klumpar dock så en handmixer är bra eller t.ex. vid pannkakor att man knäcker ETT ägg och blandar i husken med en gaffel innan man blandar i resten. Tycker annars att både köttfärs och såser inte behöver något förtjockningsmedel, jag låter det puttra på så det blir ganska tjockt ändå, men jag tar nog inte så mycket vätska från början.

 2. Profilbild

  Hejsan Margreth
  Jag använder bara fiberhusk när jag bakar och som "bindmedel" dvs för att hålla ihop kakan. Ofta blandar jag den med mandelmjöl för att få brödigare konsistens. Fiberhusken har den härliga egenskapen att den just blir geleaktig i sin konsistens när den kommer i kontakt med fukt (kan uppfattas som lite "svampigt"). Jag har däremot aldrig använt den i matlagning. Mitt tips till dig om du t ex vill reda såsen är att använda Redix (en redning gjord på konjakrotpulver). Du hittar den här - http://lchfbutiken.se/90/redix100g
  Lycka till och hoppas att jag besvarade din fråga
  Mvh/Annika

Kommentera