Slut på platån!

Ni vet den där tiden när man först rasat i vikt och sedan står still. Segt och tråkigt känns det. Man undrar vad man gör för fel. Platån. Ej att förväxla med platåskor, som ju är någonting roligt. Platån, i vikt-sammanhang, är allt annat än rolig.

MEN NU ÄR DEN SLUT!

Jag vägde in mig på 90.6 kg imorse, och ser att jag då tappat 1.5 kg mot senaste vägningen för två veckor sedan. Sanningen att säga så visste jag att det här hade hänt redan i mitten av veckan, men nu har jag vägt mig varje morgon sedan dess för att kolla att det inte bara var ett tillfälligt fel på vågen eller nåt. (Vadå nojig, jag?)

Hur kom jag ifrån platån?

Jag analyserade mina vanor och som jag skrev förra veckan så hade jag blivit lite för slarvig med handflatemetoden, jag hade intagit för mycket alkohol och ätit för mycket nötter. Och mörk choklad. De senaste två veckorna har jag varit chokladfri, och överlevt, samt minskat på nötter och varit mer grundlig med att se över mängderna i mina portioner. Jag har små handflator, dags att inse det... Jag hade, innan jag blev överviktig, en ganska liten kropp. Smal benstomme, och så är jag inte så lång. Vilket avspeglas i mina händer. Och handflatemetoden innebär ju att mängden anpassas efter just min kropp.

Något som hjälper mig är att dricka mycket vatten. Nu har vi skaffat en nytt kylskåp som har en tapp på dörren för filtrerat kallvatten och en tapp för isbitar. Detta flashiga kylskåp var något min man hett åtrådde, och jag får erkänna att jag håller på att utveckla en lite förälskelse, jag med. När jag ser kylskåpet blir jag sugen på ett glas kallt vatten! Jag gillar att dricka isvatten med lite lime eller citron eller jordgubbsskivor i. Det SER UT som en gin o tonic...

Ytterligare en sak som jag vill nämna i det här med hur jag kom ifrån platån är aspekten TID. Jag gav det tid helt enkelt, tills jag började tycka att ”näe nu är det nog inte bara kroppen som behöver tid utan nu är det nog något i mina vanor som jag måste ändra på”.

Men jag stressade inte över det.

Förutom att jag äntligen kom ifrån platån har jag också äntligen blivit av med min infektion som hållit mig i ett järngrepp sedan i januari. Jag kan inte med ord beskriva hur skönt det är att vakna utan ont i halsen och slem i luftvägarna. Att ha lust att städa och laga mat och göra saker, istället för att nästan gråta av trötthet för att man måste bädda sängen, det är underbart. Jag känner att jag har kommit tillbaka till livet så som jag vill leva det, och jag är så tacksam.

Det är första gången i mitt liv som jag under ett viktminskningsförsök stöter på den berömda platån, men inte slutar kämpa. Det är första gången jag tagit mig förbi platån. I rule.

Hoppas att detta kan inspirera alla som kämpar med sin vikt.

Ge. inte. upp.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

2 thoughts on “Slut på platån!

Kommentera