Övervikt syns på höften – men sitter i huvudet

Många av de män och kvinnor som söker sig till min mottagning är missnöjda med sina kroppar. Det handlar oftast om en övervikt. Ibland syns den på utsidan, ibland inte.

Det var då jag kom på att det kanske är vettigare att lära sig prata med huvudet istället för höfter eller mage.

Så för tre år sedan, vid fyllda 50 satte jag mig på skolbänken igen och började först att plugga in KBT, (kognitiv beteende terapi) och sedan klassisk psykoterapi.

Idag är jag steg 1 utbildad terapeut och jobbar till vardags med en kombination av kostrådgivning och terapi.

I min värld kommer sig inte ett överätande (eller underätande) helt ur tomma luften. Vi äter på känslor. Vi äter för att vi är glada, ledsna, uttråkade, frustrerade, besvikna eller övergivna.

När man får lära sig att det faktiskt inte handlar om VAD man äter utan HUR man äter och VARFÖR man äter så infinner sig ofta ett stort lugn och man kan så småningom vila i tanken att jag inte är en speciellt misslyckad figur för att jag inte klarar att ”skärpa mig” och ” ta mig i kragen” som många andra lyckas med.

Tillsammans överlistar vi suget och lär oss se skillnaden mellan hunger och sug.

Och varifrån suget kommer.

Men kommer suget enbart från känslor?  Blir jag kvitt mitt beteende så fort jag fattar hur jag fungerar?

Svaret är både ja, och nej.

Jag brukar skilja på beteende och beroende. Ett beteende är något som du kan lära om. Att koppla ihop maten med annat än känslostyrning, och belöna mig med annat än godis och kaffebröd.

Att bara beroende är däremot något helt annat.

Att vara missbrukare är nämligen en sjukdom och måste därför behandlas som en sådan. När det gäller missbruk av alkohol, tobak och andra droger så tar vi väldigt seriöst på det hela. Men om man missbrukar socker eller andra snabba kolhydrater så får vi ofta en liten klapp på axeln och en uppmaning att ”komma igen och skärp dig”…

Är det någon som försökt säga det till en heroinist, kanske?

Det jag först gör när jag träffar en ny klient är att ta reda på om den jag möter är brukare eller missbrukare. Det är en stor skillnad.

Jag är själv en nykter kolhydratjunkie och ganska bra idag på att se skillnaden hos mina klienter.

Mer om socker, kakor och bullar imorgon!

Har du frågor eller funderingar, hör gärna av dig

Cathrine

Tillsammans med min kollega Maria Helander har jag skrivit boken Helhetmetoden, som verkligen tar ”hela” greppet om såväl vikt, mat, beroende och beteende. Dessutom berättar både Maria och jag om vår egen viktresa och vårt eget missbruk och beroende.

Här kan du läsa mer om boken

Här kan du läsa mer om Helhetsmetoden hos Maria

Här kan du läsa mer om Helhetsmetoden hos Cathrine

Print Friendly, PDF & Email

Postad i Boktips den av .
Profilbild

Om Cathrine Schück

Cathrine Schück, kock, matskribent, kostrådgivare och samtalsterapeut inom kost och hälsa. Finns till vardags på egen mottagning i Stockholm och nås lättast på www.schuck.se Just nu på Mallorca för att göra en ny bok tillsammans med kollegan Maria Helander, som ska handla om Mindfull eating – att äta med eftertanke.

2 thoughts on “Övervikt syns på höften – men sitter i huvudet

  1. Profilbild

    Ingmarie

    Hmmm, spännande. Jag gick just i dessa tankar i morse när jag var ute på hundpromenad. Vet inte riktigt hur långt jag kom med detta sätter mer fart på mina tankar. Vet inte ännu om jag är kolhydratmissbrukare eller om det är ett beteende. Men svårt är det att låta bli i alla fall.

Kommentera