Natti,natti, dags att säga god natt och hejdå!

Visste du att för lite sömn orsakar putmage?

Din putmage kan bero på att du inte får tillräckligt med sömn. När vi är fullt upptagna med arbete, familj, motion och hobbys blir det ofta sömnen som blir lidande.

Det är lättare att lägga sig en timme senare, först måste vi ju hinna plocka undan lite och så, än det är att behöva prioritera sin tid och säga nej till saker för att vi måste hem och sova. Men på många sätt gör du din kropp en björntjänst genom att dra in på sömnen, för i slutändan kan det göra att du blir sjuk.

För få timmar i sängen gör att bukfettet tar ett fastare grepp, eftersom kroppen inte får någon ro, och den därför helt enkelt vill ha kvar ett reservlager av energi att tära på när du kör för fullt.

God natt och god morgon! En bra morgon börjar i en bra kväll och en god natts sömn.

Om du inte får tillräckligt med sömn får kroppen inte heller möjlighet att bli av med hormonet kortisol som håller extra hårt i fettdepåerna på mag

Egentligen är det enkelt: Du behöver minst sju timmars kvalitetssömn varje natt. För de flesta innebär dessa timmar nämligen att kroppen får tid att ladda batterierna och återhämta sig.

De kvinnor som är lättväckta löper ca 15% högre risk för att bli överviktiga jämfört med de kvinnor som sover sju timmar eller mer utan att vakna upp under natten.

Bland de kvinnor som sover ännu sämre och bara sover fem timmar eller mindre löper ännu större risk för övervikt. Här kan risken vara tre gånger så hög för att gå upp 15 kg eller mer.

Liten sömnskola

1. Tiden då vi sover är viktig.

De viktigaste sömntimmarna är de som är mellan 23-tiden till 04-tiden eftersom det är då den största utrensningen pågår.

2. Lär känna ditt eget sömnståg. Var redo på perrongen när det är avgång.

Människan är gjord för att vara vaken på dagen och sova på natten, vilket gör det mindre lätt för de som arbetar i skift eller har svårt att komma i säng på kvällen. Förr i tiden reglerades vår sömn av solens upp- och nedgång, istället för som idag… av klockan och elektricitetens ljus. Istället för att lita på våra sömnsymtom, som trötthet, gäspningar och koncentrationssvårigheter, så laddar vi mer energi genom sena middagar och snacks.

3. Bli en Skalman! Inför din egen mat och sovklocka!

Dålig sömn ger en otrygg kropp. Skiftarbete och ett oregelbundet liv ger en otrygg kropp. Vår stenålderskropp noterar otryggheten och tolkar detta som en brist på mat och att vi är i är fara. Och lägger sig därför på sparlåga.

3. Somna med hjälp av dagsljus

Det bästa man kan göra mot sömnlöshet är att utsätta sig för ljus, helst riktigt solljus eller starkt morgon eller förmiddagsljus, eller när ljuset är som starkast hos dig.

Det hjälper nämligen hjärnan att stänga av melatoninproduktionen under dagen och därmed producera mer av sömnhormonet till natten.

4. Vakna lättare med melatonin.

Har du svårt att komma upp på morgonen? Är du morgontrött? Pröva då att ”stänga av” ditt sömnhormon genom att tända och utsätta dig för starkt solljus eller lampljus så fort du vaknar. Inte så kul, men väldigt effektivt!

5. Förbered din nattsömn genom att stänga av i tid

Dämpa ljus, stäng av datorer och TV apparater en god stund innan du ska sova. Hjärnan fattar inte att det är dags att stänga butiken och dra fårskinnsfällen över huvudet, utan håller dig istället vaken för den tror du har något livsavgörande för dig och måste hålla dig uppe och allert!

6. Släck ljuset, någon!

Se till att det är mörkt runtomkring dig. Det är först då det blir riktigt mörkt som hjärnan fattar vad som är på gång.

7. Famla dig fram i mörket om du ska på toa på natten

Undvik att tända på natten. Den allerta lilla hjärnan uppfattar genast vad som är på gång och förbereder sig för uppstigning. Jämför gärna med bebisar och blöjbyten nattetid. Mörkt, mörkt, mörkt.

8. Sömn hör bön

Forskning visar faktiskt att meditation och bön ökar utsöndringen av sömnhormonet melatonin. Så ett sömnband eller en enkel liten Fader vår, kanske är så dumt trots allt?

9. Ät dig till sömns.

Nu pratar vi inte om den koma som snabba kolhydrater ger jämför ”paltkoma”, utan sådant som hjälper utsöndra hög halt av serotonin. Pröva banan, mjölk, kalkon eller valnötter.

10, avdelningen, piller och pulver

Pröva en kraftig dos magnesium eller melatonin i tablettform, i 3 månader och se om det var din kropp som behövde litet hjälp på vägen för att komma upp i sadeln på sömncykeln igen.

Må så gott, och tack för mig!

Cathrine

Print Friendly, PDF & Email

Postad i Reflektioner den av .
Profilbild

Om Cathrine Schück

Cathrine Schück, kock, matskribent, kostrådgivare och samtalsterapeut inom kost och hälsa. Finns till vardags på egen mottagning i Stockholm och nås lättast på www.schuck.se Just nu på Mallorca för att göra en ny bok tillsammans med kollegan Maria Helander, som ska handla om Mindfull eating – att äta med eftertanke.

Kommentera