Lördag – dags för smoothies

När jag behöver en god frukost, mellanmål eller något litet gott så gör jag ofta en smoothie. Det är enkelt och snabbt att göra och jag har ofta ingredienserna hemma. Jag tror att det är därför jag ofta tar till de recepten. Bär gillar jag och det gör att man kan variera smoothien så man inte ledsnar. Jag står mig också väldigt länge på ett glas så det passar mig perfekt. Jag använder min mixerstav när jag gör smoothien så man måste inte ha en mixer. Jag vill gärna dela med mig av tre av mina smoothiesrecept som passar vid olika tillfällen. Recepten ger antingen  ett stort glas smoothie alt två mindre glas.

Frukostsmoothie

Frukostsmoothien är en favorit. Jag äter allt som oftast just den smoothien till frukost. Det kanske låter lite med ett glas smoothie till frukost men den är förvånansvärt mättande. Dessutom så gillar inte jag att äta ägg, bacon eller skinka till frukost utan jag vill ha något enklare och som är snabbare tillagat. Smoothien går jättesnabbt att slänga ihop vilket också är en stor fördel.

1 dl turkisk youghurt
1 dl grädde alt 0,5 dl mjölk och 0,5 dl grädde
0,5 - 1 dl hallon
1 msk linfrö
1 msk kokosfett
1msk sötningsmedel (Sukrin+, Swetex el ICA: Stevia strö)
en skvätt mineralvatten

Mixa samman alla ingredienser och häll upp i glas och njut!

Träningssmoothie

Jag brukar ta ett glas med denna smoothie när jag ska ut på någon av mina långa promenader. Jag står mig jättelänge på drycken som är väldigt mättande. Jag tror att avocadon bidrar till att jag står mig längre.

1 dl turkisk youghurt
1 dl grädde alt 0,5 dl mjölk och 0,5 dl grädde
0,5 dl björnbär
0,5 dl blåbär
1/2 avocado
1 msk Bakepro el något annat proteinpulver
1 msk linfrö
1 msk kokosfett
1msk sötningsmedel (Sukrin+, Swetex el ICA: Stevia strö)
en skvätt mineralvatten

Mixa samman alla ingredienser och häll upp i glas och njut!

Dessertsmoothie

Ibland på kvällen så blir jag sugen på något litet och gott. Då brukar jag svänga ihop denna dessertsmoothie som känns extra lyxig med rysk youghurt. Den är något rundare och krämigare i smaken än turkisk youghurt och tillsammans med grädde så blir det som en god efterrätt. Har man inte jordgubbar hemma så är det bara att variera med något annan kolhydratfattigt bär.

1 dl rysk youghurt
1 dl grädde
1 dl jordgubbar
1 msk linfrön
1 msk kokosfett
1msk sötningsmedel (Sukrin+, Swetex el ICA: Stevia strö)
en skvätt mineralvatten

Mixa samman alla ingredienser och häll upp i glas och njut!

Ni glömmer väl inte bort att tävla? Imorgon söndag dras en vinnare, som får ett signerat exemplar av min senaste bok Bakglädje till vardags och fest - Baka med LCHF utan socker och mjöl. Allt du behöver göra är att svara på frågan - vilket traditionellt bakverk med mjöl och socker skulle du vilja LCHF-anpassa?

Imorgon är min sista dag som gästbloggare och då tänkte jag bjuda på en härlig söndagskaka - kardemummakakan, håll tillgodo 🙂

Print Friendly, PDF & Email

Postad i Frukost, Smoothies den av .
Profilbild

Om Annika Rogneby

För 10 år sedan började Annika äta lågkolhydratskost och eftersom hon alltid älskat att baka blev det ett experimenterande som 2010 resulterade i boken ”Bakglädje med LCHF – baka utan socker och mjöl” ut. Den är unik då det är den första boken som innehåller LCHF-riktiga recept utan socker och mjöl. I dagarna kommer Annikas tredje bok, på temat Bakglädje, ut. I boken "Bakglädje och LCHF - Njutning utan socker och mjöl" bjuder hon på bakat men även en hel del fredagsmys med snacks, tilltugg och aptitretare. Hon fortsätter med lchf-riktiga, gluten- och sockerfria recept.

3 thoughts on “Lördag – dags för smoothies

 1. Profilbild

  Sari

  Hej, åh, smoothiarna låter underbara. Dock har jag märkt att grädde och mjölkprodukter gör att jag får ont i tarmarna och hudproblem. Kör därför mjölkfritt för tillfället. Har du tips på vad man kan använda istället för grädde? Tänkte spontant på kokosmjölk?
  Mmmm... nu blev jag sugen att testa! 🙂

 2. Profilbild

  Sari

  Hej! Nu har jag testat smoothie med kokosmjölk.
  1 dl frysta hallon
  1 dl kokosmjölk
  1 dl havremjölk
  en skvätt linfrö
  1 avocado

  sedan mixade jag allt. Hoppade över sötningsmedel och kokosfett...
  Snabbt, gott och enkelt! Detta kommer jag att köra fler gånger helt klart!
  /Sari

Kommentera