Kolhydrater

Det är intressant att läsa att en normal svensk får i sig 40 kg socker per person och år. Jag är övertygad om att jag fick i mig det tredubbla när jag var som mest aktiv. Men endast 15 % är sötsaker, 85 % får man i sig via maten = kolhydrater. Detta är något som alldeles för få är medvetna om och jag ser fram emot 2012 och 2013 där kunskapen och informationen om socker och dess påverkan spås bli bredare och djupare.

Den sjunde principen är – Det handlar inte bara om godis. Socker är min drog. Det finns flera andra. Jag behöver ta det längre än till att handla om sötsaker. Jag behöver få kontroll på hela mitt matintag och leta ekologiskt och närproducerat. Jag behöver hitta och exkludera det dolda sockret. Min konsumtion av hårt processad industrimat hänger nämligen ihop med min beroendeperson. Tillsatser som sötningsmedel påverkar mig mycket och billig mat innehåller billiga byggstenar. Jag behöver äta äkta livsmedel, så nära kärnan som möjligt, med så få mellanhänder som det går, för att min kropp ska må så bra den kan.

Print Friendly, PDF & Email

6 thoughts on “Kolhydrater

 1. Profilbild

  Mattias Andersen

  Du som är sockerberoende...... Det är ju en biokemisk grej i hjärnan.... Min fråga är: Kan du ha sukrin och stevia i maten eller det är samma sak där? mvh Mattias

 2. Profilbild

  Underbart och så enkelt förklarat - PRECIS så är det för mig också. Ju renare mat desto bättre mår jag, jag vet vad jag får i mig och undviker det dolda sockret som triggar sug och hetsätning.

 3. Profilbild

  Ethel Loberg

  Va bra att få veta att 15% är från sötsaker men 85% från kolhydratsmat. Detta kan bli riktigt bra att ha som argument när sockersnacket kommer upp typ "men jag äter sällan godis och läsk" Tack för den.

Kommentera