Jag tränar så därför kan jag väl äta vad som helst?

Har du någon gång tänkt att du ska ”träna bort” den där pizzan du just åt? Det går förstås att förbränna motsvarande kalorier genom att röra på dig, men om du frågar mig är det ett konstigt synsätt på mat. Mat är inte något som i första hand ska förbrännas bort, utan något som ska tillföra dig det du behöver för att må bra.

Vissa verkar tro att så länge som du rör på dig regelbundet så kan du frossa i skräpmat och stoppa i dig vad som helst. Visst, det går, men inte om du vill leva ett hälsosamt liv. Det går tyvärr inte att kompensera dålig kost med mycket träning, även om det förstås är något mindre ohälsosamt att träna och äta skräpmat än att sitta stilla och äta skräpmat. Jag hoppas dock att du kan hitta ett tredje alternativ, och kanske till och med ett fjärde.

En sockerberoende eller sockerkänslig person kan givetvis inte att äta vad som helst. Det har nog de flesta förståelse för nu efter att det har skrivits mycket om sockrets makt här på Kostrådgivarna.se de senaste veckorna. Men även om du inte är sockerberoende, och även om du tränar mycket och ofta, så kommer din kropp och hälsa fortfarande att påverkas negativt av alla tillsatser och kemikalier som du får i dig om du inte väljer naturlig mat. Dina tarmar kommer fortfarande riskera att ta skada av gluten. Fytinsyran i spannmål kommer fortfarande att öka risken för mineralbrist. Du kommer fortfarande att drabbas av alla negativa hälsoeffekter som ett högt blodsocker för med sig. Om du inte ser till att äta näringsriktig mat kommer du fortfarande riskera att få brist på en mängd näringsämnen, och därmed öka risken för diverse sjukdomar. Du slipper inte undan detta bara för att du tränar.

Att röra på sig är bra, men om du använder träningen som ursäkt för att slippa bry dig om vad du äter så lurar du tyvärr bara dig själv.

Image courtesy of Grant Cochrane at FreeDigitalPhotos.net

Print Friendly, PDF & Email

4 thoughts on “Jag tränar så därför kan jag väl äta vad som helst?

 1. Profilbild

  dufva

  Det är snarast tvärtom om man ser det ur kroppens synvnkel

  En förutsättning för att kunna träna hårt med optimal hälsa är att du är noga med att ge kroppen alla näringsämnen och mineraler den behöver för sitt underhåll

 2. Profilbild

  Som överätande socker- och matmissbrukare (låter inge vidare) så kämpar man inte bara med att träna och motionera rejält och regelbundet. Men att omvärlden ser en som en mycket hälsosam och duktig person som tränar och motionerar oerhörda mängder mer än normalsvensson, så är det tufft rent mentalt att trots allt tränande, bara gå upp i vikt. Det här får även en själv att tvivla om man är normal varför man inte går ner i vikt när man tränar så mycket. Tester efter tester visar att allt är normalt, min förbränning är inte ovanligt låg. Intaget är för stort, och intaget är av fel sort. Att träna och motionera är självklart en hälsofördel, men att inte samtidigt fundera över kosten är slöseri med träning. (nästan) Allt träning och motion, oavsett utförande, är bättre än ingen alls. Men kost och träning går hand i hand, inte skilda vägar.

  1. Cecilia Hedkvist

   Inläggsförfattare

   Tack för att du delar med dig! Kosten är så oerhört viktig om man vill gå ned i vikt, det funkar väldigt sällan att bara träna mer, men det är många som får höra att "det är väl bara att börja röra lite på sig". Det är så mycket mer än kalorier in och kalorier ut som spelar roll.

Kommentera