Ingredienstänk för att underlätta vardagen

Det är klart att det är lättare att planera en festmåltid. Den inträffar lite mer sällan, förebådar fest och glam och är i allmänhet förknippad med glädje och lättsamhet. En vardagsmåltid har ju tyvärr inte riktigt samma aura kring sig. Mestadels. Därför tänkte jag försöka bena ut min matvardag, som egentligen är både strukturerad och ostrukturerad.

Det strukturerade infinner sig till viss del när jag handlar. Jag har ett basförråd som består av:

Ägg, smör, ost (olika sorter beroende på pris och humör), olivolja, vinäger, oliver,  grönsaker (passar på att köpa det som är extrapris på + det som oftast är bra pris på som vitkål, lök, morötter mm), frön och nötter, vitlök, torrvaror som kokosmjöl, mandelmjöl, fiberhusk. Jag har en hel del enligt mig ok smaksättare som ajvar, sambal oelek, pesto av olika sort, majonnäs och senap till exempel.

När det sedan är veckans tillbud spinner jag middagsmaten kring det.

Kanske är det extrapris på nötfärs, laxfilé och fläskkarré. Då får middagsmaten vävas kring det och finns det energi och tid så kan jag även frysa in prisvärd mat till senare tillfällen. Det är sällan jag bestämmer i förväg vad jag ska laga bara för att jag köper en laxfilé eller en fläskkarré utan det får komma sedan.

När det då är dags för middag kan jag sticka in huvudet i ett välfyllt kylskåp och börja fundera. På lunchen blir det gärna en omelett eller en soppa och på kvällen en fisk/kyckling/kött tillsammans med en fet sås och grönsaker. Färs måste ofta tillagas på studs och då gäller det att komma på något som man är sugen på som innehåller färs istället för att sukta efter till exempel torskfilé.

Jag gillar även att ha ett gäng frysta grönsaker på lut, t.ex. gröna ärtor eller haricot verts. Jag tycker inte om att slänga så det får bli gryta av färska grönsaker som börjar se ledsna ut.

Hamburgare med aubergine (från Naturlig och näringsrik LCHF)

 • 4 portioner:
 • 1 liten gul lök
 • 3 msk smör
 • 500–600 g köttfärs
 • 1 dl vispgrädde
 • salt och peppar
 • 200 g aubergine
 • olja och smör att steka i
 • 1 rödlök
 • 150–200 g fetaost
 • blandad sallad
 • tomater

Hacka löken och mjukstek den i smöret. Låt löken svalna lite och blanda sedan ner den i köttfärsen. Tillsätt grädde, salt och peppar. Forma till biffar och lägg på en skärbräda eller bricka. Skiva auberginen och salta den lätt.

Stek biffarna i en stekpanna och aubergineskivorna i en annan. När man steker aubergine behövs det mycket olja för att den ska få fin färg.

Skiva rödlöken och smula osten. Lägg ihop aubergine-skivor med biffarna som en hamburgare och strö över fetaost och den skivade rödlöken. Servera med sallad och tomater.  Foto: Hans Desser

Och grattis till Loren!!!!!

Print Friendly, PDF & Email

Postad i Reflektioner den av .
Profilbild

Om Klara Desser

Kostrådgivare men också välkänd och omtyckt kokboksförfattare med nu hela 13 titlar bakom sig. Från början grafisk formgivare, en utbildning som tillsammans med ett stort intresse för matlagning och hälsa resulterade i en karriär som kokboksförfattare. Äkta maken Hans Desser tar de aptitretande fotografierna och det mesta av jobbet med kokböckerna försiggår i parets kök i Svedala utanför Malmö. Gör regelbundet recept till Expressens LCHF-bilaga och planerar för kommande böcker.

Kommentera