Hjärtinfarkt på påse!

Nyttiga chips? Hur kan dessa två ord överhuvud taget befinna sig i samma mening? Ungefär som Isvarmt och Kolvitt!!

Chip från OLW (den här gången, men alla märken är lika hemska), Hand cooked Style. Först har man tagit ekologisk odlad potatis. Vilket slöseri! Friterar dem. Det är lika bra att slå fast direkt. Fritering kan inte och kommer inte att bli nyttig. Potatis, hur ekologisk den en är kommer bara att tjäna sitt syfte som kokt med skalet på till de som tränar mycket och behöver snabba turbokolhydrater. DÅ är den ok. Snabb och har en del nyttigheter i sig (även om jag kan hitta betydligt bättre val även här, som helt vanliga rotfrukter till exempel.)

Tillbaka till chipsen. I vilken olja är den sen friterade i? Jo, en av två som inte är människoföda: solrosoljan. Varför påstår jag nu detta? Jo, solrosoljan är full av omega 6. Omega 6 som är den största enskilda orsaken till alla våra problem med hjärt- och kärlsjukdomarna. Bara för att det är en vacker gul blomma ssom är naturlig å blir den inte bra val för människan. Är nästa dumma tilltag att erbjuda röd flugsvampsolja för att det är en vacker naturlig röd svamp med prickar på?

Nyttiga chips? Nä, bara marknadsförare som är på gång igen...

Print Friendly, PDF & Email

5 thoughts on “Hjärtinfarkt på påse!

 1. Profilbild

  Omnivoren

  Solrosolja står inte högt i kurs inom LCHF och stenålderskost.
  Jag blev därför förvånad när jag läste detta:
  http://www.unt.se/uppsala/solrosolja-minskade-fett-i-levern-1738572.aspx
  http://www.ajcn.org/content/95/5/1003.abstract

  Det vore intressant att få ta del av en analys av den forskningen från någon expert. Jag har inte sett den kommenterad inom LCHF/stenålderskost-sfären. Men jag kan ju ha missat något.
  Det verkar i alla fall inte vara någon osäker observationsstudie.

 2. Profilbild

  Annelie/Wildrat

  Den solrosolja de använder till fritering är utan omega 6, den har de tagit bort eftersom den är instabil. Kvar blir då de nyttigare fettslagen (enkelomättat och mättat) men en så genommanipulerad olja är knappast bättre...

Kommentera