Det är minsann inte alltid så jäkla underbart!

Ät LCHF och du kommer må SÅ bra! Några dagars övergångsbesvär sedan är du på banan.  Du minskar i vikt. Alla dina magproblem försvinner i ett nafs. Du får massor med ork och energi. Du kan träna i timtal. Allt sug försvinner. Du är mätt, nöjd och glad. Hela tiden.

Känner du inte igen dig? Det var konstigt… Nej, faktum är att en övergång till LCHF långt ifrån alltid löser alla dina problem. Åtminstone inte sådär lättvindigt och snabbt som vi alltid hoppas på. Vi läser alla dessa artiklar om mannen si och kvinnan så som bara rasat ner 5o kilo i vikt och livet är ett enda rosa skimmer. Och vi sitter där och har gått UPP 3 kilo, mår pecka för sjunde veckan i rad, har noll ork och tycker livet är stengrått.

Jag tycker faktiskt det är hög tid att vi pratar även om detta. Att det inte alltid går som på räls, och att det kan vara riktigt asjobbigt att komma över den där tröskeln. Att de individuella variationerna är stora och att letandet efter just din optimala lösning kan ta TID. Att du behöver rusta dig med ett enormt tålamod, som du ju aldrig har haft…

Detta är nämligen verkligheten för väldigt många som går över till LCHF. Kvinnor i allmänhet, medelålders, vanebantande kvinnor i synnerhet. Och många ger också upp där, när det inte ”funkar”. När LCHF-mallen standard 1A inte ger den effekt man önskar och man inte förstår vad man gör för fel. Återigen så tror man att man gör något fel eller ännu värre att det är MIG det är fel på!

Jag önskar bara att alla förstod att LCHF faktiskt ”funkar”, för alla! Funkar i betydelsen att vanlig mat, mat som vi är gjorda för att äta, är den enda rimliga vägen att gå. Det finns inga andra hållbara, hälsosamma alternativ. Punkt. Men om ”LCHF-mallen” inte ger dig den effekt du vill ha så behöver du mer kunskap, mer förståelse, mer stöd. Du måste hitta nyckeln till just din kropp, förstå vad som händer eller inte händer hos just dig. Det är inte fel på någon! Det är inget fel på dig! Vi är alla unika och måste hitta just vår kropps biokemi och just vår kombination av LCHF.

Mår du inte bra, fastän du äter enligt ”LCHF-mallen” – ta hjälp av någon som kan leda dig vidare framåt, visa dig vägen. Backa inte! Du är på rätt väg men behöver mer vägledning av någon som har mer kunskap och som ser de olika alternativa vägarna.  Vi finns här för att hjälpa dig. Du är vårt jobb, vårt engagemang. Du gör vår vardag meningsfull! Tveka inte.

Print Friendly, PDF & Email

Postad i Reflektioner den av .
Therese Renåker

Om Therese Renåker

Therese är den kloka kostrådgivaren som i sin dagliga verksamhet specialiserat sig på kvinnor och kvinnors hormoner. Med ett stort intresse för människans livsbetingelser i allmänhet och hälsa i synnerhet ger Therese oss perspektiv på vad som händer och sker i och runt omkring oss. Therese är verksam som rådgivare, utbildare, skribent och föreläsare med hemmabas i Norrköping. Egen blogg

18 thoughts on “Det är minsann inte alltid så jäkla underbart!

 1. Profilbild

  Precis så är det. Vi är alla unika och har behandlat våra kroppar olika innan vi startar med LCHF. Hos någon är det tarmarna som farit illa, hos en annan hormonbalansen, osv osv. Själv hade jag ett par långa perioder av djup trötthet under mitt första LCHF-år och trodde jag skulle deppa ihop fullständigt. Förmodligen gick all energi jag åt till nåt fix i kroppen. Men som du skriver så kan lågkolhydratkosten aldrig vara fel för vår kropp så det är bara att harva på för det betalar sig verkligen i längden!

  1. Therese Renåker

   Precis! Och visst är det så att vi ibland gör fel, i ren okunskap - men det är viktigt att komma ihåg att det inte är våra kropp det är fel på! Den reagerar och agerar precis som den ska utifrån omständigheterna. Vi måste bara förstå... 🙂

 2. Profilbild

  Catta

  TACK!! Egentligen behöver man inte skriva mer. Jag blir så jäkla glad när jag får läsa detta, för överallt annars när man läser om LCHF så har alla gått ner hur mycket som helst på hur kort tid som helst. Jag har mått superbra sen jag började, har inte haft några svårigheter att ta bort kolhydrater, magen mår underbart, däremot har jag svårt att gå ner i vikt. Måste nu själv komma på vad jag gör för fel och försöka få det rätt. Har ca 15 kg kvar att gå ner (har på 8 månader gått ner 8 kg så lite har det ju hänt iallafall)

  1. Therese Renåker

   Catta, MYCKET har hänt om du gått ner 8kg - för de åtta kilona är borta för gott om du bara fortsätter äta som du gör! Bra jobbat 🙂 Du har kommit till en platå - ge det tid så kommer resten också. Och skulle det mot förmodan inte göra det, ta hjälp av någon av oss om du har möjlighet. 🙂

 3. Profilbild

  Men det är ju precis så det är ju! Är jag medelålders (43 år) ? Jag har ätit LCHF i 5 år nu och det tog sin tid innan jag begrep att jag inte var så där vanlig som man borde vara. Jag behöver inte alls så mycket mat som jag först trodde. Går mycket bättre om jag får känna mig bara liiiiite hungrig, för jag kom på att jag dör ju inte då, utan det tar lite extra bara. Det är som att finna sin egen väg och det tar sin tid att hitta den, jag lovar. Många år efter ViktVäktarna var jag helt övertygad om att jag var ett "medicinskt fenomen". Jag passade aldrig in på några beskrivningar utan jag var helt jäkla unik. Nu som först har jag hittat min väg och den innebär lite mindre mat än vad jag själv fattar. Men LCHF är absolut min väg i livet - finns ingen annan väg. Jag mår bra, deppar inte ihop, och klarar stress på ett helt annat sätt än innan - jag är starkare helt enkelt! Man vill ju rädda hela världen i början, men nu så låter jag helt enkelt världen komma till mig om de har frågor och vill ha lite vägledning:) Jag känner inte alls att det är en diet, jag och min familj vi lever så här och det är inget konstigt eller jobbigt med det, utan livet flyter på i bra och lugn ström. Behöver inte tänka på att jag har med mig frukt i handväskan eller tänka på vad jag ska äta nästa gång - allt faller sig naturligt. Så himla sköööönt!

  1. Therese Renåker

   STORT grattis Martina! Det är ju precis dit vi vill att alla ska komma! Att man hittar sin väg, sin variant av LCHF, trivs så bra med den varianten att det blir en nytt sätt att leva, enkelt och omkomplicerat! Härligt, grattis 🙂

 4. Profilbild

  Kajsa S

  Håller med flera här som säger att detta måste lyftas. Jag, en normalviktig kvinna, som ätit LCHF i snart 3 år och inte gått ner ett jä*la gram...! (Missuppfatta mig rätt nu...) Jag behöööver inte gå ner egentligen, jag vill bara ha bort det här fluffet kring midjan/ryggen som jag fick efter att jag fått barn. Jag vill inte att det ska jäsa över jeans-kanten när jag har mina favoritjeans på. Men jag håller också med om att när man provat LCHF och man inte går ner så slutar man ändå inte och hoppar på nästa viktminskningskur. Jag mår så himla bra av att äta så här och oavsett trivselkilon eller inte så tänker jag aldrig gå tillbaka till kolhydrater igen. Min resa startade med ledgångsreumatism och på den vägen är det. Jag mår bra ibland, sämre ibland men jag är fortfarande heeelt övertygad om att det beror på vilket bränsle jag tillför kroppen som gör att jag mår bra eller dåligt. Slarvar jag tar jag den dagen utan att se det som ett misslyckande och så fortsätter jag med strikt LCHF nästa dag. Jag önskar bara att jag kunde påverka min familj som är rätt drabbad av det metabola syndromet, men de lever i total förnekelse och fattar absolut inte vad jag pratar om... Men så är det, vi kan bara gå till oss själva och hoppas att vi ger våra barn en bra plattform att stå på när det är dags för dem att börja ta egna beslut om vilken mat de ska välja.

 5. Therese Renåker

  Kajsa, det är många som precis som du har svårt att få med sig familjen i LCHF-tänket. Men det går inte att att öppna ögon och öron på den inte som inte vill. De måste vakna själva och vilja ompröva. Så fortsätt vara en god förebild 🙂

 6. Profilbild

  Gunnel Elfman-Ericson

  Detta är den bistra sanningen. Jättebra att du tar upp detta. Vet många som säger att de äter LCHF strikt, men de unnar sig något till helgen????? Kanske det är där fallgropen är.
  Tack i alla fall för ett bra inlägg.

 7. Profilbild

  Gunilla

  Tack för detta inlägg att vi alla är biokemiskt olika och måste lära oss vad som fungerar för var och en. Jag trodde verkligen på LCHF och gav det en chans istället för att äta statiner - men så besviken jag blev när mitt kolesterol gick upp efter 2 månader med LCHF, likaså oförändrat lågt D-vitamin trots D-vitamintillskott. Det händer inte mycket gällande vikten - cirka 2 kg viktminskning under denna tid. Positivt är dock att jag står still istället för att gå upp. Jag har själv mycket kunskap är både sockerberoendeterapeut och kostrådgivare - men är just nu i kaos vad jag ska tro på. Jag har nu tänkt att äta mer fisk, kyckling och mindre mejeriprodukter med tanke på kolesterolet men skulle behöva mejeriprodukterna för D-vitaminet. En gång för cirka 10 år sedan gick mitt kolesterol ner då jag tog bort "synligt socker" och GI-mat - men när och varför kolesterolet på vägen gått tillbaka och blivit högt vet jag inte. Jag började egentligen med LCHF förra våren - fram till hösten och gick då ner 7 kg - men då vägde jag och mätte maten. Därefter från i höstas och fram till första provtagningen i januari slutade jag att väga och mäta och åt mycket mejeriprodukter och överåt nötter. När jag sen fick "stickningar i kroppen" och tog prov som visade högt bikörtelhormon, lågt D-vitamin, högt kolesterol - så åt jag strikt LCHF i 2 månader då jag trodde mina värden skulle ändras - men istället höjdes kolesterolet och D-vitaminet är oförändrat. Tilläggas kan att jag är en kvinna i klimakteriet och har cirka 15 kg övervikt. Tacksam för råd?

  1. Therese Renåker

   Gunilla, jag får en hyfsat bra bild av din situation men skulle behöva ännu mer information om lite olika saker för att kunna ge dig något vettigt råd. Annars är risken att svaret blir alltför gissningsbetonat och generellt, och i värsta fall är du inte alls hjälpt av det. Du är ju unik, precis som alla andra! Du får gärna maila mig på therese@klokarad.se så kan vi se om vi hittar någon bra lösning... 🙂

Kommentera