Brownies

Idag tänkte jag dela med mig av ett av mina favoritrecept från min nya bok Bakglädje till vardags och fest - Baka med LCHF utan socker och mjöl.

Jag gillar långpannebitar och när man kan baka stora mängder på en gång. Dessa brownies är riktiga läckerbitar.

Brownies

Antal
20 bitar

Ingredienser
3 ägg
1,5 dl sukrin
100 g smör
1 dl mjölk
1 dl mandelmjöl
0,25 dl BAKEPRO 0,25 dl fiberhusk
1,5 msk kakao
1,5 tsk bakpulver
1 dl hasselnötter/mandel/pecannötter
75 g mörk choklad

Glasyr
1 dl vispgrädde
100 g mörk choklad (70 – 85 %)

Beskrivning
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smält smöret.
3. Rör ägg och sukrin fluffigt.
4. Tillsätt mjölken i smöret och blanda vätskan tillsammans med äggblandningen.
5. Blanda alla torra ingredienser och rör ner i smeten.
6. Grovhacka nötterna och chokladen. Vänd ner i smeten och rör om.
7. Klipp ett bakplåtspapper till samma storlek som botten på långpannan (20×26 cm) och smöra fast pappret. Häll smeten i långpannan och grädda mitt i ugnen, ca 35 minuter.
8. Låt kakan svalna.
9. Häll grädden i en kastrull och bryt ner chokladen. Värm grädde och choklad på mycket låg värme. Rör hela tiden.
10. När all choklad smält, dra då kastrullen åt sidan och låt svalna. Glasyren blir då något trögflytande.
11. Låt kakan stå kallt och skär sedan i bitar. Garnera eventuellt med nötter.

Kakorna går jättebra att frysa in ifall ni inte vill äta allt på en gång. Ett annat tips är att skära kakorna i ännu mindre bitar, då blir det som små godisbitar och kakan räcker ännu längre. All baklycka! Imorgon tänkte jag skriva lite om bakning och LCHF - är det verkligen ok att baka och äta sött? Vad tycker du?

Print Friendly, PDF & Email

Postad i Baka kakor, RECEPT * LIVETS LYX * den av .
Profilbild

Om Annika Rogneby

För 10 år sedan började Annika äta lågkolhydratskost och eftersom hon alltid älskat att baka blev det ett experimenterande som 2010 resulterade i boken ”Bakglädje med LCHF – baka utan socker och mjöl” ut. Den är unik då det är den första boken som innehåller LCHF-riktiga recept utan socker och mjöl. I dagarna kommer Annikas tredje bok, på temat Bakglädje, ut. I boken "Bakglädje och LCHF - Njutning utan socker och mjöl" bjuder hon på bakat men även en hel del fredagsmys med snacks, tilltugg och aptitretare. Hon fortsätter med lchf-riktiga, gluten- och sockerfria recept.

7 thoughts on “Brownies

 1. Profilbild

  JAAAA det är okej....NEEEJ det är INTE okej!!..........jag tycker inte att man kan sätta ett JA eller NEj på om det är OK att äta LCHF kakor. Vi är alla olika individer och har olika toleransnivå för kolhydrater. Den som är sockerberoende kan exempelvis INTE äta LCHF kakor, oavsett om det är sötat med Stevia eller annat sötningsmedel som inte höjer blodsockret. Bara "Kak-konsistensen" och likheten med orginalet får en sockerberoendes hjärna att skena iväg och starka "cravings" drar igång. Som diabetiker behöver man också vara lite försiktig, även om sötningen inte höjer blodsockret måste man tänka på att LCHF bakverk ofta har mycket nötter, mejeriprodukter o choklad och där kan KH skena iväg så att blodsockret går upp. Den som är normalviktig och i övrigt frisk som äter LCHF för att fortsätta vara just det kan utan problem äta en kaka till kaffet och fira födelsedagen med tårta. Om man har viktproblem kan LCHF kakor hindra viktnedgången - ofta är näringsvärdena höga på LCHF kakor men våra hjärnor tycker ändå att vi ska äta BÅDE mat OCH efterätt OCH kaka....då blir det lätt för högt energi intag och vågen står still, så om man tillhör den gruppen får man kanske inte unna sig kakor speciellt ofta utan konsekvenser. Vi måste alla visa varandra respekt och förståelse för att vi kan äta olika trots att vi alla äter LCHF.

 2. Profilbild

  Helena

  Hej!
  Detta låter som ett gott och spännande recept. Jag funderar dock om det ska vara både Bakepro och fiberhusk eller om fiberhusken kan ersätta Bakepron?

 3. Profilbild

  Annika Rogneby

  Hejsan Helena
  Jo det ska vara både och. Detta för att bakepron gör kakan lite luftigare än den skulle ha varit med bara fiberhusken. Använder man fiberhusk själv så får man en annan konsistens.
  Hoppas att det var svar på dina frågor.
  Allt gott/Annika

 4. Profilbild

  Lena

  Hej Annika
  Kan man baka denna kaka utan BAKEPRO? Det kan bara kan köpas i enorma förpackningar som är väldigt dyra dessutom. Jag köpte din kokbok Bakglädje med LCHF och har letat upp det mesta av ingredienserna men ännu inte hunnit att baka något.
  BAKEPRO känns inte som något jag vill äta för mycket av eftersom det innehåller vassleproten d v s innehåller väldigt mycket grenade aminosyror som kan höja insulinnivåerna i kroppen som jag förstår det.
  Vänliga hälsningar
  Lena

 5. Profilbild

  Klart du kan baka utan bakepro men det blir ju inte samma resultat så klart. Jag tycker inte att kakorna blir lika fluffiga utan lite tyngre. Men prova dig fram och se 🙂
  Du kan köpa bakprotein i mindre förpackningar hos LCHFbutiken - 400 g för 119:-

  Lycka till/Annika

 6. Profilbild

  Lena

  Tack för svar och tips om mindre förpackningar! Egentligen borde dessa förpackningen kunna levereras till hälsokostbutikerna också. De hävdade att det inte fanns mindre förpackningar från tillverkaren. Det skall bli jättespännande att baka riktiga LCHF kakor.

Kommentera