Bakglädje med LCHF – är det verkligen ok?

Jag får ofta frågan Är det verkligen ok att baka och äta LCHF?".

För mig är svaret enkelt - så klart det är ok så länge du använder dig att LCHF-riktiga ingredienser som klassas som naturlig mat. När jag för många år sedan började äta GI-kost och sedan gick över till LCHF så gjorde jag det för att jag mådde bättre av den kosten. Huvudvärken som alltid brukade framträda på eftermiddagen, i takt med att blodsockret sjönk och jag tryckte i mig dumlekolor, försvann. Min uppblåsta mage mådde allt bättre och jag som helhet mådde bättre. Jag gjorde det inte för att gå ner i vikt utan för att min kropp trivdes utan pasta, potatis, ris och bröd.

Däremot saknade jag att baka, få bjuda på en tårtbit för att fira högtidsdagar, ta en kaka till kaffet och bjuda kollegorna på nåt gott. Det där med att få sätta guldkant på vardagen, det ville jag få tillbaka och för mig är det förknippat med en kaka då och då (och inte gnaga på ett revben... Ja jag överdriver liiiite). Kalla det svenska kafferepet eller vad ni vill men jag ville ha kakor! Jag ville få njuta av nåt litet sött som fortfarande var nyttigt och inom LCHF-normerna.

När jag sökte efter de möjligheterna så insåg jag att det fanns otroligt lite skrivet om bakning och LCHF. Jag valde därför att ta fram egna recept för att kunna leva och äta den livsstil jag ville ha. Jag ville även dela med mig till andra med de recept jag tagit fram. Resultatet är mina två böcker Bakglädje med LCHF - baka utan socker och mjöl och Bakglädje till vardags och fest - Baka med LCHF utan socker och mjöl.

Jag har alltid sagt att människan är en fri varelse med en egen vilja och egna tankar. Du väljer själv vad du vill och hur mycket du vill äta. Att däremot säga att ingen får äta LCHF-kakor bara för att några inte kan äta det är lika dumt som att sätta hjälm på alla människor ifall de ska ramla (kanske inte en liknelse jag är jättestolt över men ni förstår innebörden 🙂 ). Att försöka göra bakandet till något som ska stå i skamvrån, det vägrar jag för mina recept behöver inte skämmas. De är schyssta lågkolhydratsrecept med naturligt innehåll... så det så 😉

Jag får ofta frågan om mitt fikabröd (utan socker och mjöl) som är LCHF-riktigt, kan trigga sötsuget. Det finns inte ett svar på den frågan utan det finns lika många svar som LCHF:are. Endast du som fikar kan avgöra om du blir triggad av det. Sötningsmedlet (Erythritol och Stevia) som jag bakar med är helt naturligt och inte blodsockerhöjande. Kakorna innehåller lite kolhydrater så klart. Jag blir själv inte triggad av det. Om du däremot är sockerberoende och vet med dig att du inte klarar av söta saker, ja då bör du undvika detta med - oavsett om fikabrödet är nyttigt eller ej. Du måste själv känna dina egna gränser, oavsett beroende.

Imorgon tänkte jag berätta mer om vad jag har i mitt skafferi för att kunna baka LCHF-riktigt och dessutom delar jag med mig av ännu ett favoritrecept. Total Bakglädje 🙂

Print Friendly, PDF & Email

Postad i Reflektioner den av .
Profilbild

Om Annika Rogneby

För 10 år sedan började Annika äta lågkolhydratskost och eftersom hon alltid älskat att baka blev det ett experimenterande som 2010 resulterade i boken ”Bakglädje med LCHF – baka utan socker och mjöl” ut. Den är unik då det är den första boken som innehåller LCHF-riktiga recept utan socker och mjöl. I dagarna kommer Annikas tredje bok, på temat Bakglädje, ut. I boken "Bakglädje och LCHF - Njutning utan socker och mjöl" bjuder hon på bakat men även en hel del fredagsmys med snacks, tilltugg och aptitretare. Hon fortsätter med lchf-riktiga, gluten- och sockerfria recept.

4 thoughts on “Bakglädje med LCHF – är det verkligen ok?

 1. Profilbild

  Cristina

  Eftersom lusten till sött i det närmaste har försvunnit (har ätit LCHF i dryga 3 år) och tankarna på det inte finns längre, så bakar jag inte. Vet inte när jag skulle klämma in det heller. Efter lunch är jag inte sugen på nåt mer, förrän jag äter på kvällen och jag vill inte skapa ett behov efter nåt som jag egentligen inte vill ha. Jag har hittat en rytm som passar mej bra. 3 mål mat om dagen , inget mer och det känns inte fattigt. Tvärtom, jag har fått andra intressen än att äta. MEN om jag skulle komma nånstans och bli bjuden på en LCHF-kaka så skulle jag inte tacka nej, men risken är ganska liten. Än så länge i alla fall, men LCHF går ju framåt som tur är. Men visst är det en bra hjälp till de som tycker att kaffebröd är viktigt och kanske inte skulle mäkta med att äta LCHF annars. Men för mej blir det kaffe med en slurk grädde i istället.

 2. Profilbild

  Ett bra inlägg Annica!

  Att vi alla faktiskt är olika är ju något som vi inte kan få reda på om vi inte själv testar och lyssnar på vår kropp! Vi som har ett sockerberoende vill så gärna att vi kan äta söta saker, även om de inte höjer blodsockret. Men kommer det att dra igång våra cravings och vi rullar igång snöbollen igen? Ja, vem vet? Ingen vet, och ingen kan berätta det för oss heller, vi måste ju prova!
  Jag skulle JÄTTEGÄRNA vilja äta LCHF-bakade bröd och kakor. Absolut! Men då måste lyssna på min kropp, och agera därefter.
  Jag hoppas att det kommer fler recept, fler kokböcker och fler inlägg om bakning. Vardagsnjutningen är oxå viktig och LCHF-bak är bättre tror jag i vilket fall som helst, oavsett om man har ett sockerberoende eller bara vill njuta av kakor till det svenska kafferepet.

Kommentera