ÅRE DESIGN & CHOCOLAT

Gissa om min glädje var stor när det stod klart att jag fick möjligheten att driva ett eget café i Åre? Ett vanligt café? Nej, ett chokladcafé, chokladbutik och designbutik. Fick dela lokal med Åre Designcenter.

Innan jag drog igång ville jag hitta så många produkter som möjligt som hade anknytning till choklad förutom det direkt ätbara i form av praliner, ren choklad eller kaffebröd/kakor.

Chokladmassage

Jag hittade chokladtvålar, läppcerat med chokladsmak, chokladsenap, massor av olika varianter av chokladkryddor, bodypainting, badsalt och massageolja med choklad i.

Men jag hittade även annat jag aldrig kunnat ens drömma om….

En dag satt jag med min 14-åriga son i bilen vid en bensinmack i Järpen när han gav mig ett litet silverfärgat platt paket. Jag tycker att du ska sälja det här i cafeét mamma, sa han. Tack vad snällt, sa jag i tron om att han hade köpt åt mig en speciell choklad. Men, det var inte choklad – det var en chokladkondom! Det hade aldrig hört talas om. Min första tanke var att det kan jag inte göra. Vad skulle folk säga? Men sen tänkte jag att varför inte? Klamydia ökar stadigt och det finns många ungdomar i Åre. Folkhälsa. Sagt och gjort. Min jakt på chokladkondomerna började. Ville inte fråga min son vart han hade fått tag på den så jag lusläste den lilla förpackningen och hittade till slut en webbadress. Den i sin tur ledde till en erotikbutik i Västerås. När jag pratade med tjejen som drev butiken blev hon mycket intresserad av en annan sak. Och det var chokladsnoppar. Hon tänkte att eftersom jag hade så mycket kontakter inom ”chokladvärlden” så kanske jag kände till någon som kunde tillverka chokladsnoppar åt henne. Jag satte nog, nästan i varje fall, tungan i halsen. Det här blev ju bara värre, tänkte jag.

En av mina kontakter, Tina från Tinas praliner i Alsen, Jämtland, är en härlig kvinna som inte drar sig för att prova på olika saker. Så jag ställde frågan till henne. Jodå, skrattade hon och berättade att hon en gång fått en gammal dildoform av en kompis och i den gjöt hon choklad. Chokladsnopparna var mycket uppskattade särskilt bland tjejer. Men hon berättade också att formen hade gått sönder.

Nu skulle min jakt även på dildoformar börja!

Tjejen från erotikbutiken lämnade uppgifter till deras leverantör av chokladkondomerna – jag skulle ju bli en återförsäljare, inte konsument. Leverantören i Göteborg sålde kondomer OCH chokladsnoppar, däremot inga dildoformar. Det samtalet glömmer jag aldrig!

Det rådde en febril aktivitet på Åre Design & Chocolat. Förutom ett ”vanligt” chokladcafé erbjöd vi olika kvällsevenemang. Chokladprovningar, föreläsningar, stand-up-komik, chokladteater, nattutställningar, musikaftnar och chokladbio. Varje tisdag kväll visade vi filmen Chocolat och dukade upp till världens chokladbuffé. Ett mycket uppskattat inslag i Åres annars ganska fattiga kulturliv.

Jag drev chokladcaféet ca ett och ett halvt år.

I min research hittade jag en mycket intressant artikel; Chocolate may reveal your bedroom secrets (www.chocolate.org/health/therapy.html). Artikeln är baserad på boken Chocolate Therapy, unwrap the secrets of your innerself av Murray Langham (ISBN 0-285-63523-9). Marray är en psykoterapeut från Nya Zeeland som upptäckte att många av hans klienter älskade choklad. Han blev intresserad av att göra en egen vetenskaplig studie och se om det fanns något samband mellan människotyper och valet av choklad. Till sin förvåning fann han många intressanta parametrar.

Du har säkert sett personer rulla en boll av omslagspapper från en pralin från t.ex. Alladin-asken. Enligt Murrays studie har den personen ett tråkigt sexliv. Eller den personen som gör skulpturer av pappret?   Han eller hon är passionerade älskare.  Hur kommer du att göra med ”ditt” papper nästa gång? Läs gärna boken, den är mycket underhållande.

En annan intressant bok, dock inte lika underhållande, heter A chocolate a day keeps the doctor away av  John Ashton, Suzy Ashton. Du får lära dig hur hälsosamt det är att äta mörk choklad! Läs den!

Print Friendly, PDF & Email

Postad i * VECKANS KOSTRÅDGIVARE *, Choklad, En nypa humor den av .
Profilbild

Om Pia Colan

Pia är kostrådgivare men också zumbainstruktör, designer och konstnär. Plus lite till – en fil mag i kemi! Älskar att se människor växa, få ett ökat självförtroende och framför allt ökad självkänsla. Vill coacha människor att se att de kan om de bara vill! Att tro på sig själva. Att sätta upp konkreta mål och nå dom! Hemsida är på g, tills dess: pia@colan.se 070-667 95 67

4 thoughts on “ÅRE DESIGN & CHOCOLAT

  1. Profilbild

    Martina

    Vet inte om det är aktuellt längre men Ryfors Konfektyr i Mullsjö gör chokladsnoppar i alla dess storlekar...Jubel såklart när skolresan gick dit till den lätt rodnande läraren...

  2. Profilbild

    Pia Colan

    Jodå, Ryfors Konfektyr gör chokladsnopparna fortfarande. Det är därifrån jag beställer dom idag, paketerar om dom så att dom blir lite mer sensuella. Lägger i en liten kärleksdikt....

Kommentera