Är smör verkligen nyttigt?

Många förstår anledningen till varför det är nyttigt och hälsosamt att dra ner på kolhydraterna och speciellt socker och vitt mjöl men för många är det fortfarande väldigt svårt att börja äta fett speciellt smör, den "gula döden". Kan det verkligen vara bra att äta smör, bregott när vi sedan 80-talet fått höra att vi ska äta Becel och andra bordsmargarin i stället.

Vi har varit fettskrämda ända sedan 50-taley, det hela började, naturligtvis med de ökända Ancel Keys och hans studier från sju länder (1953) där ett samband mellan fettkonsumtion och ökade hjärtsjukdomar sågs, men studien kritiserades hårt då man fick veta att han valt ut länder som stämde in på hans hypotes men inte tagit med flertalet länder (sammanlagt 22 länder i studien) där inget samband såg. Länder som Norge, som hade ett relativt högt fettintag men låga hjärt- och kärlproblematik och tex Chile som hade ett lågt fettintag men desto högre dödlighet i hjärt- och kärlsjukdomar, uteslöts från studien. Men fettskräcken hade redan tagit tag i väst!

Livsmedelsverket har ju verkligen gjort allt för att lura i oss svenskar att fett i smör och mjölk är farligt.  I början av 90-talet anlitade de en "expert" som talade om hur farligt det var för kolesterolet med mättat fett, samtidigt som han avlönades av margarinindustrin. Att "experten" genomfört flertalet studier som visade på att mättat fett t.o.m sänkte blodsocker och gav lägre kolesterolvärden verkade de glömt.

Nu har ju WHO = Världshälsoorganisationen slagit fast att detta inte är sant. Industriellt framställda transfetter är farliga men man kan inte likställa detta med naturliga transfetter i smör och mjölk.
Man får inte hjärtattacker för att man dricker mjölk och äter smör, lika lite som att man får cancer av att stoppa i sig fett, man blir inte ens fet av att äta naturligt fett!

Spädbarn har sedan mänsklighetens början har fått sin näring från modersmjölken, dvs mättat fett, lika mycket mättat fett som i standardmjölk! Konstigt av naturen, eller?
I stället ska vi äta margarin, dricka lättmjölk och andra lågfettsprodukter - tycker Livsmedelsverket.

Mättat fett är inte farligt, det finns naturligt i våra kroppar och i djuren som vi alltid ätit allt på! Och ändå har mänskligheten överlevt och utvecklats. Däremot har cancer ökat på senaste tiden trots (eller på grund av bl.a?) alla kemiskt framställda bordsmargariner vi stoppat i oss.
Medelhavskosten anses som den nyttigaste av många för där äter de ju så mycket olivolja. Men de äter mycket mättat fett också tillsammans med olivoljan berättar Birgitta Höglund som studerat maten på Kreta och Cypern de senaste 9 åren. Det är väldigt mycket feta produkter. Fårsmör används en hel del, ostdiskarna är enorma. Den feta, traditionella köttfärsen håller säkert uppemot 25% fett, fett kött från lamm och nöt äts det mycket av. Smör finns i massor av olika varianter, både traditionellt och modernt, berättar Birgitta.

Är du fortfarande fettskrämd? Tycker du att LCHF verkar vara en bra kost med mängder av hälsosamma effekter men är rädd för smör och för högt kolesterol? Eller har du varit fettskrämd? Vad fick dig att våga äta mer naturligt fett?

Print Friendly, PDF & Email

7 thoughts on “Är smör verkligen nyttigt?

 1. Profilbild

  Ti

  "Kolesterolmyten" av Uffe Ravnskov var det som fick mig att återinföra mättat fett i min mat några år innan jag gick över till LCHF. Med påföljden att mitt totalkolesterol oväntat sjönk från 5,0 till 4,8.

 2. Cecilia Hedkvist

  Min fetträdsla är faktiskt obefintlig. Jag mår så bra av att äta fett, och känner väldigt tydligt hur jag inte alls mår bra om jag ätit en för fettfattig måltid. T.ex. om jag ätit en sallad med magert protein = för lite fett. Då börjar genast fixeringen vid mat igen, och jag kan inte släppa tanken på när jag ska få äta nästa gång. Och så är förstås den näringsfysiologiska kunskapen om fettet viktigt i sammanhanget. Och att vara en "nörd" på ämnet gör ju att jag gärna läser om alla studier på ämnet, och dessa gör mig faktiskt bara mer övertygad om att naturligt fett är bra för oss.

 3. Profilbild

  Jag är inte fettskrämd längre! Ett tag på åttiotalet körde jag med margarin, men jag tyckte aldrig det var gott...så smör och bregott har funnits i kylskåpet länge, men däremot andra lättprodukter; mellangrädde, lätt creme fraiche osv. Men nu är allt äkta fett!

  Maten blir väldigt, väldigt god med fullfet vispgrädde! Och familjen blir smalare och smalare.

  Men det finns ju andra som är fettskrämda . Har en på jobbet som skryter med hur goda såser hon gör utan vispgrädde. Jag vågar inte fråga vad hon använder för hon äter minst en bantningsbar om dagen...och hon kan inte för sitt liv förstå att jag äter detta fett, hon tror jag ska dö snart, känns det som, hehe. Men jag tror inte det, jag har ju aldrig varit så här pigg!

 4. Profilbild

  ÅsaS

  Har faktiskt aldrig varit fett-skrämd. Är född och uppvuxen med smör och bregott, riktiga gräddsåser till maten och så den feta (3%-iga) mjölken. Jag har försökt ta med mig alla bitar till mitt nu vuxna liv, men den 3%-iga mjölken är dock utbytt mot mellanmjölk (dock dricker jag själv nästan enbart vatten till måltiderna sedan 11½ år tillbaka). Försöker, så gott jag kan, överföra min egen mammas mat-värderingar till mina egna barn, och jag hoppas, och tror, att jag i dagsläget gör de bättre matvalen. För vem vill inte må så bra man bara kan, med god och näringsriktig mat? Näringsriktig mat behöver inte vara tråkig mat!
  ÅsaS

 5. Profilbild

  S. P. Z.

  Jaha, ännu ett av LCHF maffians försvarstal över de animaliska fetterna... Hacka ner på 60 år gamla fettstudier, typiskt! Det finns många moderna studier som visar att medelhavskost är bättre än den fettdrypande nordeuropeiska kosten. Olivolja och rödvin är som medicin för hälsan, och särskilt mot hjärt/kärlsjukdomar.
  Varför ta upp Norge som ett motargument? Har ni tänkt på att man även äter betydligt mer Omega-3 innehållande fisk i Norge, än här! Och Chile sen, hallå! När en stor del av befolkningen lever på 3-4.000 meters höjd över havet där lufttrycket är lågt, är det då konstigt att folk där får hjärt/kärlproblem trots relativt nyttig kost.
  Nej det är så uppenbart att LCHF maffian försöker få oss att använda onyttiga animaliska fetter, för att kunna tjäna pengar på receptböcker, kurser, och annat skit.
  Nej tack, jag steker min fisk i olivolja, och tar ett glas rödvin till maten!

Kommentera