Ännu en utmaning – resa till Italien

När ni läser detta sitter jag förhoppningsvis under ett valnötsträd och blickar ut över olivlundarna. Sippar på ett glas vin och planerar en tur till närmaste medeltida by. Väldigt bra när man hyr bil att låta sin partner stå för körningen, det blir ju extra dyrt om man ska vara två registrerade förare ...!

Italien är ju verkligen inte low carb, om man säger så. Men jag tror ändå att det ska fungera med tanke på alla härliga grönsaksrätter, ostar, kött och annat som finns att välja på. Dessutom har vi lägenhet med eget kök så det mesta hänger på oss själva och utbudet i affärer och eventuella matmarknader. Även på restaurang är det nog lättare i Italien att utesluta pasta och risotto till exempel eftersom dessa oftast serveras separerade från kött, kyckling och fisk. Toppen!

Lägenheten ligger i ett större privat hem som på bilderna ser mer ut som en liten herrgård. Det finns fyra lägenheter och vi får se om det kommer att finnas fler gäster. Det ser hur pittoreskt ut som helst så jag hoppas att det kommer att uppfylla mina förväntningar.

Min förmåga att motstå de dåliga kolhydraterna har sakta men säkert blivit större. Nu för tiden har jag egentligen mest problem när jag är bortbjuden till någon som inte är jättenära vän eller familj och där jag känner mig besvärlig om jag tackar nej eller utesluter. Jag vet att vi pratar mycket om det här och att ingen har skyldighet att äta av artighet, men jag tycker likväl att det är svårt. Tyvärr vill jag gärna vara till lags och då gör jag ibland felaktiga beslut. Tur i oturen för mig är att jag kan hålla vid ett artighetsätande av mindre karaktär utan att jag sedan löper amok i närmaste skafferi eller nattöppen butik. Men det känns ändå onödigt. Jag kämpar vidare!

Detta är bilder från Apulien för ett par år sedan. På stora torget i en halvstor stad hade de ritat upp en massa olika löparbanor och planer för andra sportaktiviteter. Dessa herrar gick fram och tillbaka hur länge som helst på löparbanan, småpratandes. Trevlig vardagsmotion.

Foto Hans Desser.

Ett litet recept på vägen:

Vinkokta skaldjur och primörer

4 portioner:

 • 1 kg blåmusslor
 • 4 dl torrt vitt vin
 • 1/2 tsk salt
 • 3 schalottenlökar
 • 3 vitlöksklyftor
 • 1 msk smör
 • 1 krm cayennepeppar
 • 1 stånd sparris
 • 120 g sockerärtor
 • 3 dl vispgrädde
 • salt och peppar
 • 150 g stora skalade räkor, ca 500 g oskalade
 • olivolja
 • 1/2 kruka bladpersilja

Tvätta och borsta musslorna noga. Ta bort de musslor som inte stänger sig när du knackar på dem. Koka upp vin och salt i en stor kastrull. Lägg i musslorna och koka under lock ca 3 minuter tills de öppnar sig. Släng de som inte öppnar sig. Ta upp musslorna och spara spadet.

Skala och hacka löken och vitlöken. Fräs i smör 2–3 minuter. Tillsätt cayennepeppar. Slå på musselspad och lite vatten. Lägg i sparris delade i bitar och sockerärtor. Koka under lock ca 5 minuter. Tillsätt därefter grädde och låt allt bli varmt. Smaka av med salt och peppar. Fräs räkorna snabbt i olivolja. Blanda samman musslor, räkor och soppbasen. Hacka persiljan och strö över vid servering.

Från "Näringsrik och Naturlig LCHF".

Print Friendly, PDF & Email

Postad i Fisk, Skaldjur den av .
Profilbild

Om Klara Desser

Kostrådgivare men också välkänd och omtyckt kokboksförfattare med nu hela 13 titlar bakom sig. Från början grafisk formgivare, en utbildning som tillsammans med ett stort intresse för matlagning och hälsa resulterade i en karriär som kokboksförfattare. Äkta maken Hans Desser tar de aptitretande fotografierna och det mesta av jobbet med kokböckerna försiggår i parets kök i Svedala utanför Malmö. Gör regelbundet recept till Expressens LCHF-bilaga och planerar för kommande böcker.

4 thoughts on “Ännu en utmaning – resa till Italien

 1. Profilbild

  Lilla Anna

  Härligt! Ser verkligen fram emot nya inlägg med tips och erfarenheter från din resa. Min sommarresa går nämligen också till Italien och jag har lite huvudbry kring pasta, pizza, bröd, italienska glassar... Men det finns ju också härliga ostar, charkuterier, oliver, grönsaker och vin att förgylla dagarna med. Ha en härlig semester!

 2. Profilbild

  Lotte

  Pasta och risotto severas aldrig till huvudrätt utan äts alltid som primo piatto dvs före huvudrätten.
  Ät antipasta: med charkuterier eller, ännu bättre, blandade skaldjur -antipasta di mare!
  Genuin mat, kött eller fisk med sallad eller andra grönsaker till huvudrätt och ost som dessert!
  Rena rätter, sällan ihopblandade röror.
  Massor av genuina produkter att pröva. Tyvärr har inte paleo/LCHF överhuvudtaget nått Italien ännu. Alla matprogram och experter pratar bara om "medelhavsmat" och minska på fettet.....
  Italienska barn är nu fetast i europa, sorglig,t men inte konstigt om man tittar på reklamen som påstår att lätta kakor utan fett, med bara socker och mjöl är nyttiga och bra för figuren!!! Och att trötta barn i skolan blir pigga och smarta efter en plastförpackad Kinder sockerkaksbit med söt fyllnad och hur många Enummer som hels osv osv.......
  Celiaki är vanligast i europa tillsammans med Sverige! - Kan det möjligen ha med pasta och välling att göra?

Kommentera