Ägg

Så var påsken över och även Valborgsmässoafton. Vi fick se april från sin rätta sida. En förmiddag kunde vi ha alla väder, först solsken från klarblå himmel fram på förmiddagen började det regna som ganska snabbt blev hagel och så snö. När det snöade som värst dundrade åskan igång. Det är aprilväder det.

Nå det var inte det jag tänkte skriva om idag utan om ÄGG. Vi har ätit upp ca 2000 ton ägg under påsken i Sverige!!!!

Ägg som ju är ett alldeles ypperligt livsmedel som innehåller allt, ja förutom C-vitamin. Ägg har länge haft ett dåligt rykte, allt för mycket kolesterol fick jag lära mig. Men det har ändrats. Nu sägs det till och med att ett ägg om dagen kan bidra till att du mår bättre.

Ett ägg innehåller:

  • Vitaminerna A, som är bra för synen.
  • B2 bra för immunförsvaret och hyn.
  • Vitamin E för immunförsvaret och hjärtat.
  • Proteiner  där sammansättningen gör att vi kan ta upp näst intill 100%
  • Järn för blodet.
  • Selen, en mycket bra antioxidant.
  • Zinc som är inblandat i ca 100 viktiga funktioner i kroppen.
  • Och nyttiga fetter samt en hel massa andra mineraler och spårämnen.

Hållbarhet

Ägg är ett ganska hållbart livsmedel, bäst före datum är 28 dagar efter värpdagen men det räknas i rumstemperatur för det är en EU regel och där har dom inte ägg i kylskåp. Jag brukar ha mina i kylskåpet då förlängs hållbarheten väsentligt, upp till två till tre månader enligt ”Svenska Ägg AB”.

Man kan göra vatten testet för att kolla hur färskt ägget är, sjunker det liggande till botten i en vattenfylld bägare så är det färskt . Står det upp är det ca 3 veckor och om det flyter kan du kasta det direkt för då är det med all säkerhet ruttet.

Vilka ägg har vi att välja på?

Burhöns: Max 16 hönor bor i en bur och har en sittpinne, ett värprede.

Frigående höns: upp till 9 höns per m2 och kan välja sittpinne och rede och de har strö på golvet.

Sprättägg: max 7 höns per m2 och de är vegetarianer (hur naturligt är det?) och kan även här välja sittpinne och rede. Sprätthönsägg brukar vara bruna.

Läs mer om skillnaderna på Svenska ägg.

För mig är frigående höns sådana som kan sprätta ute och käka mask och larver, de har en naturligt gul gula och smakar bra.

Hörde just av en kompis i London att de nu har hönor i så gott som alla hus i hennes villaområde och det får vi faktiskt också ha här i Sverige, några hönor, men ingen tupp som kan störa grannarna i ottan. Det kanske vore något för alla LCHF-are!

Print Friendly, PDF & Email

Postad i Reflektioner den av .
Profilbild

Om Lena Larsson

Pelargonfantasten som utstrålar sprudlande glädje och kunskap. Här är hon med i gänget därför att hon är kostrådgivare men inläggen kommer ofta handla om hennes andra kunskapsområden, nämligen massage, zonterapi, triggerpunkter, reiki healing och hälsokost.

Kommentera