17 maj

Idag på Norges Nationaldag vill jag hylla vårt kära grannland lite extra och bjuder på en gräddbakelse i de Norska färgerna.

Vi i Sverige har ju också börjat lära oss av våra festglada grannar, så nu firas Nationaldagen den 6 juni ordentligt. Min bakelse fungerar ju förstås lika bra även då, med blåbär och gul kiwi blir det genast mycket svenskare, men ändå med rätt lite kolhydrater.

Jag fikar mycket sällan nuförtiden, eftersom jag tycker det mesta smakar för sött. Men just till större bemärkelsedagar så brukar jag njuta av lite gott kaffebröd.

Bara det är helt glutenfritt och har väldigt lite sötma, så fungerar det bra för mig, men som sagt bara nån enstaka gång per år. Jag använder då oftast en liten klick honung i mina bakverk, så de ska vara så naturliga som möjligt.

Vill Du minimera kolhydraterna, så går det bra att byta ut honungen mot samma mängd Sukrin. Smaken på Stevia har jag lite svårt för, så det förekommer sällan i mitt kök.

Muffins med Valnöt och Citron

  • 3 ekologiska ägg
  • 1 dl krossade valnötskärnor
  • 2 msk honung eller sukrin
  • skal och saft av ½ ekologisk citron
  • 1 msk Pofiber (finns i den glutenfria hyllan i affären)

Knäck valnötterna och mortla till ett grovt mjöl med lite bitar i. Tvätta citronen och riv skalet fint. Skilj gulan och vitan från äggen, häll i varsin bunke.

Tillsätt sötningen i äggulorna och vispa riktigt tjockt. Diska visparna noga och vispa därefter äggvitorna, så tjockt att det går att vända bunken upp och ner.

Rör ner Pofiber, valnötter och citronsaft i äggulesmeten. Ta lite av äggvitan och rör ner. Då blir det lättare att till sist vända ner resten av vitorna, utan att så mycket luft försvinner ur skummet. Då blir det bättre höjd på bakverken.

Fyll smeten i bullformar, en centimeter från kanten. Satsen ger ca 15 muffins.

Grädda i 200° i 12-15 minuter, beroende på hur snabb ugn Du har. Min är lite gammal och trög, så det blev 15.

Gräddbakelse

  • glutenfria muffins
  • blåbärssylt
  • vispad grädde
  • hallon och citronmeliss

Jag gjorde en blåbärssylt på ½ liter frysta blåbär. Koka upp dem och låt puttra i fem minuter. Ta från värmen och låt svalna lite.

Rör ner 1 msk Honung, så håller sig sylten bättre eller smaksätt med Sukrin. Låt kallna. Vill Du ha sylten helt utan sötning, så uteslut den bara men frys då in sylten i små burkar och ta fram eftersom.

Vispa grädden, inte för hårt men inte heller för löst. Svenskt lagom är bäst. Den ska hålla att spritsa.

Dela muffinsen och bred lite sylt mellan. Lägg ihop och bred grädde runt om. Fyll sen grädden i spritspåse.

Spritsa runt om upp över kanten och toppar längs kanten. Fyll blåbärssylt i hålet. Garnera med tinade skogshallon och citronmeliss.

Print Friendly, PDF & Email

One thought on “17 maj

Kommentera