Är det bara sunt bonnförnuft?

Vad är det som gör det så svårt att tillfriskna från ett beroende och varför tar det sån tid?

Det är många faktorer inblandade  men jag vill beröra en mycket viktig sak här: Det handlar om din hjärna. Det finns ett område som heter Pre Frontala Cortex (PFC) i storhjärnan. Där sitter vår personlighet men också de funktioner vi slarvigt kallar karaktären och sunt bonnförnuft.  Det första som skadas hos oss addicts är följande funktioner

Impulskontrollen försämras, hur många gånger har du gjort upp scheman, avgivit löften, tagit beslut som du brutit?

Strategiskt tänkande, vi har svårt att se hur vårt agerande slutar, hur saker hör ihop.

Konsekvensanalyser, vi kan inte överblicka konsekvenser av det vi gör, vi tappar perspektivet.

Planeringsförmågan försvinner, vi har tankekaos, och planering slår fel och vi fattar inte riktigt varför.

Beslutsfattandet, vi får oerhört svårt att ta beslut, känns som att vad jag än gör så blir det fel, leder ofta till handlingsförlamning.

Riskbedömningar, då vi får svårt att överblicka verkligheten så tar vi risker framförallt med hälsan.

Omdömet, igen blir det fel då vi har splittrade tankar, socker skapar kaos i hjärnan. Vi brukar skoja om “ludd på synapserna”.

Självdiciplinen, “vad är det” brukar addicts säga men lugn vi har det i massor, men inte tillgång till det så länge vi tillför drogen.

Snabbt uttråkad, ja,  hur många gånger har vi inte ätit för att vi har tråkigt? I en hjärna med spinnande splittrade tankar finns ingen kraft för uthållighet. Detta är avgjort den viktigaste faktorn.

Så detta är alltså skador vi får av drogandet. Det skulle ta en dag att förklara hur men så är det. Så våga inse att för att kunna hantera ett beroende  behöver vi avancerad utbildning i hur man tränar upp sitt PFC.

Lösningen är de 12 stegen och sedan har vi hur många verktyg som helst. Allt som fungerar är bra är min paroll, men för att kunna träna upp detta måste vi sluta droga, ta bort drogen och ha en näringsspäckad matplan. Den ser inte likadan ut för alla. Vi är biokmiskt unika och alla ska ha bränsle men olika bränsleblandning. De flesta av oss har tyvärr stora näringsbrister, detta parat med obalanserna i de åtta systemen gör att det är svårt att bryta beroendeätandet och därför behöver vi draghjälp att ta oss upp på banan.

Skaffa dig ett nätverk, med både professionell hjälp och andra som gör samma resa där ni kan peppa varandra på en daglig basis.

Viktigaste regeln nu;  börja idag och ta en dag i taget.

Under hösten lanserar jag  mitt nya behandlingsprogram där det blir lättare att få tillgång till hjälp. Speciellt för dig som har svårbehandlade viktproblem, biokemiska obalanser och återfaller gång på gång.

Print Friendly, PDF & Email

Postad i Sockerberoende den av .
Profilbild

Om Bitten Jonsson

Bitten är legitimerad sjuksköterska med flera verksamma år bakom sig i USA och har arbetat med beroendesjukdomar i 24 år, varav med sockerberoende under de sista 18 åren. Bitten är övertygad om att socker är grunden i alla beroenden. Hon kombinerar sina specialiteer, främst ortomolekylär och integrativ medicin med sin beroendekunskap. Tillsammans med Pia Nordström har hon skrivit böckerna ”Sockerbomben-i din hjärna ” och ”Sockerfria kokboken”. Fotograf Bittens bild: Ralf Bergman

One thought on “Är det bara sunt bonnförnuft?

Kommentera