Vem VILL vara beroende?

Addiction är en svårbehandlad kronisk hjärnsjukdom helt enkelt. Det blir inte lättare av att samhället ej tar den på allvar och att de flesta i vår omgivning säger korkade saker typ : "Inte tror du väl på det ? Sockerberoende alltså... "

Ingen vill ha ett beroende, ingen vill vara annorlunda, ingen vill avstå från det vi ”älskar”. Dock vill vi ha hjälp att bli av med konsekvenserna, humörsvängningarna, energibristen, dålig mage, övervikt, fetma, infektionskänsligheten med flera konsekvenser.

Men det är i högsta grad en verklig sjukdom, svårbehandlad och det tar lång tid att hitta stabiliteten. Min erfarenhet, egen och genom tusentals patienter  med addiction med olika utlopp är att sockret är den svåraste att lära sig leva med. 

För det första så kan vi överleva utan alkohol, nikotin, droger, spel, sex, träning, internet men inte utan mat. Vi måste äta dagligen. Det finns en livsmedelsindustri som forskar på hur den skräpmat de tillverkar skall få vårt belöningsssystem att lysa upp som ett fyrverkeri.  Socker är enormt giftigt, men ack så gott. Hjärnan är ju programmerad att äta mycket av sött och fett när den får tillfälle. I grottlivet hände det ytterst sällan men nu är det Seven Eleven..

Så hur gör jag för att klara alla dessa fällor, att lära mig hantera cravingen, att motstå omgivningens tjat eller okunniga kommentarer?

Något som burit mig genom dessa år är att jag VET, inte tror. Jag vet att jag är sockerberoende, ingen annan kan veta detta, Jag har tagit reda på det. PUNKT.

Jag skaffar mig kunskap.  De flesta av oss kan klara artiklar på engelska idag, Där finns det mesta. Det finns 40 års forskning. Ta reda på saker. Kunskap är ingen tung börda att bära. Håll dig till andra med samma diagnos, till de som gått före. Jag brukar säga att har man brutit benet så får man bästa hjälpen på ortopeden, inte på gyn, dit går man för gynproblem.  Har den du ber om hjälp utbildning, kunskap, erfarenhet av addiction?  Jag har sett detta genom åren på alla de intensivkurser jag lett. Hur något mycket speciellt händer med deltagarna när de upptäcker att de är i samma rum med andra som kan beskriva exakt det de kännt under åren. Att prata med någon nästan utan ord som vet hur det är, som tänker, känner och säger som jag gör. Magisk känsla…

Så börja här, med att ta reda på i vilken av de tre grupperna just du befinner dig.  Det underlättar resten av resan enormt att ha ”rätt” ressällskap.

 

Print Friendly, PDF & Email

Postad i Sockerberoende den av .
Profilbild

Om Bitten Jonsson

Bitten är legitimerad sjuksköterska med flera verksamma år bakom sig i USA och har arbetat med beroendesjukdomar i 24 år, varav med sockerberoende under de sista 18 åren. Bitten är övertygad om att socker är grunden i alla beroenden. Hon kombinerar sina specialiteer, främst ortomolekylär och integrativ medicin med sin beroendekunskap. Tillsammans med Pia Nordström har hon skrivit böckerna ”Sockerbomben-i din hjärna ” och ”Sockerfria kokboken”. Fotograf Bittens bild: Ralf Bergman

2 thoughts on “Vem VILL vara beroende?

 1. Profilbild

  Tack Bitten för att du beskriver addiction på ett enkelt sätt, jag hoppas verkligen att fler ska öppna ögonen och erkänna sockerberoendet som en del av addictionsjukdomen. Okunskapen inom t.ex. sjukvården gör att många får lida längre än nödvändigt. Jag blev "bollad" både hit och dit inom vården och på ätstörningsenheten tyckte dom att jag inte riktigt hade en ätstörning utan mer "tröståt"........underligt att jag också åt när jag var stressad, när jag var glad, när jag var ledsen, när jag var irriterad, när jag var arg och när jag var rädd om det bara handlade om tröstätning.
  Jag kände mig hjälplös och ensam, som tur var hittade jag 12-stegsprogrammet och senare LCHF så idag fungerar mitt liv på ett sätt som det aldrig har gjort tidigare. Jag håller på att utbilda mig till kostrådgivare med inriktning på lågkolhydratskost hos mf hälsoutbildningar och ska påbörja min utbildning till addiktolog till hösten.
  Vi behöver hjälpas åt att sprida kunskapen och hjälpen. Tack för att du varit en av dom som visat mig att det finns en annan väg att gå.

 2. Profilbild

  Annika

  Bra rutet! Efter ditt första inlägg här beställde jag din bok direkt. Inser att precis det du skriver här ovan är riktigt. Jag har försökt få hjälp i fel instans! Helt klart är jag sockerberoende och har varit så sedan barndomen. LCHF fungerar utmärkt bra däremot har jag tillåtit mig att slarva då och då men månadslånga problem som följd.
  Tack!

Kommentera