Är jag sockerberoende?

Kanske bra att ta en kort introduktion till sockerberoende först. Det är en fråga jag får dagligen: Hur vet jag om jag är sockerberoende och inte bara har skadligt bruk eller ve o fasa dålig karaktär!

Ibland är det lätt att svara på frågan. Patienten själv kan ge en så tydlig bild av sitt liv med sockret (läs kolhydrater i alla former, blandat med socker, salt, fett, smakämnen med mera). Många brukar säga att jag har varit sockerberoende sen jag föddes. Jag har alltid ”kastat mig över sötsaker, kakor bullar, godis, glass, pasta ... jag har ingen stoppknapp för sötsaker…  jag överäter inte ren kokt torsk och gurka men kolhydrater".

Inom Beroendemedicin eller Addiction  (latinets addicere som betyder viljelöst hänge sig, försvära sig åt) medicin som jag föredrar att kalla det så delar vi in människor i tre grupper.  Det är en yrkesskada! Men först har vi gruppen Socialt Bruk eller ”normisar” som vi skämtsamt säger. Dom kan äta lite, sluta när dom vill eller bara avstå. Dom kan till och med gärna välja ett grönt äpple framför choklad. Dom är alltid sådana. Vi addicts kan ju köra "vita knogar" (när man får kämpa och avstår inte avslappnat) och agera så ibland men förr eller senare tappar vi kontrollen. För normisar är inte sötsaker det minsta laddat.

Den andra gruppen kallar vi Skadligt Bruk. Det är en stor grupp och kan för ett otränat öga bete sig som addicts ibland men de har inte den form av kontrollförlust vi addicts har. De kan med stöd, kunskap, jävlar anamma, självdisciplin, och lite skrämselpropagande lägga om sin livstil relativt enkelt. Det är dom som ofta säger att sen jag började med LCHF så har allt sockersug försvunnit.  Det går hur bra som helst att låta bli nu och jag mår så bra.

I den här gruppen finns dom som kan äta lördagsgodis, eller LCHF-kladdkaka utan att rusa på Statoil och köpa upp Maraboulagret sedan.  Den här gruppen har inte alls lika känsligt belöningscentrum som addicts.

Självklart finns det de som faller mellan denna grupp och addicts. Jag misstänker att de är känsliga på många andra områden  också, känslomässigt, stressmässigt, att de kan ha allvarliga biokemiska obalanser som gör att de är svårdiagnosticerade samt andra faktorer vi inte känner till. Systembiologi är inte utforskat ännu.  Med det menar jag hur olika system i kroppen påverkar varandra så att summan blir svår att överblicka.

Sen har vi gruppen  Addicts då. Addiction är egentligen mycket enkelt att diagnosticera med rätt verktyg. Vi  är hur starka som helst egentligen, har en helt otrolig drive, vi är kreativa, påhittiga, iderika, entusiastiska och envisa. Och vi försöker (Itrim, Viktväktarna, Extravaganza, alla dieter i alla bokstavskombinationer, fastor, träningsprogram, köper, motionscyklar, stairmasters, roddmaskiner, stavar, vikter, skaffar hund, byter karl, bil, hus, odlar trädgård) med mer än tusen olika sätt att hantera det förbannade suget med Stort S som gör att vi åker dit, gång på gång… jag kallar detta Sug för CRAVING, det kräver att jag ska äta, det är som en hiskelig värkattack i hela kroppen… Visst vill man slå folk på käften som hurtfriskt föreslår ett grönt äpple, när hela kroppen, varje cell skriker chokladsås men hav tålamod med dom, för de förstår inte, har aldrig upplevt CRAVING, kan inte i sin vildaste fantasi förstå hur det känns. Jag menar jag kan inte i min vildaste fantasi ens ana hur det skulle kännas att hela min kropp lugnt sa ”grönt äpple” i närheten av doften och synen av nybakt kladdkaka. Jag förstår inte dom så vi addicts måste respektera att dom ej fattar…

Addicts har kontrollförlust, utfallet blir inte det vi ville, jag kan klara långa perioder med stålviljan men faller dit och faller då längre ner än jag var innan och har svårare att ta mig tillbaka för varje fall.

min hemsida finns ett enkelt test, 6 ja/nej frågor där du kan testa åt vilket håll det lutar för dig. Testet finns även i min bok Sockerbomben-i din Hjärna.  Här är svarsnyckeln:

  • 0-1 ja, indikerar socialt bruk
  • 2-3 ja indikerar skadligt bruk
  • 4-6 ja indikerar addiction

För att veta bestämt behöver man göra en ADDIS kartläggning. För mer information om den se www.addis.se Ännu så är det bara jag som har behörighet att göra ”sockeraddis”, men är du intresserad så maila mig för mer information om det.

Print Friendly, PDF & Email

Postad i Sockerberoende den av .
Profilbild

Om Bitten Jonsson

Bitten är legitimerad sjuksköterska med flera verksamma år bakom sig i USA och har arbetat med beroendesjukdomar i 24 år, varav med sockerberoende under de sista 18 åren. Bitten är övertygad om att socker är grunden i alla beroenden. Hon kombinerar sina specialiteer, främst ortomolekylär och integrativ medicin med sin beroendekunskap. Tillsammans med Pia Nordström har hon skrivit böckerna ”Sockerbomben-i din hjärna ” och ”Sockerfria kokboken”. Fotograf Bittens bild: Ralf Bergman

2 thoughts on “Är jag sockerberoende?

  1. Profilbild

    Eva-Lena

    Tack för att du är här och informerar. Hade ett återfall i helgen, tog "bara en" ur ägget på jobbet trots att jag vet att det inte går. In på ICA på hemvägen och köpte allt jag inte ska äta. Stod och tänkte en stund på att lägga allt på en plats i affären och bara fly. Visste ju hur det skulle bli efteråt. Man vet så väl, men ändå åker man dit - dumma, dumma hjärna! Såg att du har återfallstema på Valet i maj. Kanske kan jag komma dit, vi får se, skulle vara så intressant!

Kommentera