Mataddicts

Blogginlägget förra veckan om LCHF och magsjuka för mig direkt in på lite av det jag tänkte ta upp förutom sockerberoende. Tarmflorans beskaffenhet. Jag återkommer till dessa båda områden.

Ni på Kostradgivarna.se gör ett fantastiskt arbete att sprida kunskap och inspiration. Personligen lagar jag mat som med piloten Chuck Yeager  testade ny överljudsplan. När någon frågade hur han bar sig åt för att flyga alla dessa otestade värstingplan så tittade han förvånat på dom och svarade ”Weeelll,  i fly by the seat of my pants". Skulle kunna översättas med ”Jag skjuter från höften”.

Så lagar jag mat. Köper hem råvaror och använder spisen. Jag vet inte hur många som frågar mig efter recept stup i ett. Jag har inga recept, läser inte recept när jag lagar mat , följer inte recept men kan titta på bilder av måltider. Jag hittar på när jag står där. Däremot inspireras jag mycket om jag går ut och äter eller äter hos andra. Vilka ingredienser de använt, hur de kombinerar saker på för mig ett nytt sätt.

Laga mat skall vara busenkelt, så lite ingredienser som möjligt, kunna göras i storkoksformat och gå att förvara och frysa. Mat är näring, bränsle som gör att jag kan göra allting annat.

För oss mataddicts så har ju mat (framför allt socker och mjöl i alla former) varit allt under så lång tid. Vi har varit så tankebesatta av mat-kropp-vikt och vad vi ska äta, när, hur. Hur ska vi dölja, hinna köpa, gömma resterna, förpackningarna  av det vi ätit. Vi har ätit fast vi inte ville för en sjuk del av vår hjärna har "tvingat" oss...

Vi har använt massor av tid och energi till att  återhämta oss från senaste sockerfyllan, lovat dyrt och heligt att "aldrig mer" och att jag ska börja om imorgon, på måndag, efter påsken osv. Jag ska ”unna” mig detta nu , bara idag, över helgen, semestern, medans jag är förkyld, har det stressigt på jobbet  med flera ursäkter, rationaliseringar, falska förhoppningar. För- och  efterkonstruktioner och andra galna omskrivningar av verkligheten som vår sjukdom hittar på.

Gissa om det går åt energi till detta tankespinn och känslokaos…

Det är nog den allvarligaste konsekvensen jag ser, energidräneringen. Hur lagar man den? Ja, det är den stora frågan. Jag skriver mer om det under veckan.

Print Friendly, PDF & Email

Postad i Sockerberoende den av .
Profilbild

Om Bitten Jonsson

Bitten är legitimerad sjuksköterska med flera verksamma år bakom sig i USA och har arbetat med beroendesjukdomar i 24 år, varav med sockerberoende under de sista 18 åren. Bitten är övertygad om att socker är grunden i alla beroenden. Hon kombinerar sina specialiteer, främst ortomolekylär och integrativ medicin med sin beroendekunskap. Tillsammans med Pia Nordström har hon skrivit böckerna ”Sockerbomben-i din hjärna ” och ”Sockerfria kokboken”. Fotograf Bittens bild: Ralf Bergman

2 thoughts on “Mataddicts

  1. Profilbild

    Jag håller helt med dig i att mat ska vara busenkelt o snabbt att tillaga! Så mycket stress o tid jag har lagt på att marinera, snurra, dutta o spritsa de mest konstnärsfulla matkreationer genom åren, för att inte tala om all tid INNAN man påbörjat matlagningen. Timtals med letande i mattidningar efter det mest komplicerade receptet med flest o konstigast ingredienser!
    Med lågkolhydratkost är det så enkelt att laga mat. Rena bra basvaror som är så smakfulla att de klarar sig utan massa extra tillsatser, o snabbt går det!

Kommentera