Snabbmat på hög kulinarisk nivå

Medelhavsräkor (Akdeniz Karides) är bland de godaste och mest hälsosamma av de varelser som lever i Medelhavet. Ett bra exempel på Medelhavskost och på mat vi ätit ända sen stenåldern.

Passa på att prova dem i den här enkla rätten,där räkornas aromatiska smak utvecklas för fullt tillsammans med smöret. Jag köpte tio stora räkor, vid ett besök på Metro. Annars finns de fina skaldjuren att köpa även i fiskhallen (Balik Hali). Hemma i Sverige går det bra att hastigt värma vanliga Grönlandsräkor i smöret.

Ett tips är att investera i en stekpanna om Du stannar längre än en vecka på semester. Då blir det ännu roligare att laga lite snabba, enkla rätter på de fina råvaror Du hittar på marknader och i butiker.

Det finns väldigt många sorters smör (Tereyagi) här i Turkiet, alla med olika syra och smak. Min favorit bland alla sorters smör är Pinar Tereyagi. Det är fint att se att den gamla matkulturen lever kvar här, smör används mycket i den traditionella maten.

En viktig sak att tänka på när Du steker räkorna är att göra det snabbt, annars blir de lätt sega och torra. Bra mat behöver inte ta lång tid att laga och är lätt att göra även i det enklaste hotellkök.

Medelhavsräkor i Vitlökssmör

  • 10 stora Medelhavsräkor eller ½ kg Grönlandsräkor
  • 50 gr Smör
  • 1-2 klyftor Vitlök
  • Havssalt

Skiva vitlöken fint.

Bryn smöret lätt, lägg i vitlöken och räkorna.

Salta räkorna och stek en minut på hög värme. Vänd och salta på andra sidan, stek en halv minut till.

Dra stekpannan från värmen och låt räkorna svalna lite i smöret.

Print Friendly, PDF & Email

Kommentera