Snabblagade måltider och lunchlådor

Omelett är ett perfekt sätt att ta tillvara rester. Exempelvis kyckling, korv, kött, rökt fisk, köttfärs, paprika, champinjoner eller lök. Skär i små bitar och stek i lite smör. Gör en omelettsmet på 2-3 ägg, en msk grädde per ägg och lite salt. Slå på äggsmeten i pannan och rör runt lite. Hyvla över lite ost om du vill, eller ta en klick färskost till.

~ ~ ~

Tonfiskröra är min nödfallsmat. Hacka lite lök eller purjolök, blanda ihop ett par matskedar creme fraiche och lite majonnäs. Salta och krydda med peppar, örtsalt, sambal oelek eller curry. Blanda ner en burk tonfisk i vatten. Ät med lite paprika, gurka eller sallad för att få lite tuggmotstånd.

~ ~ ~

Om jag inte har möjlighet att laga mat köper jag en bit rökt makrill, en paprika och en burk Cantadou pepparrot.

~ ~ ~

Kokt ägg, skalade räkor och avocado är mycket snabblagat, gärna med en klick majonnäs. Funkar även till frukost.

~ ~ ~

Tina fryst spenat med en klick smör i en gryta. Rör ner en halv burk Philadelphiaost och servera till renskav, fisk eller korv.

~ ~ ~

Kokt ägg och några sillbitar.

~ ~ ~

Skinkrullar med färskost och paprika eller gurka.

~ ~ ~

Kebabtallrik går att göra på färdigt kebabkött som finns i frysdisken. Det finns märken med bra innehåll, läs på förpackningen så det inte är för mycket skräp i den. Man kan också göra på fläskkarré som man strimlar och kryddar med kebabkrydda. Gör en sås på creme fraiche, tomatpuré, kebabkrydda och lite vitlök, eller ta lite chiliaioli (Kavli). Servera med isbergssallad, tomat och lökringar.

~ ~ ~

Laga till en coleslaw och ha i kylen, den håller i flera dagar. Vitkål innehåller mycket C-vitamin. Vitkål, majonnäs, creme fraiche, salt och peppar. Kanske lite dijonsenap. Vill du ha vitkålen lite mjukare, salta rejält på strimlorna och låt det ligga och dra i en halvtimme. Skölj sedan av vitkålen, låt rinna av och blanda ihop alla ingredienserna.

~ ~ ~

Grillad kyckling, en tomat och arlas Franska örter (creme fraiche).

~ ~ ~

Stekt hamburgare, finstrimlad vitkål, tjock skiva ost, tomat, lök och Ajvar relish.

~ ~ ~

Lohmanders och Erik Lallerstedts bland annat har bearnaissås och hollandaisesås som inte innehåller så mycket tillsatser. Bra att ha i kylen och komplettera med när man får en bit kött eller några biffar över. Servera med lite broccoli.

~ ~ ~

Äggmjölk – två råa ägg, kokande vatten och smält smör. Valfri smaksättning.

~ ~ ~

Köttfärslåda eller köttfärslimpa går att laga i större mängder och ha som smörgås med lite ost och sallad på. Räcker med en skiva så är man mätt.

Print Friendly, PDF & Email

Postad i * VECKANS KOSTRÅDGIVARE * den av .
Profilbild

Om Jeanette Sjösten

Jeanette är kostrådgivare i Växjö och erbjuder kostrådgivning, föreläsningar och kurser om naturlig kost och hur man äter sig frisk på riktig mat. Hon är en envis smålänning som har lyckats övertyga större delen av familjen att LCHF är grejen. Tränar allt från yoga till crossfit, ofta tillsammans med nittonåriga dottern. Vissa blogginlägg har Jeanette delegerat till dottern Cornelia som är en hälsointresserad frisk ung fläkt på sidan.

One thought on “Snabblagade måltider och lunchlådor

Kommentera