Vilket mjöl till nötallergiker?

 Nina frågar: Vad kan jag ersätta mandelmjöl och olika mjöl av nötter i min matlagning? Jag är nybörjare inom LCHF och jag har en son som är väldigt allergisk mot nötter, får ej äta spår av nötter, vilket leder till att jag inte kan ha ovanstående produkter hemma.

 Ingela Jönsson svarar: Det finns inga ”mirakelprodukter” som kan ersätta nötmjöler och samtidigt vara ett bra LCHF-val. Som allergiker får man i stället välja bort vissa saker helt för att inte bli sjuk och då använda sig av de recept som inte innehåller det man är allergisk mot.

Som brödsubstitut kan man exempelvis baka ”Pones” som görs med Pofiber (här gäller det dock att ha en tålig mage/tarm då Pofiber innehåller ganska mycket Cellulosa som kroppen inte kan bryta ner = många får magknip och gaser). I vissa recept kan man ersätta mandel med malda solrosfrön eller pumpafrön, men dessa innehåller ganska hög halt av omega6 som skapar inflammationer i kroppen, så jag tycker inte att det är ett bra val om det nu inte handlar om små mängder vid enstaka tillfällen.

Recept på Pones:

PONES (ca. 6 stycken)

 • 5 Ägg
 • 50 gram Smör
 • 0,5 dl Vatten
 • 2 dl Pofiber
 • 1,5 tsk Bakpulver
 • 2-3 kryddmått Brödkryddor
 • Lite salt

Sätt ugnen på 200 grader.

Vispa äggen ordentligt tillsammans med lite salt cirka 3-4 minuter med elvisp. Smält smöret, häll sedan i det och de resterande ingredienserna i äggen, vispa ut till en jämn men fluffig smet. Låt stå och svälla i några minuter.

Lägg bakplåtspapper på en plåt, klicka sedan ut smeten i cirka sex stycken lika stora klickar. Grädda i ugnen i cirka 7-10 minuter till de har fått lite gyllenbrun färg.

Print Friendly, PDF & Email

8 thoughts on “Vilket mjöl till nötallergiker?

 1. Profilbild

  Å, nu förstår jag varför jag fick magknip av bröd jag gjot på mest pofiber, tack! Nu användr jag det i mer sparsam mängd, likaså med solros och pumpafrön och det känns bra, äter mycket mandel och valnöt istället..

  alternativ till nötmjöl.. sesamfrön?

  1. Profilbild

   Precis som solrosfrön innehåller sesamfrön ganska mycket omega6 som ökar inflammationer i kroppen, att tillsätta lite hela frön i ett bröd är däremot inga problem - de flesta fröna kommer ut hela igen 🙂 men att mala dem till mjöl o baka med i samma mängder som man brukar ha mandelmjöl kanske inte är det allra bästa ur hälsosynpunkt.

 2. Profilbild

  I vissa recept kan man ersätta mandelmjöl med kokosmjöl, men ALDRIG "rakt av" eftersom kokosmjölet absorberar vätska o sväller mycket mer än mandel o hasselnötsmjöl, mandelmjöl och kokosmjöl har helt olika bakegenskaper (och smak) Bäst är att använda recept som är skapade för respektive produkt så blir det förhoppningsvis bra från början 🙂

 3. Profilbild

  Lotta B

  Oopsies är annars ett bra och helt nötfritt brödalternativ. "Mjöl" i matlagning har vi generellt ingen användning av. Macadamianötter är en kastanj, har rejält med fett i sig och smakar mördegskaka. Kanske det skulle kunna vara en fungerade "nöt"?

   1. Profilbild

    JAUS

    Ja, jag känner en nötallergiker som tål jordnötter, han kan dock inte äta makadamianötter för de är äkta nötter. Ta reda på saker och ting innan du påstår något som kan orsaka en persons död.

Kommentera