Proteinpulver eller inte proteinpulver – det är frågan

Ibland hänger inte ålder och erfarenhet samman, och just när det gäller skrivande och bloggande lämnar jag glatt över till min 19-åriga dotter Cornelia som går idrottsprogram på gymnasiet, leder afrodance- och spinningpass och spelar fotboll. Dessutom provar hon gärna på lite andra träningsformer om det finns tid över. Som projektarbete har hon och två andra tjejer provtränat på ett antal ställen i Växjö och satt ihop en träningsguide.

~~~

Cornelia: Proteinpulver eller inte proteinpulver – det är frågan

För någon som tränar varje dag är återhämtning ett problem. Motivationen och huvudet är med, men benen släpar en meter efter och musklerna känns trötta. Beställde hem Jonas Bergqvists bok, LCHF och träning, där han skriver om proteinpulver, och vikten av att få i sig något max en halvtimme efter träning för en bra återhämtning. Efter träning ska man helst få i sig rent protein, eftersom fett hindrar proteinet att tas upp så snabbt som möjligt – och det är ju själva poängen. Jag får ofta i mig för lite mat innan träning, och det dröjer ofta lång tid efteråt innan jag äter. Så jag vill ha någonting som snabbt tas upp och som är lätt att ta med sig i träningsväskan.

Proteinpulver är ingenting som är självklart i en LCHF-kost, eftersom det inte är så speciellt naturligt. Men för någon som är dålig på att få i sig tillräckligt med mat baserat på träningsmängd kan det vara ett alternativ, för att undvika att träningen bryter ner istället för bygger upp. I en djungel av proteinpulver är det inte många som godkänns om man vill undvika sötningsmedel, tillsatser och konstgjorda smakämnen.

Och när allt vassleprotein var fullt av sötningsmedel och äggpulvret var slut – ja då är det bara att börja experimentera på hemmaplan. En egen liten häxblandning som jag tänkte hälla i mig efter kvällens träning – 90 minuter spinning och 30 minuter CXWorx. Krävs full återhämtning för att kunna ställa upp som afrodanceinstruktör på tisdag!

Experiment nummer 1

  • två äggvitor
  • ett glas vatten
  • en shot aloe vera (renar och bra för återhämtning)
  • lite ekologiskt vaniljpulver (för att det ska smaka någorlunda gott i alla fall)

Hänger ni på mitt experiment? Tips och kommentarer är välkomna!

Hälsningar,
Cornelia

Print Friendly, PDF & Email

Postad i * VECKANS KOSTRÅDGIVARE * den av .
Profilbild

Om Jeanette Sjösten

Jeanette är kostrådgivare i Växjö och erbjuder kostrådgivning, föreläsningar och kurser om naturlig kost och hur man äter sig frisk på riktig mat. Hon är en envis smålänning som har lyckats övertyga större delen av familjen att LCHF är grejen. Tränar allt från yoga till crossfit, ofta tillsammans med nittonåriga dottern. Vissa blogginlägg har Jeanette delegerat till dottern Cornelia som är en hälsointresserad frisk ung fläkt på sidan.

3 thoughts on “Proteinpulver eller inte proteinpulver – det är frågan

  1. Profilbild

    Lotta B

    Rå äggvita är visst inte att rekommendera då det kan orsaka näringsbrist. Vet inte vilka mängder det skulle handla om i så fall. Men gör en äggmjölk utan smör och äggula (dvs. mixa med kokhett vatten).

Kommentera