Offerlammet – är det du?

Ja, då är det snart dags. Påskafton. Kanske är några släktingar på väg, kanske ska du själv åka iväg och hälsa på. Påskbordet med alla dess läckerheter väntar; äggen, sillen, påskskinkan – idel nyttigheter. Men så har vi det där andra… De godisfyllda påskäggen, marsipanen, påskmusten och tårtan. Frestelserna är många, och även om du är ståndaktig och inte vill ha så står omgivningen för ett ibland orimligt stort tryck. ”Ska du inte ta en endast liten bit? Jag som bakat bara för att du skulle komma!”. ”Ska du bara sitta där och vara tråkig? Lite godis kan alla äta, det är ju bara idag!”

Tycker du det är svårt att stå emot när mormor ser så där bedjande på dig, eller när favoritmostern tittar på dig med djup besvikelse i ögonen? EN liten bit gör väl ingenting…?

Hur ska man bära sig åt för att stå emot det sociala tryck som följer med alla högtider, alla traditioner, alla släktträffar? Man vill ju inte göra någon besviken eller ledsen, inte vara till besvär. Det räcker ju inte att bestämt deklarera att man är helt nöjd och inget vill ha, eftersom det egentligen inte alls handlar om vad du vill ha utan om vad den andre vill ge!

Få saker ger så stor tillfredsställelse som att kunna ge något till någon annan. Men för att kunna ge måste ju någon ta emot! Och det är väl just det det handlar om när du nekar att äta marsipankycklingen – du tar inte emot ömhetsbetygelsen och berövar därmed givaren den där sköna tillfredsställelsen.

Men jag tycker du ska tänka ett eller två varv extra innan du mot din vilja tiger och sväljer. För hur du än vänder och vrider på det hela så är du inget lämpligt offer! Du ska inte sätta din vilja och ditt välmående åt sidan för att någon annan ska tro att de har gjort dig en tjänst. Du, och bara du, vet vad du vill och vad du mår bra av. Det är ju du som får ta konsekvenserna, och omtanken blir högst missriktad om konsekvenserna för dig blir stora. Så tänk efter före. Du kanske kan hitta en annan utväg istället för de lama protester som ändå inte accepteras? Om det är omtanken och viljan att ge som är grejen, vad kan du be om istället? En kram kanske! Eller en liten burk med den egeninlagda sillen att ta med hem, eftersom den var sååå god. Eller till nöds, ta med godisägget hem och dumpa det i första bästa soptunna. För DU är inte den soptunnan! DU ska inte svälja sånt som du inte mår bra av bara för att någon annan mår bra av att du tar emot det.

Det sägs att Jesus led på korset för alla människors skull. Du är inte Jesus. Du är inget offerlamm. Du är du, och du förtjänar att verka, leva och äta så som just du vill. Njut av påsken på dina villkor. Då får du en Glad Påsk!

 

Print Friendly, PDF & Email

Postad i Reflektioner den av .
Therese Renåker

Om Therese Renåker

Therese är den kloka kostrådgivaren som i sin dagliga verksamhet specialiserat sig på kvinnor och kvinnors hormoner. Med ett stort intresse för människans livsbetingelser i allmänhet och hälsa i synnerhet ger Therese oss perspektiv på vad som händer och sker i och runt omkring oss. Therese är verksam som rådgivare, utbildare, skribent och föreläsare med hemmabas i Norrköping. Egen blogg

4 thoughts on “Offerlammet – är det du?

 1. Profilbild

  Annika

  Yes, yes,yes!! Precis de rätta orden denna dag!
  Att ta emot och äta något jag inte vill ha eller mår bra av är ju knappast att göra givaren gott. Vem vill tvinga någon att må dåligt? Ingen skulle tvinga en nykter alkoholist att dricka en påsksnaps.
  För min egen del är det viktigt att visa att jag tar ansvar för mig, min kropp och mitt välmående och kompromissar inte med det för någon annans skull.

  Glad påsk Therese och stort tack för dina kloka råd!

 2. Profilbild

  Jessica Eibladh

  Hahaha, Du är ju underbar! Precis de första orden jag sa till min sambo idag när jag vaknade. -idag är det första dagen jag känner att jag saknar mitt gamla liv med latte och muffins, pizza med godsaker från trädgården och påskäggsgodis.. Han bara tittade på mig.. Jag som ALLTID har hittat alternativ! Idag smög sig offerkoftan på och jag agerade offerlamm. Helskotta heller! I köket finns det bra mat som inte gör mig sjuk. Den ska jag hålla mig till! Glad abstinent Påsk! Tack för påminnelsen Therese!

Kommentera