Minnen av smaker och dofter

Här kommer ett recept från mitt andra hemland Peru. Jag är svensk men under 70-talet bodde jag 3 år i Perus huvudstad Lima. Då var jag 8, 9 och 10 år och dessa år har betytt mycket för mig, inte minst när det kommer till smaker och lukter. Tänk vad man kan kastas tillbaka i tid och till andra miljöer när man känner en speciell lukt, angenäm eller oangenäm. Stark doft av riktigt gamla sopor får mig att tänka på Peru. Natuligtvis inte bara denna lukt och även om det inte är en god doft så får jag ändå en positiv känsla i kroppen. Märkligt. Detsamma gäller starka avgaser en kall höstmorgon. Det påminner mig om resor i gymnasietiden, till Paris och Rom. Inte heller detta är oangenäm utan väcker bra minnen. Till minnen från åren i Peru kan man naturligtvis lägga dofter av lime, koriander och grillade köttbitar. Speciella blommor, doften i kakbutiken av bakverk som jag inte ens då tyckte var goda! Jag har varit tillbaka två gånger i vuxen ålder och nu känner jag att det kan börja bli dags igen!

Nåväl, tillbaka till receptet. Ceviche är limemarinerad fisk. På bilden ser ni lax men i dag gjorde jag en med motsvarande mängd torskrygg. Det är egentligen närmare det traditionella receptet. I dag kokade jag sötpotatis och mixade med smör, salt, peppar och citronsaft. Det var riktigt gott till.

Laxceviche

8 portioner

 • 2 laxfiléer
 • 300 g räkor med skal
 • 3 lime
 • 1 citron
 • 1/2 röd chilifrukt
 • 1 rödlök
 • 1 kruka färsk koriander
 • 2 avokador
 • 48 salladsblad beroende på storlek
 • salt och peppar

Skär laxfiléerna i kuber och skala räkorna. Lägg laxen och räkorna i en skål och pressa över limen och citronen. Skär chilifrukten på längden och skär bort den vita hinnan och kärnorna. Skär sedan halva chilifrukten i strimlor och lägg i skålen med laxen och räkorna.

Skär halva rödlöken i tunna skivor och tillsätt den. Rör runt och låt det hela stå i kylskåpet 3–4 timmar. Rör runt en gång i timmen ungefär, så att lime- och citronsaften kommer åt överallt.

Hacka koriandern och skär avokadorna i kuber och även den andra halvan rödlök i tunna skivor. Lägg salladsblad på fyra tallrikar.

Ta fram den nu marinerade lax- och räkblandningen och smaka av med salt och peppar. Det behövs salt för att balansera det sura. Var inte rädd för att ta i, när det är

lagom känner man balansen och hur gott det är. Däremot är det svårt att ge ett exakt mått eftersom det också beror på hur syran är i citrusfrukterna.

Lägg upp cevichen på tallrikarna med salladsbladen. Dekorera med färsk koriander, avokado och några nyskurna rödlöksskivor som inte legat med i marinaden.

Print Friendly, PDF & Email

Postad i Fisk, Skaldjur den av .
Profilbild

Om Klara Desser

Kostrådgivare men också välkänd och omtyckt kokboksförfattare med nu hela 13 titlar bakom sig. Från början grafisk formgivare, en utbildning som tillsammans med ett stort intresse för matlagning och hälsa resulterade i en karriär som kokboksförfattare. Äkta maken Hans Desser tar de aptitretande fotografierna och det mesta av jobbet med kokböckerna försiggår i parets kök i Svedala utanför Malmö. Gör regelbundet recept till Expressens LCHF-bilaga och planerar för kommande böcker.

One thought on “Minnen av smaker och dofter

 1. Profilbild

  Ti

  Tack för receptet - jag har bara smakat ceviche en gång, men det var riktigt gott och lagom starkt. Fast när jag bad om receptet sade mamman i familjen jag var på besök hos att det var en familjehemlighet (hon är från Peru).

  Bland tillbehören fannsv även mummifierade potatisar, men det var inte riktigt min grej...

Kommentera