Min väg

Jag har alltid varit intresserad av kost och hälsa. Det började med hälsosidorna i mammas Hemmets Journal och Året runt, sen gick jag på tyngre grejer som IForm, Hälsa och MåBra. Min mage har krånglat ungefär lika länge, förstoppning, gaser och knip tillhörde vardagen, men framförallt tillhörde det fest och semester. Minsta lilla stress eller förändring gjorde att det hela blev mycket värre. Jag sökte både läkare och alternativ, och de flesta kom fram till att jag behövde äta mer fibrer, konstigt nog utan att fråga hur mycket fibrer jag redan åt. Jag har förutom olika fiberpreparat provat aloe vera, silicol, vetediet, dimeticon, olika enzymer, katrinplommon, päron, kiwi, fasta, laktosfritt osv. Självklart har jag ätit mycket fullkorn, frukt och grönt, druckit mycket vatten och undvikit fett.

2009 hade jag i princip gett upp, när en kompis bloggade om att hon börjat med LCHF för att hon låg i riskzonen till diabetes. På Annika Dahlqvists blogg läste jag om hur många med liknande magproblem blivit hjälpta när de dragit ner på kolhydraterna. Eftersom jag provat fiberrikt och fettsnålt i 20 år tänkte jag att det kanske var dags att prova det motsatta? Tre dagar senare konstaterade jag att det inte gjorde ont i magen längre.

Jag gjorde samma misstag som många andra nybörjare på LCHF-kost och åt alldeles för fettsnålt i början, men sedan jag ökat fettmängden och lagt till lite kokosfett fungerar magen som den ska. Enda gången den strejkar är när jag äter fibrer, så fröbröd är ingenting för mig. Fibrerna som finns i de grönsaker jag äter är alldeles tillräckligt för att hålla min tarm igång.

Print Friendly, PDF & Email

Postad i * VECKANS KOSTRÅDGIVARE * den av .
Profilbild

Om Jeanette Sjösten

Jeanette är kostrådgivare i Växjö och erbjuder kostrådgivning, föreläsningar och kurser om naturlig kost och hur man äter sig frisk på riktig mat. Hon är en envis smålänning som har lyckats övertyga större delen av familjen att LCHF är grejen. Tränar allt från yoga till crossfit, ofta tillsammans med nittonåriga dottern. Vissa blogginlägg har Jeanette delegerat till dottern Cornelia som är en hälsointresserad frisk ung fläkt på sidan.

2 thoughts on “Min väg

Kommentera