Mat för lugna magar och nerver

Jag märker tydligare och tydligare hur jag mår av maten jag äter. När jag någon enstaka gång gör avsteg med vitt mjöl och sockerrik mat blir jag både konstig i magen och orolig i själen. Magen kan bli gasig eller att det kniper. Uppblåst och klart oskön. Det oroliga i själen är inte på grund av att jag ätit något som jag inte borde utan helt enkelt en slags fysisk stress. Lite hjärtklappning och ökad nervositet som kan röra allt möjligt i min omgivning (obefogad oro om någon är 1 minut sen eller oro för saker som kan hända med nära och kära) Och jag minns att jag ofta hade den känslan förr när jag åt enligt tallriksmodellen. Då trodde jag mest att det "var sådan jag var" och att det hade med andra saker att göra, men nu märker jag att det helt klart beror på vad jag äter. Sedan har jag antagligen den naturen, att vara orolig (och kan naturligtvis bli orolig fortfarande om det är befogat), och då är det detta som förstärks när mitt blodsocker goes bananas.

Så jösses vad skönt att slippa detta!

Det gör det också lättare att välja rätt, när det inte bara handlar om storleken på rumpan!

I går åt jag en god lax, en lättkokt broccoli med citronolja, en avokado med citron och salt och en klick majonnäs. Smaskens och bra för mage och nerver!

Print Friendly, PDF & Email

Postad i Fisk den av .
Profilbild

Om Klara Desser

Kostrådgivare men också välkänd och omtyckt kokboksförfattare med nu hela 13 titlar bakom sig. Från början grafisk formgivare, en utbildning som tillsammans med ett stort intresse för matlagning och hälsa resulterade i en karriär som kokboksförfattare. Äkta maken Hans Desser tar de aptitretande fotografierna och det mesta av jobbet med kokböckerna försiggår i parets kök i Svedala utanför Malmö. Gör regelbundet recept till Expressens LCHF-bilaga och planerar för kommande böcker.

4 thoughts on “Mat för lugna magar och nerver

 1. Profilbild

  Ulrika

  Oj vad jag känner igen mig i det du skriver. Jag blir mycket bättre utan gluten och kolhydrater. Jag trodde också att det var sådan jag var, men vilken skillnad när jag äter det min kropp mår bra av. För mig var nog den största skillnaden ändå när "dimman" i huvudet försvann, vilken lättnad, nu kan jag tänka igen. Tänk den dagen när alla har kunskap om vad kosten gör med kroppen, vi äter ju inte bara för att bli mätta!

 2. Profilbild

  Jag känner också igen mig! I alla år har jag trott att jag var en person med lite hetsigt humör, otålig och ibland skyllt på hormonerna. Ni vet, pubertet, mens, gravid, klimakterie, ok, jag är sån här.
  Men jag var inte det. Nu är jag ju lugna gatan! Och inte allas så otålig och lugnare och snällare - äntligen!

 3. Profilbild

  Ethel Loberg

  Jag, som så många andra LCHF-are har berättat äter endast två mål mat om dagen förutom morronkaffet med grädde. Men jag har börjat kopiera det ena målet varje dag. Lunchen består av två nykokta ägg och en smörklick eller bregottklick till varje tugga. Dels är det väldigt gott och långvarigt mättande och det känns som att jag kommer att äta dessa ägg med smör år efter år, det sitter som ett smäck alltså.

Kommentera