Marknadsbesök

Bland det bästa som turist här i Alanya, är att besöka någon av alla härliga grönsaksmarknader som finns runtom i staden. Tisdagar är vikta för grönsaksmarknaden vid Saluhallen. På fredagarna handlar vi alltid på den stora marknaden vid Dolmustorget. Så blir det ofta en tur för komplettering till Söndagsmarknaden, som ligger i övre delarna av staden, en bit ovanför Atatürkstatyn. Måndagsmarknaden i Oba kan ibland få ett besök, om jag missat nån av de andra.

Skulle inte de här räcka, så finns även de stora marknaderna i Konakli på onsdagar och i Mahmutlar på onsdagar och lördagar, inom bekvämt Dolmusavstånd.Så en hel del marknadsbesök blir det under en tvåmånadersperiod i Alanya.

Kameran är alltid med, det finns många fina motiv.

Atmosfären på marknaderna är verkligen något alldeles extra, så missa inte det färgrika skådespelet. Mötena med de vänliga försäljarna blir också ett fint minne att ta med hem från semestern.

Den här dagen blev det grillat kycklingbröst från Saluhallen som fick bli lunchmat, tillsammans med gräddstuvad bladspenat.

Gräddstuvad Bladspenat med Vitlök

 • 250 gr Bladspenat (Ispanak)
 • 2 klyftor Vitlök (Sarimsak)
 • 2 msk Smör (Tereyagi)
 • 1 dl Grädde (Krema)
 • ev 1 tsk Pinjehonung (Cam Bali)
 • Havssalt (Deniz Tuz)

Skölj spenaten väl och förväll i saltat vatten i 1 minut. Låt bladen rinna av i ett durkslag.

Skär spenaten i grova strimlor och finhacka vitlöken. Stek dem i smör, utan att få färg i några minuter. Krydda med salt och eventuellt lite honung. Den lockar fram mängder med smak ur spenaten, men höjer inte kolhydrathalten nämnvärt.
Häll på grädden, koka upp och låt puttra i 5 minuter, tills stuvningen tjocknar.
Skär ut kycklingbrösten och skär upp i sneda skivor.

Lägg upp kycklingen på en bädd av spenat. Lite sallad och rädisor till.

Print Friendly, PDF & Email

9 thoughts on “Marknadsbesök

 1. Profilbild

  Hej Birigitta!
  Min son ska åka till Alanya i början på juni för en vecka... Han är en ivrig LCHF:are:)! Har du några bra tips o råd på hur han kan fortsätta äta enligt LCHF under denna vecka där nere? Tilläggas kan ju att han går ut 3-årig kockutbildning:)
  Tack för intressanta o annorlunda matinslag:)
  /Ulrika

 2. Profilbild

  Hej Ulrika. Kul att höra att du och sonen gillar min mat 🙂 Turkisk frukost är suverän LCHF-mat, ägg, ost, korv, smör, oliver, gurka och tomat. Bara att hoppa över bröd och honung.
  Engelsk frukost med korv, ägg, bacon serveras på många restauranger, den är också perfekt om man tar bort brödet och bönorna.
  Grillat kött och fisk serveras ofta med en sallad, det är bara att be om mer grönsaker, stekt eller kokt ägg och smör, Tereyagi, till, istället för den obligatoriska pommesen och riset. Olivolja och granatäppelvinäger har de flesta resturanger, perfekt till salladen.
  Här länk till min blogg med massor av restips från Alanya. Önska honom trevlig resa från mig, kul att det utbildas kockar med intresse för LCHF 🙂 http://birgittahoglundsmat.wordpress.com/category/0-3-restips-och-bilder-fran-mina-langresor-till-medelhavet/

 3. Profilbild

  Ethel Loberg

  Och nu Du Birgitta och alla andra på den här sidan är nässlorna klara att gå ut och klippa här i norden. Jag slår alltid ett slag för denna underbara grönsak, har en gräddstuvning i kylen jus nu. Fråga: Finns nässlan på Turkiska marknaden också?

 4. Profilbild

  Härligt att höra, Ethel. Då får det bli ett besök på mitt favoritställe när jag kommer hem nästa vecka. Nässlor finns även här Isisrgan Otu heter den och är väldigt populär på marknaden. Här får du och alla andra mitt recept på Nässelomelett att testa. För fler nässelrecept som jag har på bloggen, skriv bara in Nässlor i sökfunktionen, så hittar du till dem. Trevlig helg 🙂

  http://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2011/05/03/omelette-med-nasslor-feta-och-pumpakarnor/

 5. Profilbild

  Ethel Loberg

  Tack för nässeltips på Din sida, jag ser att Du använder kokvattnet av nässlorna och så har jag också gjort för att inte missa nyttigheterna. Ska visst även va bra som sköljmedel vid hårtvätt. Men jag läste nånstans att nässelvattnet skulle kastas bort för där var nått ämne som jag glömt namnet på och som inte skulle va bra att äta. Har Du nån kläm på detta Birgitta? Jag vill ju helst tro att varenda droppe ska tas tillvara.

 6. Profilbild

  Hej Ethel, ursäkta för mitt sena svar. Haft problem med datoruppkopplingen i Turkiet, så du blev tyvärr bortglömd...
  Man dricker ju nässelavkok som urindrivande medel, så då kan det ju inte vara så farligt. I Turkiet använder jag ett nässelschampoo, det är verkligen bra för håret.

 7. Profilbild

  Ethel loberg

  Tack tack för svar, jag har också vart borta från datorn en tid men va gör det? vi som äter LCHF har lugnet i oss. Javisst här ska ångkokas nässlor i ett kort spad som ska tas med i stuvningen. Mums! Jag klippte över två liter nässlor idag, de växer i en grässlänt rakt över grusgången, ljuva tid.

Kommentera