Magsjuka och LCHF?

Livet med småbarn och dagisbakterier innebär tydligen att man inte kommer ifrån att man drabbas av fler infektioner och magåkommor än någonsin annars. Nu har vi haft magsjuka, jag och pojkarna, för fjärde gången i år. Jag har precis repat mig och funderar, såhär när dammet lagt sig och man kan göra mer än bara överleva, på om jag kunde eller borde ha gjort något annorlunda.

Jag har inte varit magsjuk ofta eller haft speciellt känslig mage i mitt liv, men jag har ändå en inbiten föreställning om vad man ska äta/dricka precis när magen börjar lugna sig igen: coca cola, små bitar av ljust bröd, torra kex, svart té och blåbärssoppa. Inget av detta fungerar i min LCHF-diet!

Alldeles utmattad låg jag i flera timmar och grunnade på vad jag skulle kunna ersätta dessa huskurer med... och kom inte på nånting. Magsäckens slemhinnor är väldigt känsliga efter kräkning, och tarmarna jobbar redan för fort, så ägg, kött o ch fett är ju det sista man vill inta eftersom ägg och fett sätter fart på tarmarna och kött är svårsmält. Ost hade jag inte hemma.

Så det fick bli det gamla vanliga. Två dagar med coca cola och brödbitar och kex. Jippiie. Kände mig alldeles snurrig i bollen, och upp och ner i humöret. Och nojjig, för vad skulle nu hända med min viktminskning, med omställningen fram och tillbaka från ketos till kh-förbränning, och med min stackars mage?

Ni som har hållit på och ätit enligt LCHF-modellen länge, har ni några bra tips? Vad kan man börja med efter en magsjuka om man inte vill återfalla rakt ner i kolhydratträsket?

Idag är jag kry igen och har återgått till LCHF-mat. Men suget är tillbaka, eläääände! Jag känner mig småhungrig hela tiden. Tänker dock härda ut, dricka mycket vatten, och hålla fast vid handflate-metoden för det är den som hjälpt mig att äta lagom mycket hittills.

Apropå handflatemetoden, är ni många därute som följer den? Alltså en handflata protein + en handflata grönsaker + en handflata fettig gojja 3 ggr om dagen, minus grönsakerna på morgonen. Denna modell ska ge viktminskning och ändå hålla en mätt. Jag tycker att det har fungerat bra hittills om man bortser från de första dagarnas omställningsbesvär.

Här i Frankrike är det ljuvlig vår, men imorse hade temperaturen fallit och det var återigen dags att traggla på pojkarna deras vinterstövlar, för säkerhets skull. Mina barn är de mest påbyltade i hela byn. Franska barn kan man se springa omkring i shorts och tunna klänningar ända in i oktober-november, men jag har väl inte kunnat släppa mitt svenska sätt att se på månaderna. Från oktober till mars är det mössa på! Och shorts har de bara om det är värmebölja. Kanske har min egna dåliga cirkulation något med saken att göra... När jag var barn brukade jag höra mina kusiner säga såhär: ”vi måste klä på oss för mamma fryser”. Jag tror att mina barn kommer att ha anledning att upprepa det...

Jag vill till mitt försvar även tillägga att jag dras med en förskräcklig infektion i luftvägarna. Min moster som är på besök är sjuksköterska och gissade att det kan vara TWAR, ett slags klamydiainfektion som ger kroniska luftvägsbesvär. Efter två penicellinkurer och ingen bättring nu efter 3 månader med eländet så är jag benägen att tro henne. Jag tycker mig snappa upp att många har drabbats av långvariga infektioner den här vintern och våren, kanske är det fler än jag som fått TWAR?

Viktmässigt har det inte hänt någonting på sistone.  Dagens vikt: 92.2 kg

Men nu ska jag börja mäta mig också!

Midja: 105 cm

Mage: 128.5 cm

byst: 124 cm

Väldigt höga siffror. Inte undra på att jag oroar mig för bukfetman, och vantrivs i min kropp. Hoppas verkligen få se dessa siffror ändra sig till det bättre snart!

Önskar er alla fint väder, god mat, hälsa, harmoni och att våren får fäste hos er!

 

 

Print Friendly, PDF & Email

19 thoughts on “Magsjuka och LCHF?

 1. Profilbild

  Jag har inget tips efter magsjuka. Jag är som du, rostbröd är det som går ner och ev. saft eller juice. Cola kommer inte innanför dörren här om det inte är kalas. Ingen fet mat lockar när jag är sjuk, då vill jag ha det kolhydratrika. Tyvärr för jag mår ju som du och har ett ökat sug efteråt. Eget rostbröd kan jag tänka mig eller Lowcarbbrödet. I höstas åkte 3/4 av familjen på magsjuka. Jag käkade vitpepparkorn och klarade mig med ett illamående (tack och lov eftersom jag har fobi för att kräkas).

  Hoppas någon annan här har vettiga, tillåtna tips!

 2. Profilbild

  Jag har inte haft magsjuka på flera år så jag vet inte men spontant tänker jag blåbär för stoppande effekt. En blåbärssmothie med hasselnötter och yougurt, tex. Äggröra är också snällt mot magen med lite smör och grädde. Äggmjölk med mindre fett och med något bär, som tex blåbär. (igen) Te, ingefära, aloe verajuice är också snällt mot magen.

 3. Profilbild

  Sandra N

  Jag tog mig till doktorn i förra veckan efter fyra dygn med "magsjuka". Men det visade sig att jag åkt på tarminfektion! Nu går jag på medicin, så jag är på bättrings vägen. Men under de fyra första (värsta) dygnen levde jag ändå någorlunda på lchf-vis. Jag drack mycket köttbuljong , som jag blandade med extra mycket vatten, så att det inte skulle bli så starkt för magen. De gånger som magen kändes lite lugnare åt jag rysk- yoghurt toppat med blåbär. Sen så drack jag mängder med vatten, även om det tog emot. De kom ut lika fort som in:) Sandra

 4. Profilbild

  Madde

  Jag skulle inte vilja äta något med gluten (tarmirriterande) när tarmen redan är irriterad. Själv kokar jag (eller någon frisk person) vitt jasmineris med smör. Dricker vatten till och vätskeersättning. Lite ljummet te sötat med rismjölk. Mjölkprodukter går inte an när jag är dålig. Sedan äter jag det jag är sugen på när det kritiska har lagt sig..

 5. Profilbild

  Råkade trycka bort ett långt svar jag just skrivit... suck. I korthet: GLAD att höra från dig och att du är på bättringsvägen!!

  Vad jag äter vid sjukdom/dålig aptit är smoothies. Frusna (blå)bär ger lite milkshakekänsla. Blanda med det du har. Har taskig hals nu och körde ner kiwi i morse men där måste du känna efter hur mycket (frukt)socker du tål. Kiwi pga C-vitaminet som är bra att hjälpa kroppen egen "armé" på traven vid sjukdomar. Här kan du kolla andra (bättre) saker med C-vitamin: http://www.fineli.fi/topfoods.php?compid=2270&fuclass=all&specdiet=none&items=60&from=top&portion=100g&lang=sv

  Har också alltid hört om coca-cola och vitt bröd vid magsjuka. Märkligt. Som Madde nämner, gluten är ju tarmirriterande. Skumt.

  KRAM - vi hörs!

 6. Profilbild

  Annika

  Mitt förslag är att försöka låta bli att äta något dygn. Då får både magsäck och tarm chans att vila och reparera sig. Te går ju bra att dricka och sedan hade jag försökt med turkisk yoghurt och blåbär.
  Håller med om att det är svårt, rostat bröd är sjukmat för mig också!

 7. Profilbild

  Karina

  Hej! I vår familj har vi inte haft magsjuka på många år, och jag tror att det beror på att vi äter probiotika! Så fort jag hör talas om magsjuka (eller influensa!) på skolan, tar vi alla i familjen någon typ av probiotika, eller gärna 2 olika. Barn tar gärna "probiomax" tror jag den heter, en god tuggtablett. Kan man svälja kapslar tar vi i 1:a hand "Symbioplex" eller vad som finns inne i affären. Vi tar en kur på en vecka eller två.
  Funkar hos oss, vi har friskaste barnen i bekantskapskretsen 😉
  & självklart är tabletterna med på utlandsresan, vi börjar en vecka innan äta förebyggande, och har välmående magar även då.

 8. Profilbild

  osötad yoghurt/A-fil i någon form är det jag behöver för att komma igång efter en maghistoria, om jag nu vågar skriva detta så va det lääängesen sist(!)
  Sen till handflatemodellen!! denna modell är det som fått mig att må så här bra och hålla mig finfint viktstabil!! älskar känslan av att bara äta och inte räkna något överhuvudtaget!! det enda jag tänker på är att äta lagad mat! då mår jag som bäst.....nu har jag oxå testat periodisk fasta och kommit ännu en bit i mitt ätande då jag nu riktigt kan känna mättnad och hunger mkt tydligare *melike*

 9. Profilbild

  Jennifer

  Inläggsförfattare

  Hörni tack alla go'a människor för era svar! Jättebra att få veta om probiotika, ska prova det! Jag brukade göra som du Annika, och bara låta bli att äta och dricka ett dygn eller så, men nu tänker jag mycket på min vikt och jag vill inte att kroppen ska hamna i svältläge. Så det var därför jag var så mån om att hitta något att knapra på! Tack för alla svar!

 10. Profilbild

  Tina

  När jag var barn fick jag alltid kokt torsk med hackat ägg och skirat smör när magen krånglade. Det har jag fortsatt med och det funkar fint och är snällt mot magen.

  1. Profilbild

   Elin

   Kolloidalt silver? Har bara tvärgooglat lite om ämnet och det är ju minst sagt motstridiga artiklar om ämnet..då känns det ju även som att det kan göras både fulsilver och finsilver. Vart köper du ditt?

 11. Profilbild

  Susanne

  Förra våren när jag låg ordentligt sjuk i en vecka, med hög feber, så orkade/kunde jag inte äta nån riktig mat. Jag gjorde då äggmjölk, smaksatt med kakao och drack. Milt och lent för magen och samtidigt lagom mättande! 🙂

 12. Profilbild

  marianne

  Hej, det finns blåbärssoppa o nyponsoppa utan tillsatt socker, de ligger på godkänt med kolhydrater, o man kan ta cola zero i stället för vanlig cola.

  Hoppas du slipper magsjukan nu

Kommentera