Kroppsuppfattning

Var det bättre förr när det kvinnliga kroppsidealet skulle vara fylligt och rundare? När en slank kropp tydde på att man inte hade tillräckligt med mat och alltså var fattig.

Det är bara några 100 år sen vi började sträva efter att vara smala och om man ska vara riktigt noga inte mer än 50 år sen på allvar, början av 60-talet i Västvärlden när Twiggy gjorde entré i modevärlden. För några 100 år sedan började vi snöra kvinnor i förfärliga korsetter så de knappt kunde andas och det har t o m hänt att kvinnor opererat bort de nedre revbenen för att få ännu smalare midja.

I dag är vi tack och lov mer individuella hur vi ser på våra kroppar men det skiljer t ex mycket mellan religioner, folkslag, vad man får äta vissa perioder under året, vad som är vackert, vad som är fult etc.  Fetman i världen har dock ökat så snabbt att det idag är fler människor som dör av överviktsrelaterade sjukdomar än av svält.

Vid en undersökning som gjordes vid Luleå Universitet för några år sedan frågade man tjejer mellan 13 och 16 år om hur nöjda de var med sina kroppar. 32 % var missnöjda, bland killar i samma ålder mindre än 16 %. Över 60 % av tjejerna vill väga mindre än de gör, medan killarna var mer generellt nöjda med sig själva.  33 % av tjejerna som var missnöjda med sina kroppar säger att de skulle kunna tänka sig genomgå en skönhetsoperation t ex bröstförstoring, fettsugning eller återställa skador på kroppen eller i ansiktet.

Med utseende vinner man popularitet, bekräftelse och killar, säger tjejerna. Man blir mer intressant. Man blir omtyckt ändå,  säger killarna. Hur kan det skilja så mycket i uppfattning mellan könen?

Hur just du uppfattar din kropp och ditt utseende påverkar din hälsa. Om du tänker snälla tankar om din kropp, mår du automatiskt bättre både fysiskt och psykiskt. Hur pratar du om dig själv inför dina barn, inför väninnor? Vad grundar du för tankar om kroppsfixering  i din omgivning? Säger du olika beroende på om du har söner eller döttrar?

Det viktiga är inte hur perfekt du är, det allra viktigaste är att bara vara nöjd, glad och tacksam över att ha en kropp som fungerar, som är helt fantastisk trots allt vi utsätter den för. Som tar emot och hanterar alla gifter vi får i oss, som hanterar våra psykiska obalanser, som återhämtar sig efter sjukdom och operationer, som bildar starkare muskler när vi tränar den, som visar sin tacksamhet när vi ger den rätt näring och tar hand om den.

Men tänk om människor generellt ägnade lika mycket tid åt sin själ som åt sin kropp! Det är i själen du bygger grunden. Ett vackert yttre är trevligt att titta på men en vacker själ är behaglig, empatisk och levande. En vacker kropp kan man t o m operera sig till, men en vacker själ är ett hemmabygge som görs med ditt personliga arbete.

Kropp och själ behöver arbeta tillsammans och ägnas lika mycket energi och uppmärksamhet för att du ska må som allra bäst.

Tack Elisabeth Gummesson som skrivit boken Good Enough som gav mig inspiration till dagens inlägg.

Hur tänker du kring de här frågorna?

Print Friendly, PDF & Email

2 thoughts on “Kroppsuppfattning

 1. Profilbild

  Boken Good enough hjälpte mig också enormt mycket! Jag har alltid varit en duktig flicka men numera strävar jag först och främst efter att vara lycklig. De där duktiga sakerna gjorde mig mest trött och missnöjd...

  Min kropp är min numera min bästa kompis, fastän den inte ser ut sådär som jag drömde om. Men den ställer ju alltid upp på alla mina upptåg och därför måste jag vara snäll tillbaka, både i tankarna och genom vad jag ger den för näring.

  Jag har skrivit lite om mina tankar kring detta på min blogg.

  Jag hoppas innerligt att den ytliga trenden går att bryta och att vi kommer fokusera mer och mer på vår inre hälsa i framtiden. Det känns som att vi sakta men säkert är på väg genom att naturlig mat och naturlig träning blir mer och mer "trendigt" och på träningsbloggar cirkulerar uttrycket "Stark är det nya smal" vilket jag tycker är ett steg i rätt riktning!

  Tack för ett bra inlägg!

  1. Louise Edlund

   Inläggsförfattare

   Hej Tove,
   tack för din respons. Låt oss fortsätta verka för sundare ideal och fokus på inre hälsa. Jag är just nu väldigt grävande kring kvinnliga hormoner och bioidentiska alternativ, testar mycket själv och vill bara lära mer. Sen kommer det bli föreläsningar. Lycka till med din trevliga blogg.

Kommentera