Hur mycket pengar får din mat kosta?

Det är en fråga jag ganska ofta diskuterar med mina klienter. Tack och lov säger de flesta att nu har de bestämt sig och de vet att kvalitet kostar lite mer än skräpmat baserat på socker och ”tapetklister” – ja vetemjöl alltså. Mycket mer näring än klister är det inte.

En hel del pengar går förstås att spara när läsk, chips, godis, kakor, öl försvinner ur matbudgeten. Men att välja ekologiskt så långt det är möjligt, kött, fisk, kyckling och ägg av högre kvalitet från djur som levt som just ett djur har rätt att göra, det kostar lite mer.

När jag undervisar mina elever brukar jag tala om E-ämnes berget. Enligt uppgift får en medelsvensk i sig c a 7 kg E-ämnen varje år. Vet du hur mycket 7 kg är… Tag en 3-kilos hantel i varje hand och lägg på ännu ett kilo så får du en uppfattning. Och det är tillsatsämnen som ska ändra färg, form, konsistens, smak – knappast något som väger mycket.

Om du så ofta du har råd och möjlighet väljer eko, KRAV, biodynamiskt eller motsv, så kommer du att kapa toppen av det här berget en hel del. Föreställ dig då hur mycket skräp du sparar din kropp år efter år.  Värdet av det ackumuleras. Känn dig nöjd med att du gör så gott du kan efter urval, tid att leta efter rätta råvaror och plånbok för dig och din familj. EU har godkänt runt 20.000 E-ämnen i vår kost. Det är en gedigen lista. I början på 1900-talet fanns det runt 50. Vem vet hur denna ”cocktail” ställer till det i våra kroppar. Jag tror att det är lika illa som blandningen av mediciner för våra gamla och sjuka. Och du vet ju hur sjukhusmaten är, knappast E-ämnesfri. En dubbel coctail till våra mest sårbara! Ska vi acceptera den här utvecklingen?

Jag fick mig en rejäl tankeställare förra veckan då vi kunde se ett TV-reportage i  Vetenskapens Värld om socker och cancer. En intressant artikel om programmets tema fanns även att läsa i tidningen Forskning och Framsteg, aprilnumret nr 3 2012. ”Socker göder tumörerna” var rubriken.  Vidare: Ny forskning tyder på att höga halter av blodsocker ökar risken att dö i cancer.  Cancerceller tar nämligen upp mer socker än friska celler, deras favoritmat kan man säga. Tumörceller utnyttjar glykolysen i högre grad, alltså den del av ämnesomsättningen som bryter ner socker. Tumörcellerna har ofta fler glukostransporterande proteiner på ytan som kan fånga upp socker i blodet och föra in det i cellerna. Höga blodsockerhalter kan ge ett aggressivare cancerförlopp.

Som du känner till är cancer ett resultat av arv, miljö och livsstil. Man får inte cancer bara av att äta socker och snabba kolhydrater (slutprodukten är blodsocker). Men vågar du riskera att processerna skyndas på genom att äta mycket av den billiga skräpmaten baserad på socker och vetemjöl? Forskarna vet genom obduktioner att man kan hitta rester av cancer i en död människa som kroppen själv oskadliggjort. Personen har inte ens vetat om att cancern har pågått i kroppen, dödsorsaken var en annan. Intressant eller hur! Tanken svindlar, vad pågår i våra kroppar just nu? Jag fortsätter att tjata, ”Mat är medicin”.  I vår familj är maten det sista vi drar ner på när vi behöver dra åt den ekonomiska svångremmen. Vi äter inte lyx, men vi väljer med omsorg.

Print Friendly, PDF & Email

2 thoughts on “Hur mycket pengar får din mat kosta?

 1. Profilbild

  Åh, vad jag håller med dig! Läste så sent som i förra veckan att 36% procent av konsumenterna tittar efter lägsta pris när de handlar i matbutiken, en ökning med sex procentenheter på bara ett år. Samtidigt ökar vårt resande stadigt. Det vi äter hemma 51 veckor om året prioriteras ned till förmån för en veckas Thailandssemester. För vad skulle grannen säga om inte vi också åkte utomlands??
  Nä, nu är jag kanske väl cynisk, men jag är väldigt, väldigt less på att folk i gemen värderar det vi stoppar i oss så oerhört lågt! Mat är ju både viktigt, och väldigt, väldigt gott!
  Precis som du skriver, så är det faktiskt dyrare att köpa bra mat. Mitt största tips till den som tvekar är att se till att använda upp allt man köper. Genom att inte kasta mat kan man spara en ohygglig massa pengar. Och kanske är det också så att den som köper dyr mat per automatik blir lite noggrannare med det? Om man köper en burk krossade tomater för 4.90 kanske man slänger den skvätt som blir över, men om den ekologiska burken kostar 14.90 (och smakar mycket mer!!) så gör man sig besväret att frysa in den extra decilitern till en annan gång? Så funkar åtminstone jag. 😉

  1. Profilbild

   Hej Matgiken, så klok du är. Ditt tips är precis rätt. Klart att man är mer rädd om mat som man köpt in ekologisk och av bra kvalitet, även om ingen mat ska slängas. I vår familj älskar vi rester, då slipper vi laga mat en annan måltid i vår pressade vardag. Men så har vi också investerat i en ångugn som på ett mycket skonsamt sätt värmer redan tillagad mat utan att näriing eller smak försvinner. Ångugnen är fantastisk att tillaga fisk och grönsaker från grunden i, du tror knappt det är sant när du smakar din nyångade mat. Det tar lite längre tid än i micron, men är väl värt besväret. I vår familj är micron förvisad till ett förrådsrum, vi undviker så mycket vi kan att använda den.

Kommentera